Hopp til innhold

Film om Hillary Clinton skaper debatt i USA

Den planlagte filmen om en ung Hillary Clinton skaper diskusjon både i Hollywood og i politiske miljøer i USA.

Den planlagte filmen «Rodham» tar for seg livet til en ung Hillary Rodham på starten av 70-tallet, hennes virke som advokat med klare politiske ambisjoner, Watergate-skandalen og hennes ønske om å gifte seg med sin like ambisiøse kjæreste Bill Clinton.

Filmen er en såkalt «biopic», altså en biografisk film med skuespillere i alle roller. Til tross for at den fortsatt er på et tidlig stadium, har filmen rukket å oppnå mye oppmerksomhet i amerikansk presse.

Dårlig nytt for republikanerne

Hillary Clinton

Hillary Clinton var utenriksminister for Barack Obama fra 2009-2013.

Foto: LARRY RUBENSTEIN / REUTERS

«Rodham» er nemlig ventet å ha premiere samtidig som startskuddet for presidentvalget 2016 går. Clinton, som konkurrerte mot Obama og tapte i 2008, har gitt uttrykk for at hun ikke har konkrete planer om å stille som kandidat i 2016.

Valgmålinger viser likevel at hun har stor oppslutning blant folket, og at hun er favoritt til å vinne presidentvalget i 2016.

Dermed kan filmen være dårlig nytt for republikanerne.

Aviser som The Independent, The Gurardian og The Telegraph tror nemlig filmen kan gi Clinton ekstra støtte før valget, noe som vil passe den amerikanske høyresiden dårlig.

En film som viser Clintons mer personlige sider, hennes kamp for kvinners rettigheter, for sin yrkeskarriere og som samtidig portretterer kjærligheten hun har for sin mann, tross sexskandaler og hektiske politiske liv, vil være svært betydningsfullt i valgkampen, tror mange.

Make or break

Størst debatt er det likevel rundt hvilken skuespiller som sier ja til å spille Hillary. Reese Witherspoon, Amanda Seyfried og Scarlett Johansson er blant de heteste tipsene til hovedrollen.

– Takk og pris at ikke Meryl Streep kan få rollen, sier kommentator Noah Levy til The Guardian.

– Dette kan være det store gjennombruddet for en skuespiller. Men det blir alt annet enn lett. Alle kjenner Hillary Clinton, hennes kroppsspråk og utseende. Rolletolkningen kommer til å følges med argusøyne.

Det er ikke ofte en skuespiller får mulighet til å portrettere en historisk persons tidlige liv mens vedkommende fortsatt er i live, og kanskje ikke har nådd høydepunktet i sin karriere ennå. Det er en stor sjanse, men også veldig skummelt, mener Levy.

– Faren er om skuespilleren gjør en dårlig jobb. Det kan i verste fall bety slutten på en karriere. Du spiller noen som er meget høyt aktet.

Stjernespekket

Hillary og Bill Clinton i 1996

Hillary og Bill Clinton avbildet sammen i 1996.

Foto: RON EDMONDS / AP

Bak «Rodham» står produsentene av den ekstremt suksessfulle «The Twilight Saga». Young Il Kim har skrevet manus, og James Ponsholdt («Spectacular Now») har regi.

I følge bettingselskapet Paddy Power er Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, James Franco og Jeremy Renner blant favorittene til å få rollen som en ung Bill Clinton.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober