Hopp til innhold

Svenskene napper i vår Oscar

Svenskene vil gjerne ha litt av æren for begge Kon-Tiki-filmene og mener at den ene av Norges to Oscar-statuetter er svensk.

Den norske Oscar-statuetten

Kon-Tiki Museets arkiv har sørget for at denne følgeseddelen gir Thor Heyerdahl siste ord i saken

Foto: Montasje / NRK

– Den gamle versjonen av Kon-Tiki er jo delvis svensk, og vi har støttet den nye med 1,7 millioner kroner. Vi vil derfor at litt av gullglansen skal nå Sverige, sier informasjonssjef ved det svenske filminstituttet Jan Göransson.

– Helt klart norsk

Thor Heyerdahl måtte nemlig til Sverige for å få laget dokumentaren, og det var svenske Olle Nordemar som var produsent. Han er mannen bak filmene om Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget.

Hvor mye han egentlig bidro, er det uenighet om.

Direktør Kon-Tiki Museet, Maja Bauge

Direktør ved Kon-Tiki Museet, Maja Bauge

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Vi mener helt klart at statuetten tilhører Thor Heyerdahl, Kon-Tiki Museet og Norge. Egentlig var det Thor Heyerdahl som var produsent, sier direktør ved museet, Maja Bauge.

Hun påpeker, med et smil, at Olle Nordemar sto for den tekniske delen, med klipping, redigering og oppgradering av kvaliteten på filmen.

– En ildsjel

Det svenske filminstituttet holder fast på at Olle Nordemar var en ildsjel, hadde innvirkning på økonomien i prosjektet og har produsert filmen.

– Det er jo ofte produsenten som tar imot Oscarstatuetten for beste film. Jeg sitter her med en bok som heter «Svensk filmografi fra 1950-59». På bokryggen er det et bilde av Kon-Tiki, så da har man jo tydeligvis tenkt at prisen var svensk, forteller informasjonssjefen ved det svenske filminstituttet, Jan Göransson.

«Jättenorsk»

Her er den

På Oscar-statuettens fot er beviset på at Norge har fått en Oscar. Foto: Kon-Tiki Museet

Men han innrømmer likevel at det er en« jättenorsk» film.

Har dere planer om å røve prisen tilbake fra Norge?

– Nei det ville jo være forferdelig, så det har vi ingen planer om, ler han.

Men Göransson vil også ha litt av æren for den nye Kon-Tiki-filmen, som kan vinne Oscar. Han nevner Gustaf Skarsgård, som har en rolle i filmen, og understreker at det svenske filminstituttet har støttet filmen med 1, 7 millioner kroner.

Felles Oscar-fest

På Norsk filminstitutt i Oslo, inntar direktør Nina Refseth en forsonende holdning:

– Vi har en felles Oscar-fest med folkene bak den svenske, nominerte dokumentaren på lørdag, så vi må vel være litt forsonende akkurat nå, sier hun.

Men at svenskene også kan stå litt i gullglansen for den første Kon-Tiki-filmen mener hun er rimelig.

– Olle Nordemar var medprodusent sammen med Thor Heyerdahl, og han var klipper for filmen. Og han står også nevnt på statuetten, sier Refseth.

Kon-Tiki Museet lar Thor Heyerdahl selv få siste ord, på denne notisen eller følgeseddelen han sendte med noe filmvisningsutstyr:

Thor Heyerdahl får siste ordet

Følgeseddelen hører til i Thor Heyerdahls arkiv/Kon-Tiki Museet

Og vår Oscar-vinnende film kan du se på Kon-Tiki Museet hver dag kl. 12.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober