Hopp til innhold

– Jeg har drømt om dette i 15 år

I dag skal Ørjan Johannessen i ilden etter å ha trent i årevis: han går for gull i kokke-VM.

Går for gull i Lyon

Ørjan Johannessen konkurrerer i dag om gullmedaljen i «Bocuse d´Or»

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hege Moe Eriksen, Europa
Foto: NRK

27 år gamle Ørjan Johannessen fra Austevoll i Hordaland jakter i dag på gullmedaljen i den gjeveste konkurransen for kokkekunst, verdensmesterskapet «Bocuse d´Or» i Lyon i Frankrike.

Drømmen om å vinne har levd i ham siden han var guttunge.

– Jeg har drømt om dette i 15 år. Sånn er det, man må sette seg mål, sier den ambisiøse gourmetkokken.

Kokkemaraton

24 deltakere fra 24 land skal i ilden i et fem timer langt kokkemaraton.

Jubel under kokke-EM

I 2012 vant Johannessen EM-gullet i Belgia.

Foto: Impuls

Ørjan Johannessen er allerede norgesmester, regjerende europamester og en av favorittene til å vinne Bocuse d´Or.

Bak ham ligger 3500 timer med trening og møysommelig terping på menyen som i dag kan gi ham gull.

Blant råvarene han får å jobbe med er piggvar, hummer og indrefilet av okse, noe han har visst i et halvt år.

Men forberedelsene til dagens mesterskap startet enda tidligere.

– Jeg flyttet til Sandefjord i to år for å bo nærmere treneren min, Odd Ivar Solvold, og for å trene sammen med ham, sier Johannessen.

– Og der har vi bygget opp et kjøkken som er identisk med det kjøkkenet jeg skal bruke på Bocuse d´Or-arenaen i dag, legger han til.

– Med andre ord du har satset alt?

– Ja, det må man. Man må ha ambisjoner, eller så blir det halvveis.

Heiagjeng på plass

På plass i Lyon i dag er også en gigantisk heiagjeng av 200 nordmenn, sju ordførere, fiskeriministeren og norske mesterkokker.

I tillegg er så klart mamma Asta og pappa Øystein på plass, begge to er kokker, og driver Bekkjarvik gjestgiveri på Austevoll.

– Vi er så spente at det dirrer i hele kroppen. Det betyr veldig mye, om han får gull. To års hardt arbeid, om ikke ti års arbeid ligger bak dette, sier moren.

Ingen individuell kokkekonkurranse har mer prestisje enn nettopp Bocuse d´Or.

Og Norge har markert seg sterkt tidligere, med fire gullmedaljer og flere sølv og bronse (se tabell nedenfor).

Verdensmestere i kokkekunst

Ørjan Johannessen (front) kan bli den neste norske verdensmesteren i kokkekunst. Her poserer han sammen med fire tidligere verdensmestere fra Norge: Fra venstre: Geir Skeie (2009), Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1997), Charles Tjessem (2003).

Foto: impulsfoto.no / Impuls

Mesterkokk Charles Tjessem vant selv for nøyaktig 10 år siden. Han er på plass i Lyon, og har tro på en ny norsk seier.

– Styrken til Ørjan er at han er jordnær, han er utrolig teknisk og han er flink til å smake. Samtidig er han en konkurransemann. Selv om han er ung, har han vært med i mange konkurranser, og han har bra kontroll på nervene. Han har et veldig godt hode, sier Tjessem.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober