Hopp til innhold

– Typisk meg å gjøre begge deler

Birgit Røkkum Skarstein (24) er ikke snauere enn at hun satser mot både vinter-OL i Sotsji 2014 og sommer-OL i Rio de Janeiro 2016 i en idrett hun startet med i fjor.

Birgit Røkkum Skarstein

Birgit Røkkum Skarstein under sin første internasjonale regatta i Italia, 17. mai 2013.

Foto: Privat

Birgit røkkum Skarstein

Kratt, myr og fjell var ingen hindring for Birgit og rullestolen under 'Ingen grenser'.

Foto: Håvard Jenssen / NRK
– Det er skummelt å si at jeg satser mot Sotsji og Rio. Nivået er høyt, men det hadde vært gøy å kvalifisere seg, sier Birgit Røkkum Skarstein til NRK.no – og legger til at hun i aller høyeste grad tror det er en realistisk målsetning.

Det er iallfall ingen tvil om at den blide 24-åringen, som mistet førligheten i beina etter en sykehustabbe i 2010, har gode sjanser i et eventuelt Paralympics. Da hun debuterte i grenen pararoing i begynnelsen av mai, hadde hun så høyt tempo at hun slo gullvinneren fra London i 2012.

Les også: Ingen Grenser-Birgit satser på Paralympics

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

Fortsetter studiene

Roingen startet hun med før jul, da hun fant ut at hun trengte en idrett å drive med om sommeren når skikjelken sto parkert. Og i slutten av april kom beskjeden om at hun var tatt ut på rekruttlandslaget i ski for funksjonshemmede.

– Det er så typisk meg å gjøre begge deler. Hvorfor ikke holde seg til én idrett, liksom, ler Skarstein, før hun utdyper:

– Det er spennende å drive med to idretter som også utfyller hverandre godt. Både i det at de utøves på hver sin årstid, men også fordi jeg får trent både for- og bakside av kroppen.

Hun har likevel planlagt full studieprogresjon i statsvitenskap til høsten.

– Jeg vil se hvordan det fungere før jeg eventuelt kutter ned på studiene, sier Birgit.

Les også: Rekordmange fulgte dem til topps

Les også: Forklarer kritikken mot Ingen Grenser-Birgit

Etter «Ingen grenser» har studenten fått flere TV-tilbud, men hun har takket nei til de aller fleste.

– Jeg vil ikke være på TV bare for å være på TV. Jeg ble med på «Ingen grenser» fordi jeg hadde lyst til å dra på fjellet. Nå som jeg har fått et kjent ansikt, vil jeg gjerne representere flere enn meg selv. Da må jeg bruke den spalteplassen på noe som er av betydning, fastslår Birgit.

Nett-TV: Se Leo på rullestoldate med Birgit

Birgit Røkkum Skarstein besvimer i "Ingen grenser"

Birgit Røkkum Skarstein er ikke ukjent med å gi alt i aktivitetene hun går inn for å gjennomføre. I første episode av 'Ingen grenser' kunne leserne se 24-åringen besvime av utmattelse og dehydrering.

Foto: NRK

Gjør mye rart

Birgit Røkkum Skarstein og Lars Monsen

Birgit Røkkum Skarstein med Lars Monsen.

Foto: Mastiff

Hadde hun imidlertid fått en forespørsel om å bli med Lars Monsen og «Ingen grenser» på tur igjen, hadde hun takket ja.

– TV-kameraene hadde som sagt ikke trengt å være med. Og drømmedestinasjonen ville vært Sør-Amerika.

Les også: Tok lederoppdraget fra Monsen

Les også: 992 000 fikk med seg dramatisk start på «Ingen grenser»

Selv om livet har endret seg en del siden «Ingen grenser»-ekspedisjonen ble sendt på TV i slutten av 2011, føler ikke Birgit at så mye av det har skjedd på grunn av deltagelsen i programmet.

– Sånn bortsett fra at funksjonshemmingen min har blitt allemannseie, går livet videre som normalt. Jeg er jo en sånn type som uansett driver med mye rart, påpeker trønderen med den smittsomme latteren.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober