Hopp til innhold

Fältskog utelukker ikke ABBA-gjenforening for veldedig formål

Agnetha Fältskog sier seg villig til å stille opp i en ABBA-gjenforening for en kveld, da hun treffer NRK i London.

Agnetha Fältskog forteller om sitt nye album, og det å være i rampelyset igjen.

SE VIDEO: Agnetha Fältskog om sitt nye album, om ABBA og om en mulig gjenforening.

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

– Absolutt alle liker henne, hun er utrolig sympatisk.


Det er en av 70- og tidlig 80-talls aller største kvinnelige popstjerner som får den hyggelige attesten av en PR-apparatets unge medarbeidere.

Agnetha Fältskog lanserer i disse dager sin første plate på ni år. Og det har gått så mye som 26 år siden hun sist ga ut originalmusikk.

NRK møter Fältskog på et hotellrom i London. Hun tar vennlig imot, og ber om at vi gjør norsken vår så svensk som mulig, så hun skal forstå. Det viser seg likevel at hun forstår norsk utmerket godt.

– Hvorfor er det riktig å gi ut plate nå?

– Dette var ikke planlagt. Det ble slik at produsentene Jörgen Elofsson og Peter Nordahl tok kontakt, og sa at de ville komme å spille tre låter for meg. Jeg sa at jeg ikke hadde stengt noen dører, og at jeg gjerne ville høre. Jeg likte låtene, og det var god kvalitet over det, sier Fältskog.

– Det kan bli mye PR

– Har du savnet å lage musikk?

– Nei, jeg hopper mer ut og inn av musikkbransjen. Man må ha hvileperioder for å balansere seg selv. Det er mye jobb med forarbeid, arbeidet underveis og etterpå. Jeg vet hva det vil si å gå inn i et nytt prosjekt, sier hun.

– Kan det bli for mye rundt deg?

– Det kan bli mye PR, men samtidig forstår jeg at man må ut i verden for å snakke om produktet sitt. Man blir sliten når man står oppi det, men samtidig er det veldig gøy. Man får veldig mye respons og fine ord. Det er fantastisk.

Tilfeldighetene har villet slik at hun er i London for å lansere «Agnetha Fältskog–A» samme dag som ABBA-museet åpner i Stockholm.

– Det var dumt at det kolliderte. Men jeg har sendt en hilsen til de andre, sier hun.

– Mulig gjenforening for en kveld

Jenter som vokste opp på 70-tallet har gjerne erfaring med å leke ABBA. Hoppetau eller hårbørste fungerte som mikrofon, den peneste venninna insisterte på å være Agnetha, vi andre måtte ta til takke med å være Annifrid.

– Når ser man dere fire på scenen sammen igjen?

– Det tror jeg ikke at kommer til å skje. Men jeg kunne tenke meg å stille hvis det var et engangstilfelle for et veldedig formål. Men jeg er redd for at det blir spekulasjoner, dersom jeg snakker om det. Jeg kan ikke helt se anledningen.

– Har du lyst?

– Det kommer an på anledningen. Kanskje for en kveld. Det ville jeg ikke sagt nei til. Men vi blir ikke yngre. Jeg tror man må være litt forsiktige med ABBA, sier Fältskog og understreker at det ikke er planlagt noen gjenforening.

Over tretti år etter at Abba ble oppløst åpner Abba-museet på Djurgården i Stockholm.
Det er slett ikke umulig at den verdenskjente gruppen kan gjenforenes, iallefall for enkelte spesielle anledninger

SE VIDEO: Åpning av nytt Abba-museum i Stockholm.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober