Hopp til innhold

Bieber-svindleren Waleed Ahmed (21): - Jeg angrer

Nordmannen Waleed Ahmed sitter i amerikansk fengsel og risikerer fem år bak murene for Bieber-svindel. Nå har han skrevet en personlig bønn til dommeren i saken.

Walid Ahmed

Waleed Ahmed poserte for media med Porsche og dyre klær. I 2013 ble det kjent at han har lurt til seg et millionbeløp ved å påberope seg eksklusive Justin Bieber-rettigheter. Nå kjemper han for å få senket straffen sin i det amerikanske rettssystemet.

Foto: NRK

21 år gamle Waleed Ahmed er varetektsfengslet i Los Angeles, siktet for å ha lurt den amerikanske investoren Todd Weinberg for nærmere 6 millioner kroner, en sak som NRK.no var først med å omtale.

Ahmed hevdet at han hadde eksklusive rettigheter til fem skandinaviske Justin Bieber-konserter, noe som i ettertid viste seg å være løgn.

  • Les hele historien om Bieber-svindelen her!

Krever fem års fengsel

Waleed Ahmed innrømmet skyld, og har siden september vært varetektsfengslet i Metropolitan Detention Center i Los Angeles.

Den maksimale strafferammen er 20 år, men i saken mot Ahmed har amerikanske myndigheter anbefalt 63 måneder fengsel – altså 5 år og tre måneder.

I enkelte amerikanske stater er det et såkalt «probation office» som foreslår soningstid for siktede personer. I denne saken mener de at 63 måneder er en fornuftig straff.

Mens Ahmeds offentlige utnevnte forsvarer, Humberto Diaz, legger til grunn at 18 måneder i fengsel er en tilstrekkelig straff for nordmannen. Dette kommer fram i rettsdokumenter som NRK.no har fått tilgang til.

Her kommer også 21-årige Waleed Ahmed med en personlig bønn til dommeren som skal avgjøre straffeutmålingen. Ahmed skriver at han ble blendet av suksessen som han oppnådde i tidlig alder.

– Ærede dommer, jeg har hatt suksess på et tidlig stadium i livet mitt, og det taklet jeg ikke. Jeg var både umoden og naiv. Fanget i trangen til å oppnå store ting, var jeg ikke i stand til å skille mellom rett og galt, skriver Ahmed i det personlige vitnemålet til den amerikanske dommeren.

Waleed Ahmed forteller at han er skamfull og at han angrer på det han har gjort.

– Jeg har vært en kilde til skam for mine venner, min familie og samfunnet mitt. Jeg aksepterer det kriminelle jeg har gjort, og jeg angrer på hvert eneste minutt jeg har brukt på å gjennomføre handlingen.

NRK.no har flere ganger sendt intervjuforespørsel til Waleed Ahmed i Metropolitan Detention Center i Los Angeles, men Ahmed har ikke ønsket å stille til intervju.

Bløffet om solcelleladere

Suksessen som Waleed Ahmed refererer til, og som blir nevnt en rekke ganger i det 31 sider lange dokumentet, er profileringen han fikk som Grønt Norge-gründer.

Selskapet Grønt Norge fikk 150.000 kr i støtte fra Innovasjon Norge til å produsere solcelleladere til smarttelefoner, en oppfinnelse Ahmed hevdet var hans egen.

Solskinnshistorien om den unge gründeren fikk massiv oppmerksomhet i media, og Innovasjon Norge sa at han hadde en Mark Zuckerberg-holdning.

Waleed Ahmed ble hyllet av næringsminister Trond Giske, og fikk dermed tilgang til en rekke norske og utenlandske næringslivstopper.

Våren 2012 kom det imidlertid fram at suksesshistorien om Grønt Norge og solcelleladerne var en stor bløff. Det fantes aldri et millionsalg av solcelleladerne, slik Grønt Norge hevdet.

Det var heller ikke Waleed Ahmed som hadde funnet opp produktet, og til slutt viste seg også at solcelleladerne ikke virket som de skulle.

I memorandumet fra forsvareren blir ingenting av dette nevnt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Waleed Ahmed med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

Giske omtalte produktet som «genialt» da han ble intervjuet på TV 2s «God Morgen, Norge»

Foto: TV2

Beskrives som en visjonær

Forsvareren trekker fram Ahmeds gründervirksomhet som et tegn på hans store ambisjoner.

– Ahmed er en ung mann som har vist store evner i livet. Han fikk tidlig internasjonal anerkjennelse som en visjonær, en oppfinner og en entreprenør. Selv om han ikke er ferdig med utdannelsen, har han mange interessante prosjekter på gang. Han var imidlertid ikke i stand til å takle all den oppmerksomheten han fikk, skriver forsvarer Humberto Diaz.

Waleed Ahmed

I 2012 viste det seg at solcelleladerne til Waleed Ahmed og Grønt Norge ikke fungerte slik de skulle. Millionavtalene med de utenlandske selskapene viste seg å være løgn.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Et mørkt kapittel

I rettsdokumentet fra Ahmeds forsvarer blir 21-åringen beskrevet som en talentfull ung mann, med et brennende ønske om å lykkes som forretningsmann og å gjøre verden til et bedre sted.

– Han er ekstremt lei seg og angrer på det han har gjort. Han angrer særlig på skammen og smerten som han har påført familien sin, skriver forsvarer Humberto Diaz.

Diaz legger vekt på at Ahmed fremdeles har en lys framtid foran seg, en støttende familie og planer om å fortsette studiene ved Hult International Business School i London etter soningen er gjennomført.

Forsvareren omtaler Bieber-svindelen som et mørkt kapittel i Waleed Ahmeds liv, og skriver at hans klient har gjort alt han kan for å bidra til etterforskningen av svindelsaken.

– Ahmed har lært en lekse, og er nå klar til å komme seg videre i livet, skriver Humberto Diaz.

Forsvareren mener Ahmeds samarbeidsvilje, hans unge alder og at han vil betale tilbake de 5,7 millioner kronene han har svindlet seg til, tilsier at Waleed Ahmed ikke bør sone mer enn 18 måneder i fengsel.

Tidligere rulleblad

Forsvareren viser til Waleed Ahmeds ellers plettfrie rulleblad, og bruker dette som et argument for at Ahmed ikke vil gjøre nye svindelforsøk.

– Andre faktorer ved ham viser at det er ekstremt usannsynlig at han vil gjøre en lignende straffbar handling igjen. Han har ingenting på rullebladet sitt, skriver Humberto Diaz.

Men som NRK.no tidligere har dokumentert, ble Ahmed dømt for å ha forfalsket offentlige dokumenter da han var 16 år. For dette forholdet fikk Ahmed 18 dager betinget fengsel, samt en bot på 6000 kroner.

21-åringen er også tiltalt for forsikringsbedrageri i Norge.

Ifølge rettsdokumenter som NRK.no har fått tilgang hevdet Waleed Ahmed at bilen hans, en BMW, ble stjålet på Tøyen i Oslo, til tross for at det ikke var tilfelle. I denne saken risikerer han en fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig.

I tillegg har det amerikanske legemiddelfirmaet Affirmative Solutions fått medhold i amerikansk rett, og den unge nordmannen må betale 2,79 millioner kroner til selskapet. Selskapet saksøkte Ahmed for avtalebrudd, da han ikke betalte for en leveranse av 50.000 EKG-hansker.

NRK.no kunne også avsløre at Waleed Ahmed er involvert i en bedragerisak i Norge. 21-åringen skal ha lurt en sveitser for 3,46 millioner kroner, og Follo tingrett har tatt arrest i Ahmeds midler for å sikre at mannen får pengene tilbake.

Domsavsigelsen mot Waleed Ahmed er ventet å skje i Los Angeles 11. juni.

Waleed Ahmed og dronning Rania av Jordan

I sin tid som frontfigur for Grønt Norge møtte Waleed Ahmed flere prominente personer, blant annet dronning Rania av Jordan.

Foto: Privat

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober