Hopp til innhold

– Jeg kjenner fortsatt på savnet

– Den lykkefølelsen jeg kjente da jeg prøvde heroin for første gang får jeg aldri igjen. Det har jeg måttet avfinne meg med, forteller Nini Stoltenberg i kveldens sending av Trygdekontoret.

Som medlem av Norges mest kjente politikerfamilie og profilert programleder opplevde Nini Stoltenberg at rusen tok overhånd og gikk fra hygge til misbruk på midten av 90-tallet. Fredag kveld diskuterer hun rus og rusmisbruk i NRK3-programmet Trygdekontoret.

Nini Stoltenberg i Trygdekontoret

– Jeg syns jeg har fått et bra liv. Jeg har hatt mine sprekker, og jeg savner lykkefølelsen. Det var sinnssykt godt, dessverre, så ikke prøv det, formaner tidligere heroinmisbruker Nini Stoltenberg.

– Jeg kjenner fortsatt på savnet, men jeg har innsett at det får jeg ikke oppleve igjen, sa hun.

Som medlem av Norges mest kjente politikerfamilie og profilert programleder opplevde hun at rusen tok overhånd og gikk fra hygge til misbruk på midten av 90-tallet.

I kveld diskuterer hun rus og rusmisbruk i NRK3-programmet Trygdekontoret.

Nini Stoltenberg

Nini Stoltenberg forteller om sin fortid som rusmisbruker i Trygdekontoret i kveld.

Foto: Julia Naglestad / NRK

I tillegg til Stoltenberg har programleder Thomas Seltzer invitert professor og rusforsker Willy Pedersen, avholdsmannen Christer Falck, feltarbeider fra foreningen for human narkotikapolitikk Geir Hjelmerud og musikeren Øyvind «Vinni» Sauvik til studio på Marienlyst.

– Jeg forakter sånne som dere

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer og Trygdekontoret er inne i sin femte sesong.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Programleder Thomas Seltzer og Vinni har begge vært åpne om sitt tidligere kokainmisbruk. Begge opplevde stor suksess med henholdsvis Turboneger og Paperboys, og gikk gjennom perioder med hard festing og mye dop for noen år siden.

I kveldens sending anklager Christer Falck, som selv har lang fartstid i musikkbransjen, de to for å fremstå som forbilder for unge mennesker og dermed inspirere til at flere prøver narkotika.

– Jeg forakter egentlig sånne som dere to, som er ressurssterke, smarte karer og har frontet dop på en ganske ekkel og kynisk måte.

– Da du var «Mr. Turboneger» tenkte jeg faen, hvorfor må det alltid være sånne som meg eller Jan Åge Fjørtoft som skal være de alkoholfrie? Det irriterer meg litt, sier Falck til Seltzer, og sier han syns mange av de «kule folka» slipper for billig unna.

Skjulte bruken i ett år

Geir Hjelmerud, Øyvind «Vinni» Sauvik og Thomas Seltzer i Trygdekontoret

Geir Hjelmerud, Øyvind «Vinni» Sauvik og programleder Thomas Seltzer i Trygdekontoret.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Nini Stoltenberg beskriver hvordan heroinen sakte, men sikkert tok over livet hennes.

– I starten funket det kjempebra kombinert med masse jobbing. Jeg var den som kom på jobb på mandagen og var mest «fit for fight» av alle. Jeg var jo ikke fyllesjuk, jeg hadde bare vært hjemme og hygga meg.

Etter hvert ble helgene mer ovale og etter ett år innså Stoltenberg at hun ikke klarte å kombinere det å møte opp på jobb med det kontinuerlige jaget etter neste dose.

– Jeg tenkte faen, jeg skulle jo være den ene som skulle klare å styre unna misbruk.

Stoltenberg jobber i dag for å endre narkotikalovgivningen og å legalisere hasj. Hun mener det vil skape mer kontrollerte forhold og hevder det blir feil å snakke om hasj og heroin i samme vending.

– Føler du at du sviktet, vil programleder Thomas Seltzer vite.

– Jeg er lei meg fordi jeg har laget mye problemer for familien min. Det tror jeg ikke er spesielt for meg, det tror jeg de fleste som har vært i min situasjon har følt. Er det noen som virkelig vil tro det beste om deg, og som kan juges så godt til at du tror det selv, så er det dine nærmeste og de som støtter deg i tykt og tynt. Jeg følte veldig skam, forteller hun.

Se hele intervjuet og Trygdekontorets «rus spessial» på NRK3 i kveld klokken 22:25.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.