Hopp til innhold

Varsler ny sesong med slektsjakt

Det blir flere sesonger med NRKs suksessrike slektsserie «Hvem tror du at du er?».

Ingrid Lorentzen og Finn Karlsen i "Hvem tror du at du er?"

I episode fem av «Hvem tror du at du er?» kunne Finn Karlsen ved Statsarkivet i Trondheim vise Ingrid Lorentzen dokumentasjon på at hennes forfedre endte opp på tukthus.

Prosjektsjef Marie Sjo i NRKs eksternredaksjon forteller at de nå har blitt enige med produksjonsselskapet Monster om å lage en tredje sesong med «Hvem tror du at du er?».

– Serien har vært en formidabel suksess, og er elsket av vårt publikum. Samtidig favner den vidt inn i NRKs samfunnsoppdrag, sier hun.

Marie Sjo

Prosjektsjef Marie Sjo i NRKs eksternredaksjon mener at «Hvem tror du at du er?» inngår i NRKs kjerneoppdrag som allmennkringkaster.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Over åtte mandager har ulike kjendiser fått brettet ut sine forfedres ofte rørende og tragiske skjebner.

– Historiene som har blitt fortalt berører nasjonens felles historie. De er større enn enkeltskjebnene som blir presentert, og har klart å samle folket og skape ny interesse for slektsforskning, sier Sjo.

Sterke tall

Analysesjef i NRK Kristian Tolonen sier at «Hvem tror du jeg er"» er en av de ti mest sette programmene utenom nyheter på TV hittil i år – og det selv om porgrammet ikke sendes i helgen, som er den virkelige TV-høytiden.

– Sett mot forrige sesong har tallene økt med nesten 100.000 seere, og da ble programmet sendt på søndager, som er den største TV-dagen målt i seertid, sier Tolonen.

På det meste har programmet hatt over en million seere, mens snittet så langt har vært 876.000 seere i hver episode.

Ufortalte historier

Marie Sjo sier at det ikke er bestemt når den neste sesongen skal sendes. Det er to år siden forrige sesong ble vist, noe som til en viss grad skyldes at serien er tidkrevende å lage.

– Dette er ikke noen enkel TV-produksjon. Nye deltakere skal castes, mye research skal gjøres, og det skal skapes ekte overraskelser og oppdagelser underveis for kjendisene som deltar, sier hun.

Sjo ser ikke for seg noen store endringer på programkonseptet, utover å finpusse på konseptet og bygge videre på erfaringene man har av hva som fungerer og ikke.

– Det er fortsatt mange ufortalte historier i vår felles norske historie, og de ligger en mulighet her for oss til å gjøre det. Dette er et signaturprosjekt for NRK, sier Sjo.

Mandag klokken 21.30 viser NRK 1 siste avsnitt av «Hvem tror du at du er?» med Thorvald Stoltenberg.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober