Hopp til innhold

Følger opp boksuksess med fremtidshistorie om stortingsvalget

Hvem vinner stortingsvalget til høsten? Og hva foregår egentlig i den hemmelighetsfulle kommunikasjonsbransjen? Det er spørsmålene Henrik H. Langeland fabler om i boken «Fyrsten».

Langeland

Forfatter Henrik H. Langeland er snart aktuell med oppfølgeren til suksessen «Wonderboy» fra 2003.

Foto: NRK

- Min intensjon er å gi en genuin og autentisk fremstilling av et litt lukket segment av det norske samfunnet - det gylne triangelet mellom media, PR-rådgivning og politikk, sier Henrik H. Langeland om sin nye bok, «Fyrsten».

I underholdningsromanen møter leserne igjen antihelten og forretningsmannen Christian von der Hall fra Langelands gjennombruddsroman, «Wonderboy», fra 2003.

Von der Hall er nå blitt 47 år, fraskilt tenåringsfar, og er blitt administrerende sjef i Hall Consulting, et av landets mest myteomspunne PR-byråer.

Nå er målet å hjelpe Erna å vinne valget 2013.

Langeland forteller at boken er skodd over samme lest som «Wonderboy» - det er en underholdningsroman, men er samtidig samfunnsaktuell og samfunnskritisk. Tidsrommet den utspinner seg i er fra mai 2013 og frem til valget i høst.

- Ikke bare har jeg skrevet fiksjon, jeg har også skrevet en fremtidsfabel, i relativt nær fremtid.

Henrik H. Langeland

Forfatter Henrik H. Langeland med «Fyrsten», som en fremtidsroman som forteller om tiden frem til stortingsvalget.

Foto: NRK

Jobbet med politikere og kommunikasjonsrådgivere

Forfatteren forteller at han har brukt store deler av de to siste årene på å gjøre seg kjent med miljøene der politikere, journalister og PR-folk ferdes.

Fordi Langeland har brukt mange kilder og det har vært rom for lekkasjer, er det først de siste ukene at han har tatt kortene fra brystet, og røpet informasjon om boken.

- Jeg har jobbet mye med kilder for å kunne skrive denne boken. Det har vært alt fra regjeringsmedlemmer og stortingspolitikere til partiledere, til og med en eller annen kommende statsminister. Og ikke minst mange nåværende og tidligere kommunikasjonsrådgivere.

LES OGSÅ:

Uranienborgveien

I dette bygget i Uranienborgveien sitter hovedperson i «Fyrsten», Christian von der Hall, som administrerende direktør i et PR-firma.

Foto: NRK

- Synes den viktig

Beate Nossum mener «Fyrsten» belyser en ellers lukket del av det norske samfunnet.

Hun er partner i rådgivningsselskapet First House, som tilbyr rådgivning innenfor politisk og finansiell kommunikasjon.

- Jeg synes den er viktig fordi den kaster et slags flomlys over en arena som er ganske lukket, men hvor det befinner seg mange mennesker som har mye makt.

Hun sier boken gir et karikert bilde av virkeligheten, men at hun særlig kjenner seg igjen i relasjonene mellom journalister, politikere og byråfolk.

first house

Beate Nossum, partner i First House, mener «Fyrsten» gir et informativt innblikk i PR-bransjen, en bransje som virker lukket for folk flest.

Foto: NRK

Håper boken skaper debatt

- Det er helt klart en fiksjon, og handlingen kunne aldri funnet sted. Men det er samtidig et innblikk i en virkelighet som er ganske tett opp til hvordan det i alle fall kan være. Det gjør boken pikant på en sånn måte at jeg tror den vil bli lest, sier hun.

- Dette er jo en underholdningsroman. Tror du den kommer til å bli tatt som det, av folk som leser den og av bransjen den handler om?

- Det tror jeg absolutt. Samtidig håper jeg den kan være med å skape litt debatt også, fordi den gir innblikk i en verden som er ganske lukket, og som flere godt kan få litt bedre kjennskap til.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober