Hopp til innhold

Familien Palme dropper sak mot filmen Call Girl

Familien Palme gir opp kampen mot «Call Girl». Filmen fremstiller Olof Palme som en pedofil sexkjøper.

Olof Palme

Olof Palme fremstilles som en pedofil sexkjøper i filmen «Call Girl». Familien har anmeldt filmen, men ikke fått gjennomslag. Nå gir de opp kampen.

Foto: John Wahlbarj / Afp

Etter at Justisiekanslern (JK) bestemte at man ikke ville gå videre med familien Palmes anmeldelser gir familien nå opp prosessen.

– Olof Palme fremstilles som pedofil

Mårten Palme og resten av familien anmeldte den svenske filmen «Call Girl» til JK for injurier. I filmen skildres en pedofil regjeringsleder som knyttes til Olof Palme.

Familiens advokater skriver i en kommentar i svenske Dagens Nyheter at det ikke finnes tvil om at det er Olof Palme som portretteres. De skriver også at familien mener JK har sviktet og burde ha reagert.

Filmen er svensk guldbaggefavoritt, når prisene skal deles ut i kveld, og er nominert til hele 11 guldbagger, flere enn noen annen film. Den forsøker å gi et gjenkjennelig bilde av Sverige i valgåret 1976 med et lett identifiserbart rollegalleri av politikere og embetsmenn.

Kunder hos bordellmamma

Rollefigurene er like sine forbilder både i utseende og av hva de sier. En sentral figur er Ebbe Carlsson. En annen er justisminister Lennart Geijer og en tredje er Centerleder Torbjörn Fälldin. En fjerde er statsminister Olof Palme.

Av disse fremstilles alle utenom Ebbe Carlsson som kunder hos bordellmamma Dagmar Glans, som i virkeligheten er Doris Hopp. Flere andre identifiserbare personer forekommer også.

Orker ikke drive prosessen alene

Til tross for at JK ikke tok anmeldelsen til følge, hadde familien fremdeles muligheter til å gå til rettslige skritt mot filmen ved privat tiltale.

Familiens advokater skriver at familien ikke orker å drive prosessen mot staten alene. De skriver at når JK velger å ikke ta anmeldelsen til følge blir oppgaven for stor, ikke minst økonomisk.

«Det er urimelig at de som eneste gjenlevende skal måtte kjøre saken mot en filmproduksjon som er bakket opp av den svenske stat», skriver de blant annet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober