Hopp til innhold

– På høyde med Tolstoj og Proust

«Karl Ove Knausgård angrer på dette intervjuet». Slik starter TIME Magazines presentasjon av forfatteren som de kaller «Norges Proust».

Karl Ove Knausgård i Time

TIME er verdens største ukentlige nyhetsmagasin, med 25 millioner lesere internasjonalt. Intervjuet med Knausgård kommer på trykk 2. juni.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det kommer på trykk, over tre sider i verdens største nyhetsmagasin, 2. juni. Forfatteren sier at han alltid angrer på intervjuer, men innrømmer at han er avhengig av oppmerksomhet, samtidig som han er skamfull over avhengigheten.

– Han er sky, nesten forkrøplet av skam, skriver TIME-journalisten i nettutgaven av nyhetsmagasinet.

45-åringen har raggete hår og punk-rock-lærjakke. Det gir ham et anstrøk av tenåring. Men i likhet med Beckett, på samme alder, har han dype rynker i ansiktet. De blir stadig dypere mens han snakker.

TIME om Karl Ove Knausgård

I dag lanseres tredje bok av «Min kamp» i USA, og TIME skriver at amerikanerne er like forventningsfulle som foran en ny bok i Harry Potter-serien.

Norsk Proust

Etter første bok sammenlignet kritiker James Wood i The New Yorker Knausgård med Leo Tolstoj eller Walter Benjamin. Forlaget lanserer ham som «en norsk Marcel Proust»

TIME har møtt Knausgård i Oslo, like etter lanseringen av boken «Nakker», som han ga ut sammen med Thomas Thomas Wågström.

Knausgårds bok «Nakker»

Video: Se intervju med Knausgård og Wågström.

Han er selv forbauset over at han er en bestselger, og beskriver sine seks «Min kamp»-bøker om eget liv på denne måten:

– Naken og fri

– De har vært frigjørende å skrive. Det er som å komme ut i det fri, med guarden senket, naken, uredd og fri.

TIME-artikkelen siterer også forfatter Zadie Smith som har sagt at «jeg venter på neste bok. Jeg trenger den som crack».

Knausgård sier til nyhetsmagasinet at han er glad for positiv omtale, men at han innerst inne tviler:

– Det krever en sterk rygg å si: «Dette er jeg god til». Jeg har ikke den styrken, men jeg kan skrive. Det er bare når jeg gjør det at jeg føler meg uselvisk og balansert. Selvmedisinering er et godt ord for det, sier Knausgård i intervjuet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober