Hopp til innhold

Springsteen tilbake i Norge for å spille for fullt hus - igjen

Det er ikke noe sted i hele verden hvor Bruce Springsteen er like populær som i Norge. - Det føles som et andre hjem. Det er alltid hyggelig å komme hit, sier «The Boss».

NORWAY/ Singer Springsteen talks to the media before his concert at Telenor Arena in Oslo

Bruce Springsteen snakker med pressen under lydprøvene i Telenor Arena før konserten 29. april.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Telenor Arena er helt utsolgt, og den ivrigste fansen har ligget i kø utenfor Telenor Arena siden fredag forrige uke.

På pressekonferansen under lydprøvene før konserten, bekreftet Springsteen selv at det eksisterer et sterkt bånd mellom ham og nordmenn.

- Med årene har det bare blitt en dypere tilknytning. Det føles som et andre hjem. Det er alltid hyggelig å komme hit, sier han.

I fjor herjet Springsteen i Norge i hele tre dager til ende i juli, og nå er «The Boss» tilbake igjen.

- Det er 16. gang for deg i Norge. Hva er det med deg og nordmenn?

- Jeg vet ikke! Det bare klikket inn, tipper jeg! Jeg husker den første gangen vi kom hit, det må ha vært tidlig 80-tall. Vi visste ikke hva vi skulle forvente oss, og jeg husker at publikum satt i setene sine den første halve delen av konserten, noe som var spesielt frustrerende. Men så begynte vi å spille noe og alle reiste seg og hastet til scenen, og det det har vært slik siden.

Springsteen lydprøver

Bruce Springsteen og The E Street Band under lydprøvene før konserten i Telenor Arena mandag kveld.

Foto: NRK

Little Steven gjør comeback

Det er også første konsert Steven Van Zandt, eller Little Steven, gjør med Bruce Springsteen etter å ha vært opptatt med innspillingen av andre sesong av «Lilyhammer».

- I kveld er en stor kveld for oss - det er comebacket for Little Steven til E Street Band - med noen andre overraskelser!

Bruce Springsteen

- Han gjorde det ok på lydprøvene, så får vi se hvordan han blir på konserten. Han kan være litt rusten. Jeg tror han er klar for å gå tilbake til sin dagjobb som musiker, sier Springsteen.

Theater-Steven Van Zandt Steven Van Zandt

Steven Van Zandt har vært opptatt med innspillingen av «Lilyhammer», men gjør i kveld comeback på scenen med The E Street Band.

Foto: Evan Agostini / Ap

Sceneshowene gjør ham populær

Ifølge Hans-Olav Thyvold, journalist og forfatter av boken «Bruce Springsteen: Den siste amerikaner», er det blant annet sceneshowene til Springsteen som gjør ham så ekstremt populær.

Thyvold mener det ikke nødvendigvis er så sikkert at Springsteens musikk vil bli husket etter at sjefen selv har gitt seg.

- Bob Dylan har jo laget en katalog som vi vet kommer til å stå der uansett om Bob eksisterer eller ikke. Hvordan Bruce Springsteens katalog kommer til å overleve når Springsteen selv ikke er der og sklir på knærne over scenen – det er mer usikkert.

Thyvold mener at noe av grunnen kan være at Bruce Springsteen ikke har kommet opp med noe som har representert noe nytt.

- Steven Van Zandt sier at Bruce Springsteen på et vis er den første postmoderne popstjernen. Det er også det kritikerne bruker mot ham – han har aldri skapt noe nytt. Men han har en evne til å skru dette sammen på en litt spesiell måte, og ikke minst har han en fantastisk evne til å melodi og tekst til å gripe i hverandre, sier Thyvold.

Springsteen er på sitt beste når han er på scenen. Det er det ingen som vil diskutere. Faktisk går diskusjonen blant musikkjennere på hvor mye kommer til å overleve når han er borte.

Hans-Olav Thyvold, journalist og forfatter
Springsteen

Publikum under konserten med Bruce Springsteen & The E Street Band på Valle Hovin i juli 2012.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Skriver hele tiden

Bruce Springsteen røper at han også jobber med nytt materiale.

- Jeg skriver hele tiden, hvis ting går bra. Jeg har flere album som jeg bare venter på å fullføre. Før Wrecking Ball hadde jeg nesten et nesten helt album ferdig, som jeg la på vent for å bli ferdig med det jeg hold på med.

Den 63 år gamle artisten synes det var vanskeligere å komme med nytt materiale da han var yngre.

- Det siste tiåret, eller de siste tolv årene, har vært en veldig fruktbar tid for meg.

Les også:

Bruce Springsteen-konsert

Kø utenfor Telenor Arena før Springsteen-konserten 29. april.

Foto: Olav Døvik

Utsolgt på to timer

Selv om Springsteen satte opp ekstrakonsert i Bergen midt i salget i fjor, ble de 84.000 billettene til konsertene revet vekk på to timer.

Da de 23.000 billettene til Springsteen-konserten ble lagt ut for salg i desember i fjor, forsvant på 17 minutter, skriver VG Nett.

Les også:

På Springsteen-konsert for 61. gang

En av dem som antakeligvis kan regnes som en av Norges mest dedikerte Springsteen-fans, Ottar Samuelsen, dro mandag kveld på sin 61. Springsteen-konsert.

På spørsmål om hva det er som gjør at han fortsetter å gå på Springsteen-konserter, sier han at det er flere forskjellige aspekter som spiller inn:

- Den første er at Springsteen som musiker og låtskriver er fantastisk. Så er han også i mitt hode verdens største liveartist. Han har noen holdninger som prater til meg. Han stilte opp for Barack Obama i valget, han stilte her 22. juli på Rådhusplassen. Det siste er at han har et vanvittig trøkk. Skulle ønske jeg hadde det samme trøkket i min jobb.

- Hva er det med musikken som fenger?

- Jeg tror det er følelser. Han har et veldig følelsesregister fra de sarte balladene til de hardeste rock n’ roll-skivene. Så han spenner over et veldig stort område. Pluss at han også er veldig uforutsigbar, sier Samuelsen.

- Jeg fikk et spørsmål om hvor lenge jeg kom til å fortsette å følge ham. Jeg sa så lenge han holder på, sier Samuelsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober