Hopp til innhold

– Hatten av for tøffe damer som forteller om vold og overgrep

Pia Skevik, DJ, programleder og musikkprodusent i NRK, skriver om partnervold i et innlegg i Aftenposten. Barne- og likestillingsminister, Inga Marte Thorkildsen, mener radioprofilens sterke historie kan hindre lignende tilfeller.

Inga Marte Thorkildsen

Inga-Marte Thorkildsen vil ha bukt med partnervolden, og mener det er viktig at profilerte mennesker står frem med sine historier.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Man skammer seg ikke fordi man blir banket. Man skammer seg fordi man blir, skriver Pia Skevik i et debattinnlegg i Aftenposten i dag. Radioprofilen skriver om skammen ved å være – og bli værende – i et voldelig forhold.

Hun har fått massiv støtte etter at innlegget ble publisert. Programlederen er allerede blitt kåret til månedens helt av tidsskriftet Fett,og på Twitter har det i hele dag haglet med støtteerklæringer.

Advokat John Christian Elden, bystyrerepresentant og forfatter Prableen Kaur (Auf), leder av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorp, og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen er samstemte i rosen til Skevik.

– Hatten av for tøffe damer som forteller om vold og overgrep. Skammen tilhører ikke ofrene. Felles ansvar!, skriver Thorkildsen på Twitter. Til NRK.no utdyper hun hvor viktig det er at temaet blir belyst.

– Jeg er veldig glad for at kvinner som Pia Skevik setter ord på et viktig tema som kvinnevold. Det er forbilledlig, og jeg tror ikke hun kommer til å angre, sier Thorkildsen til NRK.no.

Pia Skevik snurrer plater på P3 lørdager kl 20:00-22:00

Pia Skevik har fått mye ros for teksten som beskriver et voldelig forhold.

– Tabu beskytter voldsutøveren

Hver fjerde kvinne i Norge vil oppleve vold fra nære relasjoner i løpet av livet, ifølge Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet. En av ti vil oppleve grov vold.

Thorkildsen har vist sterkt engasjement, og tror skammen som Skevik beskriver, hindrer mange i å gjøre noe med situasjonen.

– Det man ikke snakker om blir tabu. Tabu, skam og skyldfølelse er voldsutøverens beskyttelse, og en del av voldens iboende faenskap. At noen velger å fortelle åpent om partnervold at flere snakker om det og bryter ut av voldelige forhold, og det gjør igjen at færre kvinner, menn og barn blir utsatt for vold, sier Thorkildsen til NRK.no.

Ble inspirert til å fortelle

Det var bare et fåtall mennesker som kjente til Skeviks historie før hun delte den i Aftenposten. For tiden er hun på ferie i Italia, og har kun fått med seg noen av de mange reaksjonene som har kommet i dag.

– Jeg har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Folk sier de er glad for at jeg har delt teksten med dem, og det er veldig rørende og overveldende. Jeg hadde ingen anelse om at innlegget skulle skape så mye oppmerksomhet, det var heller ikke meningen da jeg skrev det, sier hun til NRK.no.

For Skevik hadde nemlig ingen planer om å dele historien sin, men så leste hun et intervju om partnervold med Hilde Charlotte Solheim (40), direktøren i Hovedorganisasjonen Virke, i magasinet Alt for damene.

Solheim beskrev et voldelig forhold, og hvordan hun var flau over at hun ikke klarte å dele historien sin med venner og familie. Dette var en kjent historie for Skevik.

– Jeg leste intervjuet med Hilde Charlotte Solheim og det berørte noe i meg. Hun satte ord på noe som jeg aldri hadde prøvd eller klart å fortelle. Jeg ville ikke snakke om det med noen, men mannen min mente at jeg burde prøve å skrive det ut, forteller Skevik til NRK.no.

Ikke aktuelt med anonymisering

For Skevik var det viktig at innlegget ikke ble publisert anonymt. NRK-programlederen og DJ-en ville ikke fremstå som «nok en sladdet kvinne som forteller om vold i nære relasjoner».

–Jeg ville ikke ha det trykket anonymt. Da hadde det vært like greit ikke å publisere det. Før det sto på trykk i avisen, sendte jeg det til venner og familie og fikk god støtte fra dem. Hvis det bare kan hjelpe én kvinne, så var det verdt det, tenkte jeg.

I Norge har mer enn en 25 prosent av kvinner og 20 prosent av menn i parforhold opplevd at partner har truet med vold eller vært voldelig ifølge en undersøkelse Forskningsrådet ferdigstilte i 2006. Allikevel sitter det langt inne å gå til anmeldelse av partneren. Heller ikke Skevik valgte å anmelde eks-kjæresten, og tror rettsvesenet for mange oppleves som en ekstra belastning i en allerede vanskelig tid.

– Bare tanken på en anmeldelse, en rettsak og en dom blir helt utålelig for mange som er i en slik situasjon. Det tar så mange år før man klarer å snakke om det at en anmeldelse sannsynligvis ikke vil ha noen effekt fordi forholdet er foreldet.

– Viktig å bryte stillheten

Hilde Charlotte Solheim ga intervjuet i forbindelse med Norske Kvinners Sanitetsforenings Rød knapp-kampanje mot vold mot kvinner. Sanitetskvinnene oppfordrer alle til å bære en rød knapp for å vise støtte til kvinner som har opplevd vold.

Generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Anne-Karin Nygård, roser både Pia Skevik og Hilde Charlotte Solheim for å fortelle sin historie.

– Det er utrolig viktig at noen tør å bryte stillheten rundt dette temaet. Vi trenger mer bevissthet om kvinnevold, sier Nygård til NRK.no.

Håper på flere historier

Hun mener det kan ha stor symboleffekt at profilerte kvinner deler sine erfaringer i media.

– Dette er kjente og ressurssterke kvinner. De viser at de har klart seg bra, selv om de har vært utsatt for vold. Det er viktig for dem som lever med skammen, de forstår at de ikke er alene. At kvinner som Skevik og Solheim forteller åpent om sine opplevelser, viser også at vold i Norge ikke trenger å være knyttet til rus eller psykiatri, sier Nygård.

Også barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen tror at historiene til Skevik og Solheim vil skape ringvirkninger. Nå håper hun at flere tør å sette ord på opplevelsene sine.

– Det har en stor effekt. Det var jo Hilde Charlotte Solheim som fikk Pia Skevik til å åpne opp og fortelle om sine erfaringer. Kvinner som blir utsatt for partnervold er ikke alene, selv om det er en vanlig følelse å ha.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP