Hopp til innhold

Trekker skrapelodd etter departement-tabbe

Flaxloddet «Vinn Vinn» trekkes fra markedet etter saksbehandlingstabbe i Kulturdepartementet.

Skrapeloddet Vinn Vinn

Overskuddet fra skrapeloddet «Vinn Vinn» skulle gå til veldedelige organisasjoner - men på grunn av saksbehandlingsfeil i departementet må pengene hentes et annet sted.

Foto: Norsk Tipping

Et skrapelodd som skulle sikre solide inntekter til flere humanitære organisasjoner blir nå stoppet på grunn av rot i saksbehandlingen hos Kulturdepartementet.

Etter grundige forberedelser lanserte Norsk Tipping for halvannet år siden det nye skrapeloddet «Vinn Vinn». Alle som kjøpte loddet kunne støtte det humanitære arbeidet til organisasjoner som gikk under paraplyen 10H, deriblant Kreftforeningen, Redd Barna og Røde Kors.

Ti store humanitære organisasjoner var med på avtalen med Norsk Tipping (se egen faktaboks).

Ingen hjemmel

Problemet var bare at Norsk Tipping ikke hadde lovhjemmel til å gi skrapeloddpengene til de humanitære organisasjonene. Derfor har Kulturdepartementet nå bedt Norsk Tipping om å stanse salget av loddet.

Det kom fram i et møte avholdt av Kulturdepartementet mars 2013, halvannet år etter at skrapeloddet kom i butikkene.

– Hovedregelen er at overskuddet skal fordeles over tippenøkkelen og unntak krever hjemmel i loven. Det er ingen hjemmel til å utbetale midler fra spill i regi av Norsk Tipping direkte til 10H, står det i brevet fra Kulturdepartementet, som er signert Nina Økland, ekspedisjonssjef i departementet.

Det er pengespilloven § 10 som regulerer hvordan overskudd fra spillvirksomheten til Norsk Tipping skal fordeles, men her finnes det altså ikke hjemmel for å utbetale midler til de ti humanitære organisasjonene i 10H.

Norsk Tipping var ikke klar over den manglende lovhjemmelen da avtalen mellom dem og Kulturdepartementet ble inngått.

Øistein Mjærum

Øistein Mjærum i Røde Kors forteller at de humanitære organisasjonene har regnet med inntektene fra skrapeloddet «Vinn Vinn». Nå håper de på en snarlig løsning fra Kulturdepartementet.

Foto: SALTBONES, Olav A./R¯de Kors / SALTBONES, Olav A./R¯de Kors

– Avtalen vi inngikk med 10H er forankret og godkjent av Kulturdepartementet, sier Arve Sjølstad, kommunikasjonssjef i Norsk Tipping.

– Burde ikke Norsk Tipping selv kjenne til lovverket i pengespilloven?

– Oppdraget kom fra departementet. Det var godkjent av departementet. Vi trodde alt var i orden. Men det er bra at salget av loddet nå er i orden, for da får vi ryddet opp i det, sier Sjølstad og henviser videre spørsmål til Kulturdepartementet.

Departementet godkjente

Også kommunikasjon- og markedsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum, forteller at det var Kulturdepartementet som, sammen med Norsk Tipping, vurderte ulike spill hvor inntektene skulle komme 10H til gode.

Valget falt på skrapeloddet «Vinn Vinn».

– Kulturdepartementet godkjente avtalen skriftlig. Røde Kors har hele tiden forholdt seg til direktivene fra departementet, sier Mjærum.

– En lei sak

Kulturdepartementet har hovedansvaret for forvaltning av pengespill og lotterier, og Norsk Tipping ligger under Kulturdepartementets ansvarsområde.

Mina Gerhardsen

Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet sier at saksbehandlingsfeilen deres er veldig beklagelig.

Foto: Kulturdepartementet

Statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen (Ap) sier til NRK.no at det var departementet selv som oppdaget at de ikke hadde hjemmel til å utbetale pengene – og at det ble oppdaget halvannet år etter at avtalen ble inngått.

– Det er veldig beklagelig at denne situasjonen oppsto, og vi hadde ikke andre muligheter enn å stoppe spillet umiddelbart, sier Gerhardsen.

Omsetningen på spillet var 37 millioner kroner i 2012, og spillet gikk med 7 millioner kroner i overskudd. Departementet ønsker ikke at de humanitære organisasjonene skal lastes for feilen, og de får derfor beholde overskuddet.

– Vi vil unngå at de humanitære organisasjonene taper penger på prosjektet. Derfor må vi finne en budsjetteknisk løsning for å kompensere dem, sier Gerhardsen.

– Er dette en pinlig sak for dere?

– Det er en lei sak. Det er ikke ønskelig at sånne saksbehandlingsfeil skal skje, og da er det viktig å få ryddet opp, sier hun.

Håper på løsning

– Vi er glade for at departementet har sagt at de skal se på mulige løsninger, slik at det Frivillighets-Norge ikke blir skadelidende. Vi håper det vil løse seg raskt, sier kommunikasjon- og markedsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum.

– Hva skjer om saken ikke blir løst raskt?

– Dette er inntekter som organisasjonene har budsjettert med de neste årene. Det må vi finne en løsning på, slik at vi slipper å legge ned noen av våre frivillige aktiviteter, sier Mjærum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.