Hopp til innhold

Advarer mot mer overvåking på nett

Både Venstre og Piratpartiet advarer mot overvåking på nett i forbindelse med den nye åndsverksloven.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik la i dag frem endringer i åndsverksloven.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere reagerer negativt på endringene som Kulturminister Hadia Tajik i dag la frem i den nye åndsverksloven. Regjeringen vil med dette stanse ulovlig fildeling.

– Nå må loven tilpasses den digitale utviklingen, også når det gjelder håndheving av rettigheter. Det gjør vi med de nye forslagene, sier Hadia Tajik.

Advarer mot mer overvåking

Stortingsrepresentant for Venstre, Trine Skei Grande, advarer nå mot mer overvåking på nett.

– Vi lever i en digital og global tidsalder, og trenger et lovverk som tar høyde for dette. Mer overvåkning på nett er imidlertid ikke svaret på utfordringene knyttet til opphavsrett, sier Venstres leder Trine Skei Grande i en pressemelding.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande i Venstre mener kulturdepartementet skyver definisjonsproblematikken videre til domstolene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hun mener det at innhenting og oppbevaring av IP-adresser skal kunne gjøres av private, og at disse aktørene attpåtil kan kreve å få vite hvem som sitter bak adressene, er svært problematisk.

– En ting er at det er en nærmest umulig oppgave å vite sikkert at eieren av en IP-adresse er identisk med den som eventuelt skal ha brutt opphavsretten, en annen sak er at man med dette grepet overfører myndighet fra politiet til private, sier Skei Grande.

Skyver definisjonsproblematikken videre

Det åpnes også for at domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder som krenker opphavsrett i grove tilfeller. Tajik påpeker at terskelen for å ta dette forslaget i bruk vil være svært høy.

– Det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten, sier hun.

Grande mener på imidlertid at departementet skyver definisjonsproblematikken videre til domstolene.

– Er det noe denne regjeringen har lært oss etter runden med Datalagringsdirektivet, er det at hva de definerer som «stort omfang «og «åpenbart» ikke samsvarer med alles definisjoner av det samme. Dessuten er tiltaket så lett å omgå for alle som vil det, at det vil bli et slag i luften, sier Skei Grande.

– En av grunnene til at vi ble opprettet

Håkon Wium Lie

Partisekretær i Piratpartiet, Håkon Wium Lie, mener politikerne igjen har latt seg presse av en snever interessegruppe.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Partisekretær i Piratpartiet, Håkon Wium Lie, mener politikerne igjen har latt seg presse av en snever interessegruppe. Han og resten av partiet er nå opprørt over at Kulturdepartementet åpner for det han kaller massiv overvåking av norske internettbrukere.

– Vi mener at en naturlig forlengelse, hvis denne utviklingen fortsetter, er å sjekke innholdet i all e-post som sendes, noe man neppe ønsker, sier Lie til NRK.no

– Når det gjelder stenging/sensurering av nettsteder, mener vi også dette er en dårlig ide. Vi mener man ikke skal stenge hele nettsteder, selv om noen mener det finnes brudd på åndsverkloven. Wikipedia vil jo være utsatt her, sier han.

Når det gjelder «The Pirate Bay» tror ikke Lie at lovendringen kun vil true dem, men også alle nettsteder som formidler brukergenerert innhold.

– Loven var på høring før vi ble oppretta, men var en av grunnene til vi ble oppretta. Vi ønsker ikke overvåking/sensur av internett, og stiller derfor til valg i høst, sier Lie.

Det er uakseptabelt

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge mener hindring i tilgang til nettsteder som The Pirate Bay vil sette igang tiltak han ser på som uakseptable.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Han mener en hindring i tilgang til ulike nettsteder vil sette igang tiltak som blir for omfattende og invaderende.

– Dersom internettleverandører blir pålagt å hindre tilgang til et nettsted, er sannsynligheten stor for at man i praksis får et forslag som ikke lar seg gjøre, sier han til NRK.no

Han mener «The Pirate Bay» fort vil havne på en liste hvor det står at de skal blokkeres. Likevel tror han at dersom internettbrukere vil komme seg til den eller en lignende nettside så vil de klare det.

– Det er forskjell på det å vanskeliggjøre noe og å faktisk hindre. Dersom noen vanskeliggjør tilgangen til et nettsted, så er det lett å finne ut hvordan du ved få tastetrykk skal komme deg inn på ønsket side. Skal man hindre folk i å komme inn på sidene kan det i utgangspunktet bety at det må settes igang ekstreme tiltak som slik jeg ser det er uakseptable, forteller Waterhouse.

Lett å omgå

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe mener Kulturdepartementet har tatt innover seg den kritikken som har kommet mot bruken av nettblokkering.

Tore Tennøe

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe, tror kulturdepartementet prøver å komme kritikken i møte med de nye endringene i åndsverksloven.

Foto: NRK

– De ønsker en varsom bruk av blokkering med høy terskel. Så istedenfor å velge den raskeste saksbehandlingen så legger de det til domstolen for å ta hensyn til ytringsfriheten. Det synes jeg er positivt, sier Tennøe til NRK.no.

Tennøe tror departementet prøver å komme kritikken i møte og at de ønsker en varsom politikk på feltet. Han er derimot usikker på effekten av en mulig blokkering av sider som «The Pirate Bay».

– For kyndige nettbrukere så er det lett å omgå en blokkering, men det vil antageligvis ha en virkning uansett. Når de gjorde det samme i England i fjor høst da så vi at bruken av «The Pirate Bay» gikk ned. Så det vil ha en viss effekt, men vil fortsatt være mulig å bruke, sier han.

Nå vil Teknologirådet følge nøye med på om endringene vil få en smitteeffekt til andre politikkområder som handler om det å bruke nettsensur.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter