Hopp til innhold

Elden: – Kan leve godt med dette

Førsteamanuensis ved det juridiske fakultet på UiB mener det er flere feil kjennelsen mot Christian Burmeister. Advokat John Christian Elden tar kritikken med ro.

Tone Damli og advokat Elden

Tone Damli Aaberge representeres av advokat John Christian Elden, som har fått en midlertidig forføyning mot blogger Christian Burmeister.

Foto: NTB Scanpix

Bjørnar Borvik

Førsteamanuensis Bjørnar Borvik mener det kan ha blitt gjort en feil i kjennelsen fra Oslo byfogdembete.

Foto: Universitetet i Bergen

Advokat John Christian Elden sier til NRK.no at han er langt på vei enig i de dilemmaene Bjørnar Borvik reiser i sin kronikk på Ytring.

– Per i dag kan det i strafferettslig forstand reises spørsmål ved om sjikane på Internett – herunder i nettaviser – og i filmer, på TV og i radio rammes av straffeloven § 390, skriver han i en e-post.

Han sier at de derfor ikke foreløpig har politianmeldt forholdet, men mener at det skal bemerkes at ut over det som omfattes av «trykt skrift», vil offentlig gjengivelse også ramme det som forøves i «Overvær av et større Antal Personer eller under saadanne Omstændigheder, at den let kunde iagttages fra et offentligt Sted».

– Samtidig er jeg helt enig med Borvik i at det er utvilsomt at det ulovfestede personvern kan brukes som rettsgrunnlag for å fjerne blogger og artikler som krenker privatlivets fred, slik vi også har gjort i denne saken så langt, sier han.

Store oppslag

For tre uker siden ble det kjent at kjendisparet Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie skilte lag, og saken ble slått stort opp i enkelte medier.

Like etter la bloggeren Christian Burmeister ut et innlegg på bloggen sin der han avslørte intime detaljer rundt Tone Damli Aaberge, Lene Nystrøm og andre kjendisers privatliv.

Aaberge og Nystrøm hyret advokat John Christian Elden, som sendte en begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete.

Blogginnlegget er ikke offentlig

Oslo Byfogdembetes kjennelse kom 4. mars, og i slutningen pålegges Burmeister å fjerne innholdet, og han må også betale saksomkostningene.
Førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen mener at kjennelsen er feil.

– Pålegget om å fjerne innlegget ble begrunnet med at offentliggjøringen av denne informasjonen innebar en overtredelse av straffeloven § 390 som verner privatlivets fred. Etter min vurdering er ikke denne bestemmelsen i straffeloven egnet til å begrunne byfogdembetes avgjørelse, skriver han i kronikken på Ytring.

Han mener at blogginnlegget ikke representerer en overtredelse av § 390 fordi det ikke kan regnes for å være offentlig i straffelovens forstand.

Han viser til saken mot blogger Eivind Berge fra i fjor, der han ble løslatt fra varetektsfengsling for trusler mot politiet fordi blogging ikke anses som en offentlig ytring.

– Da kom Gulating lagmannsrett og flertallet i høyesterett fram til at det ikke er rom i loven til å tolke blogger som offentlig, og det er derfor ganske klart at vilkårene for § 390 ikke er oppfylt, sier Borvik til NRK.no.

§ 390. Med bøter eller fengsel inntil 3 måneder straffes den som krenker privatlivets fred ved å gi offentlig meddelelse om personlige eller huslige forhold.

§§ 250 og 254 får tilsvarende anvendelse.
Er forseelsen forøvet i trykt skrift, kan inndragning besluttes i samsvar med § 38.
Offentlig påtale finner bare sted når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn.

Straffeloven, Lovdata.no

Bygger på sviktende rettslig grunnlag

Borvik sier han er klar over at Elden har påberopt seg det ulovfestede personvernet, men peker på at poenget i kronikken hans er at Oslo byfogdembete har bygd sin avgjørelse alene på det premisset at vilkårene i straffelov § 390 er oppfylt, noe han mener det ikke er.

– Siden det ikke er tilfelle at vilkårene i § 390 oppfylles, bygger avgjørelsen på den midlertidige forføyningen på sviktende rettslig grunnlag. Jeg tror ikke det er rom for å tolke byfogdembetes premisser i denne saken i lys av hva parten har framført som det rettslige grunnlaget, sier Borvik.

Advokat John Christian Elden sier de «kan leve godt med» at Borvik reiser spørsmål ved begrunnelsen.

– At han reiser spørsmål ved byfogdens begrunnelse så lenge ingen er uenige i resultatet eller det vi begrunnet begjæringen med, kan vi leve godt med, Elden.

Kan bli lovendring

Borvik mener også det er misvisende å si at Burmeisters blogginnlegg kan rammes av § 390, etter høyesteretts avgjørelse i Eivind Berge-saken i fjor.

– Hadde høyesterett ment at dette alternativet var oppfylt i bloggerkjennelsen, hadde de lagt det til grunn, sier Borvik.

Han er heller ikke avvisende til at det kan være grunnlag for å kritisere høyesterett for å være altfor forsiktige i tolkningen av loven.

– Men inntil høyesterett sier noe annet, er det avgjørelsen fra august i 2012 vi må forholde oss til, sier han.

Stortinget vil, mest sannsynlig, endre straffeloven på dette punktet i år.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober