Hopp til innhold

Knausgård brast i gråt under TV-intervju

Karl Ove Knausgård sier han gikk gjennom et helvete da han avsluttet «Min Kamp»-serien med å skrive om konas sykdom. – Det er noe med at det er sant. Det er et ordentlig liv, sier han.

Forfatter Karl Ove Knausgård sier han gikk gjennom et helvete da han avsluttet «Min Kamp»-serien.

I en dokumentar som sendes på SVT i helgen forteller en beveget Karl Ove Knausgård om arbeidet med romanserien «Min Kamp». (Video: SVT)

I et åpenhjertig TV-intervju gir den kritikerroste forfatteren et innblikk i skriveprosessen bak den siste av de seks bøkene i «Min Kamp»-serien.

– Det var siste del av historien, og jeg trodde nei, nei jeg har gått for langt. Jeg var helt ødelagt emosjonelt, sier han.

Knausgård brukte tre år på å skrive de over 3500 sidene om sitt eget liv.

I tiden etter at den siste boken i serien kom ut har et svensk TV-team fulgt forfatteren tett.

Resultatet er dokumentaren «Knausgård – året efter Min kamp», som sendes på SVT i helgen.

Kritikk

I filmen reflekterer Knausgård over konsekvensene av den brutalt åpne og ærlige linjen han har fulgt når han har skrevet bøkene.

Nettopp denne ærligheten har bidratt til at «Min Kamp» har blitt hyllet som et banebrytende prosjekt.

Men måten Knausgård har utlevert venner og familie, både døde og levende, har også vært gjenstand for skarp kritikk.

Knausgård innrømmer at han fortsatt sliter med ettervirkningene av å ha utlevert folkene rundt seg:

– Uansett hvor mye medgang jeg får, så ligger det alltid der som et slags feste: at dette er umoralsk, at jeg ikke skulle gjort det, og at jeg har gjort noe galt, sier han.

Knausgård

TV-teamet fra SVT har fulgt Knausgård både hjemme i Österlen i Sverige og på reise.

Foto: SVT

– Grein så det sprutet

Et av de tyngre øyeblikkene i skriveprosessen kom da Knausgård skulle sluttføre romanserien, og ville beskrive detaljer rundt konas depresjon.

Forfatteren forteller om en tøff kamp for å få ut sannheten, og bryter etter hvert ut i gråt.

– Jeg ville fortelle den historien, og jeg gjorde det, trodde jeg. Jeg grein så det sprutet når jeg skrev det, og jeg skrev veldig fort, sier Knausgård.

I dokumentaren «Knausgård – året efter Min kamp» følges Karl Ove Knausgård hjemme i skrivestuen på Österlen i Sverige samtidig som bøkene gjør internasjonal suksess. Se klipp fra filmen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.