Hopp til innhold

Disse konkurrerer mot hverandre i årets Stjernekamp på NRK

Stjernekamp vender tilbake til norske TV-skjermer denne høsten med ti nye artister som skal i ilden.

Stjernekamp-deltagerne 2013.

Vidar Johnsen, Hans-Erik Dyvik Husby, Elisabeth Andreassen, Atle Pettersen, Mimmi Tamba, Silya Nymoen, ekspertpaneldeltaker Øyvind «Vinnie» Sauvik, programleder Kåre Magnus Berg, ekspertpaneldeltaker Mona B Riise, Agnete Johnsen, Eli Kristin Hansveen og Espen Grjotheim. (Den nybakte mammaen Helene Bøksle var ikke til stede under dagens Stjernekamp-presentasjon.)

Foto: Julia Naglestad / NRK

I fjor høst kunne Rita Eriksen juble over å ha utkonkurrert ni andre artister i sangkonkurransen «Stjernekamp».

Nå skal ti nye norske artister i ilden og prøve seg på sangformer de ikke nødvendigvis kjenner så godt fra før av.

Blant årets deltakere finner vi et bredt spekter artister med erfaring fra blant annet opera, rock, pop, musikal, folkemusikk og visesjangeren.

– Jeg sier som Madonna: «If something scares you, jump into it», sier Elisabeth «Bettan» Andreassen til NRK.no.

Hun tror det vil bli gøy å utfordres innen forskjellige musikksjangrer hun ikke nødvendigvis kjenner så godt fra før av.

– Jeg gruer meg faktisk ikke til noe. Rap er jo utfordrende, det er noe jeg aldri har gjort før, men jeg tror det blir gøy. Dessuten har jentene mine allerede begynt å komme med tips om hva jeg bør synge, så jeg får god hjelp, forteller hun.

Konkurransevant gjeng

Helene Bøksle ble nybakt mamma lørdag.

Helene Bøksle ble mamma lørdag.

Foto: privat

Mange av årets artister har konkurrert i forskjellige musikkonkurranser tidligere, hele fem av dem er tidligere MGP-deltakere og også Idol, X Faktor og Det Store Korslaget er representert.

Operasanger Eli Kristin Hansveen deltok som operacoach i forrige sesong. Denne gangen prøver hun seg selv som artist. Agnete Johnsen, kjent fra bandet «Blacksheeps» som vant MGPjr i 2008, skal nå stå helt på egne ben.

Mimmi Tamba fra Tromsø er blant de ferskeste i artistgjengen. Mimmi har tidligere vært å se på «Det store korslaget på TV2», og har også en egen Urørt-side her på NRK.no, se den her.

En artist var også fraværende under onsdagens lansering på NRK Marienlyst. 32 år gamle Helene Bøksle ble mor på lørdag, og måtte nøye seg med å sende en hilsen til sine konkurrenter.

– Jeg lover å komme sterkt tilbake til høsten, sa en fornøyd nybakt mamma.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Hører ikke på ekspertene

Hank

Hans-Erik Dyvik Husby deltok i MGP tidligere i år.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hans-Erik Dyvik Husby deltok tidligere i år i Melodi Grand Prix, men gikk ikke videre fra sin delfinale. Han har ikke latt seg skremme fra å delta i andre musikkonkurranser av den grunn.

– Dette er visst en ny form for selvpining som jeg har begynt med, fleiper han til NRK.no.

Husby har tidligere vært dommer i Idol. Det mener han kan være en hjelp når ekspertpanelet skal si sitt.

– Jeg vet nok om dommerjobben til ikke å ta meg nær av hva de sier om opptredenen min. Jeg er vant til å ha 90 minutter å showe på, nå er det 2,5 minutter som gjelder og det skal gå rett hjem i stua. Slikt skal man ha respekt for, så jeg er veldig ydmyk til jobben.

Årets artister skal få en rekke forskjellige musikksjangrer å bryne seg på. Nytt av året er blant annet kategoriene latino, disco, singer/songwriter, duett og 80-tallspop.

– Det er ingen sjanger der jeg føler meg supertrygg på. I tillegg har jeg gitt meg selv vanskelige utfordringer, så dette blir spennende, ler Hans-Erik.

Takket nei til flere

DJ Vibeke

Programskaper Vibeke Sørlie

Foto: Espen S. Røst / NRK

Programskaper Vibeke Sørlie var den som først hadde ideen til Stjernekamp. Hun forteller om stor pågang fra artister som gjerne ville være med etter forrige sesong.

– Vi har faktisk måttet takke nei til mange artister. Jeg tror det betyr at folk ser at vi gjennom programmet viser seriøsitet og kjærlighet til musikken, og at vi har et tydelig budskap som gjør det lett for folk å ville være med.

Sørlie er full av lovord om Øyvind «Vinni» Sauvik, som skal sitte i ekspertpanelet sammen med Mona B. Riise.

– Han vet hvordan det er å være artist og entertainer og har vært i bransjen i mange år. Jeg gleder meg til å se ham i aksjon og er sikker på at han kommer til å tilføre noe nytt til Stjernekamp, sier hun.

– Trodde ikke Rita Eriksen ville vinne

Mimmi Tamba skal være med i årets Stjernekamp.

Mimmi Tamba fra Tromsø er blant de ferskeste artistene i årets Stjernekamp.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Selv tar Vinnie TV-deltakelsen med stor ro.

– Dette blir en ny opplevelse, for ekspert har jeg aldri vært før, og det kommer jeg nok aldri til å bli heller. Men dette er en fin gjeng, her skal det ikke skapes nye talenter for alle som er med har en karriere fra før av. Jeg skal ikke være streng og kjefte, men ha det moro sammen med Mona, sier han til NRK.no.

Selv om hun vet hva hun går til, er Mona B. Riise sikker på at årets Stjernekamp vil by på mange overraskelser.

– Da vi startet i fjor hadde jeg aldri trodd at Rita Eriksen ville vinne. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med de artistene jeg ikke vet så mye om fra før av. Tuva var for eksempel en som i fjor var ukjent for mange, men som imponerte stort. I år har vi artister som Mimmi, som har en helt fantastisk sangstemme, og «gamle travere» som Bettan og Hank. Dette blir gøy.

Tverrfaglig samarbeid

Også i år har produksjonen gått sammen med flere kulturinstitusjoner for å skape et møte mellom kultur og underholdning.

Blant dem som bidrar er Den Norske Opera og Ballett, Norges musikkhøgskole, danselinjen ved Kunsthøgskolen og flere kjente Hip Hop-crew.

I tillegg bidrar noen av landets beste musikkprodusenter, musikere, sangcoacher, koreografer og dansere. Artistene utfordres i en ny musikksjanger hver uke.

Stjernekamp har premiere i september og vil gå direkte på NRK1 hver lørdag.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober