Hopp til innhold

Flere går til psykolog på grunn av Facebook

Stadig flere trenger hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

– Problemene har økt de siste årene, sier psykolog.

Mange unge er nesten alltid tilgjengelige på facebook.

Klarer du ikke å tøyle trangen om alltid å være tilgjengelig på sosiale medier? Går det ut over hvordan du fungerer i det daglige? Da er det muligens på tide å be om hjelp. Flere gjør det.

Foto: Emilie White Hveding / NRK

Du: Fredags kveld. Bare må skryte på Facebook av at jeg er ferdig med helgevasken og nå klar for et glass vin. Bildet av ungene som umiddelbart griset til det rene kjøkkengulvet med pizzasaus må rett ut på Instagram.

Kjenner du deg igjen? Merker du at trangen til å være på Facebook går ut over hvordan du fungerer i det daglige? Kretser veldig mange tanker rundt dette hele tiden? Da er det muligens på tide å be om hjelp.

– Føler man på en trang som bygger seg opp og som man ikke klarer å tøyle, men blir en slave til, så er det på tide å få hjelp, sier Pål Erik Gulliksrud som jobber som privatpraktiserende psykolog i Oslo.

Flere spør om hjelp

Stadig flere pasienter kommer til ham og spør om hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

Du: Må sjekke mail! Må sjekke mail! Må sjekke mail!

– Jeg har merket en tendens til at problemene rundt sosiale medier har økt i omfang de siste årene.

Kollage

Noen bare MÅ publisere ting på Facebook og det umiddelbart.

Foto: Espen Sandmo, Torgeir Skeie / NRK

Facebookavhengighet kan sammenlignes med andre typer avhengighet, som for eksempel røyking. Kall det gjerne en slags «digital ADHD», med symptomer som uro og vanskeligheter med å holde konsentrasjonen lenge på en ting.

– Hjernen forandrer seg jo litt, og tilpasser seg til å prosessere mer fragmentert informasjon i et veldig mye høyere tempo. Man blir flinkere til å skifte mellom ulike oppgaver, men svekker da evnen til å være være fokusert på en oppgave lengre av gangen, sier Gulliksrud.

Oppgave for å sjekke avhengighet: Legg telefonen med forsida ned på restaurant. Den første som må sjekke den må ta regningen.

Sjekker flokktilhørighet på FB

Hele 93 prosent av nordmenn i alderen 15–29 har en Facebook-konto, og over halvparten av alle over 60 år er på Facebook.

Bjørnar Olsen

Bjørnar Olsen

Foto: Linda Schade

– Det som er besnærende med disse sosiale mediene er nettopp at de er sosiale, sier Bjørnar Olsen, psykolog og redaktør for tidsskriftet Norsk Psykologforening og forklarer:

– Vi mennesker er jo flokkdyr og elsker å være sosiale. Når du får et medium hvor du konstant kan sjekke den sosiale status og tilhørighet i flokken, så er det veldig lett å ta det frem.

Du: Hæ? Ingen mail? Ingen kommentarer på Facebook? Hva skjer?

Mennesker dårlige multitaskere

– Hva kan psykologer gjøre?

– Dette er nye fenomener for oss alle. Iphonen har vokst stille og rolig inn i livene våre og tatt over mer og mer. Som andre ting som dukker opp og blir problematiske må vi starte med de modellene vi har. Vi legger gamle psykologiske modeller til grunn, og så får vi se om de må spisses litt mer over tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier at mennesker er veldig dårlig til å multitaske og at alle disse fristende sosiale mediene i så måte er veldig forstyrrende.

– Bare det å hoppe ut og inn av vinduer og Facebook når man er på jobben gjør at vi glipper ut av det vi egentlig jobber med og bruker ganske lang tid til å hente oss inn til hovedoppgaven igjen, sier han.

Du: Legger ut en melding så hører jeg sikkert noe snart. Er det noen jeg ikke har chattet med på en stund?

– De fleste av oss er avhengige

Cecilie Schou Andreassen

Cecilie Schou Andreassen.

Foto: Ole Kristian Olsen

Ved Universitetet i Bergen pågår det et forskningsprosjekt som ser på Facebook-avhengighet.

De aller fleste av oss er jo avhengig av disse teknologiske nyvinninger og sosiale medier uten å være avhengig i klinisk forstand, sier Schou Andreassen som leder forskningsprosjektet. Hun er postdoktor og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklilnikkene.

For noen går Facebook-avhengigheten altfor langt, og blir til det som heter «destruktiv adferd».

– Dette er når man legger så mye energi og innsats i Facebook at det negativt påvirker private relasjoner, fritidsaktiviteter, jobb, studier og, eller helse, sier Schou Andreassen.

Du: Ja, også må jeg få ut denne siste artikkelen på Twitter. Nå kan jeg slappe av. Omsider.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober