Hopp til innhold

Helly Hansen gjør som H&M - skriver under på historisk avtale

Helly Hansen er det første norske klesmerket som skriver under på den forpliktende avtalen for brannvern og sikre tekstilfabrikker i Bangladesh.

Bangladesh

Helly Hansen er det første norske merket som forplikter seg til den femårige Accord-avtalen. Avtalen skal hindre katastrofer som da Rana Plaza kollapset i Bangladesh i april, og over 1000 mennesker mistet livet.

Foto: Scanpix

– Hovedgrunnen til at vi skrev under på avtalen er at vi har vært forferdet over det som har skjedd i Bangladesh. Vi vil ta avstand for denne måten å drive klesproduksjon på, sier Richard Collier, produktsjef i Helly Hansen, til NRK.no.

Helly Hansen, grunnlagt av norske Helly Juell Hansen og Maren Margarethe i 1877, samarbeider kun med leverandøren Youngone Corp i Bangladesh. For det Korea-baserte selskapet jobber det rundt 10.000 arbeidere.

– Vi har en fabelaktig partner i Bangladesh, og de er en veldig god samarbeidspartner. Helly Hansen er begeistret for transparens og åpenhet, og forhåpentligvis vil initiativet inspirere andre til å følge etter, sier Collier til NRK.no.

Helly Hansen har vært medlem i Initiativ for etisk handel (IEH) i fem år, og la i fjor ut listen over hvilke produksjonsfabrikker selskapet bruker i Østen.

Les også: – Internasjonale kleskjeder er hyklerske

Fagforeninger får tilgang

Avtalen som Helly Hansen har signert innebærer blant annet:

  • Uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger og offentliggjøring av kontrollresultatene.
  • Utbedring av farlige bygninger
  • Styrking av brannvern

Fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter.

Kleskjedene må selv bidra økonomisk for at fabrikkene er i forsvarlig stand. Dersom arbeidet stopper opp, eller det blir uenighet mellom partene, kan de møtes til megling. Avtalen åpner også for en strafferettslig reaksjon overfor dem som ikke overholder bestemmelsene.

– Prisverdig

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender håper flere turklærprodusenter vil følge Helly Hansens eksempel.

Foto: Framtiden i våre hender

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har lenge oppfordret norske klesmerker til å offentliggjøre leverandørlister og drive etisk handel i alle ledd.

Organisasjonen er svært tilfreds med at Helly Hansen føyer seg til listen over selskaper som har inngått Accord-avtalen.

– Helly Hansen går for å være en kjent norsk merkevare i utlandet, og det er veldig prisverdig at de har skrevet under på avtalen. På den måten viser Helly Hansen at de går foran i arbeidet for å sikre tryggere fabrikker i Bangladesh, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, til NRK.no.

Fristen for å signere avtalen gikk ut i går.

– Det er fortsatt mange som ikke har skrevet under. Andre selskaper innenfor fritidstøy burde se til Helly Hansen, sier Leffler til NRK.no.

Smitteeffekt fra H&M

Etter lang tids press fra både frivillige organisasjoner, fagbevegelse, media og forbrukere, kunngjorde H&M mandag ettermiddag at de har signert en bindende avtale om å bedre sikkerheten på kleskjedens fabrikker i Bangladesh.

Da H&M skrev under på brann- og bygningssikkerhetsavtalen håpet de at initiativet ville influere resten av klesbransjen. Det har det også gjort.

Siden det multinasjonale selskapet signerte på mandag, har kjente merkevarer som Mango, Zara, og Marks & Spencer også forpliktet seg til å bedre sikkerheten til tekstilarbeidere i Bangladesh.

Dette er noen av selskapene som har skrevet under:

  • Indietex: Et spansk multinasjonalt selskap som består av over 100 kleskjeder, blant annet Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius og Zara. Selskapet er grunnlagt av Amancio Ortega, Spanias rikeste og verdens tredje rikeste mann.
  • Tesco: Et britisk multinasjonalt selskap som blant annet produserer klær. Verdens tredje største detaljhandel.
  • Primark: Et av Storbritannias ledende billigmerker. Primark produserte klær på Rana Plaza i Bangladesh, hvor over 1000 mennesker omkom i en bygningskollaps.
  • COFRA Holding AG's C&A: Selskapet leverer klær til Europa og Sør-Amerika. Har 36.000 ansatte og 1500 butikker.
  • Tchibo: Tysk kjede som selger en rekke produkter, også klær.
  • PVH Corp: Det amerikanske tekstilselskapet er verdens største t-skjorte-produsent. Det eier selskaper som Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Sean John og MICHAEL Michael Kors. Selskapet var de første som skrev under på avtalen for rundt ett år siden.

Marks & Spencer, El Corte InglE9s, Mango, Carrefour, Ki K, G-Star, Aldi South, Aldi North, New Look, Mothercare, Loblaws, SainsburyBFs, Benetton, N Brown Group, og Stockmann har også signert Accord-avtalen.

Internasjonale organisasjoner har lagt press på store selskap som GAP og Walmart, for å få dem til å skrive under. Men de amerikanske gigantkjedene har nektet.

Ifølge Reuters er kleskjeden GAP, med 3076 butikker verden over, redd for de juridiske konsekvensene avtalen kan få.

Les også: Svensk avis nektet å trykke H&M-kritisk annonse

H&M

Etter at H&M signerte sikkerhetsavtalen har en rekke andre selskap fulgt etter.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.