Hopp til innhold

Reiseradioen 50 år: – Spotify kan ikke konkurrere med dette

Mandag feiret Reiseradioen sine 50 første år. Både kringkastingssjefen og kulturministeren er sikre på at suksessprogrammet går en rekke nye jubileer i møte.

Mandag 24. juni 1963 hadde Reiseradioen sin aller første sending. 50 år senere var blant annet Thor Gjermund Eriksen og Hadia Tajik på plass i Marienlysts studio 19, for å spise kake, drikke champagne og feire jubilanten.

– Når man vokser opp i Norge er Reiseradioen en del av sommerferien. Det blir et must, og det er ingen sommer uten, forteller kulturministeren.

Et av Hadia Tajiks beste minner fra sin tid som Reiseradioen-lytter var at en av redaksjonens egne ansatte på 80-tallet pleide å ringe inn til Reiseradioen og melde tullete badetemperaturer fra en badstue. Det var Øystein Bache, en av dagens to programledere, som sto for den spøken

I sommer skal Tajik lade opp til høstens valgkamp med ferie i Sverige, Italia og hjemme i Norge.

– Man må unne seg en god ferie før valgkampen, hvis ikke holder man ikke ut. Derfor skal jeg sove lenge, spise godt og slappe fullstendig av, forteller Tajik, som også fikk æren av å sprette Reiseradioens bursdagskake.

Reiseradioen er et av Norges mest populære radioprogram, og har rundt én million lyttere på en vanlig sommerdag.

Ministeren tror det blir flere store jubileer på det tradisjonsrike radioprogrammet.

– Reiseradioen har bygget et utrolig godt omdømme gjennom årene, så jeg er sikker på at de holder ut de neste 50 årene også.

Større utfordring

Også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tror det tradisjonstunge programmet kommer til å beholde posisjonen sin, til tross for den teknologiske utviklingen som skyver lytterne over på nye og andre plattformer.

– Utfordringen med å ivareta en slik arena blir større og større. Men er det noen som skal klare det, så er det NRK. Og er det et program som kan klare det, så er det Reiseradioen, som alltid har gått på samme tid på døgnet og på samme tid av året. Reiseradioen er sommeren for utrolig mange nordmenn. Spotify og Wimp kan ikke konkurrere med det.

Eriksen var med på å avvikle jubileumssendingen, sammen med artister som Postgirobygget, Finn Kalvik og Hovedøen Social Club, samt tidligere programledere som Knut Borge og Else Michelet.

– Det var kjempegøy. Reiseradioen er en eneste 50 år lang fest, hvor folket har vært med helt fra starten. Dette er et av de viktigste jubileene i år. Det er godt grunnlovsjubileet er til neste år, hvis ikke kunne det endt opp med å komme i skyggen av Reiseradioen, spøker Eriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Reiseradioen

Øystein Bache og Rune Gokstad ledet festsendingen til Reiseradioen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fornyelse over tid

K-sjefen ga sine gratulasjoner på direkten, og fortalte at han var stolt over jubilanten. Ikke minst var han fornøyd med at han rakk å bli NRK-ansatt i tide til jubileet, slik at han selv fikk være med på feiringen.

Hemmeligheten bak Reiseradioen er en gradvis utvikling og endring, mener Eriksen.

– Hvis man sammenligner programmet med hvordan det var for 50 år siden, så tror jeg man vil se at det har vært store forandringer. Likevel føler lytterne at Reiseradioen er som den alltid har vært. Programmet fornyer seg over tid, og da føles det riktig og naturlig, sier han til NRK.no.

Reiseradioen har vært en fellesarena for det norske folk om sommeren, forteller kringkastingssjefen, og den funksjonen har programmet ennå.

Første kvinne

Else Michelet startet i Reiseradioen i 1967 og var den aller første kvinnelige programlederen. Mandag formiddag gjorde hun et lite comeback i programmet, og fortalte om tingenes tilstand i Reiseradioens første år.

– Det var helt utmerket å jobbe i Reiseradioen. Men det tok sin tid å komme seg inn, forteller Michelet.

Hun jobbet tett sammen med Johan Vigeland som på mange måter sto bak ideen om radioprogrammet.

– Ideen besto i at Johan tenkte: «Oi, her var det jo helt stille fra NRK. Da må vi gjøre noe hyggelig». Slik tenkte han om flere programmer, også «Nattimen». Reiseradioen er det programmet som blitt stående.

Michelet forteller at programmet ble ansett som banebrytende da det kom på begynnelsen av 60-tallet.

– Det var banebrytende i den forstand at det var helt ny musikk og at NRK tok inn landet på en helt ny måte. Og så begynte vi å reise landet rundt, og da fikk vi virkelig dratt inn hele Norge i programmet.

Radioreporter

I 50 år har reportere reist land og strand rundt for å formidle sommerstemningen blant feriefolket. Her intervjuer programleder Johan Vigeland dykkeren Ida Gulbrandsen, assistent ved et dykkerkurs på Dyna fyr i 1966.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.