Hopp til innhold

Mener viral ørnevideo er falsk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ørnen som forsøker å nappe det lille barnet i Montreal har fått vinger på sosiale medier. Nå innrømmer tre studenter å stå bak filmen.

Videoen viser angivelig et barn som blir forsøkt nappet av en «Golden Eagle», en kongeørn, i en park i Montreal i Canada, og den har fått enorm oppmerksomhet verden over etter at den ble lagt ut på det sosiale nettstedet Reddit.

Mange gyser av skrekk og tenker på egne barn i kommentarfeltene under, men overvekten av kommentatorene hevder å kunne se åpenbare filmtriks i den dramatiske scenen. De har rett.

– Videoen er laget av tre bachelorstudenter i 3D-animasjon ved skolen Centre NAD i Montreal. Både ørnen og barnet er 3D-animert, og lagt til filmen, skriver skolen i sin blogg.

De tre studenten Normand Archambault, Loïc Mireault og Félix Marquis-Poulin står bak videoen som nærmer seg 3 millioner visninger på YouTube.

Det er ikke første gang studenter ved skolen står bak en Internett-hoax. I fjor lagde studenter ved animasjonslinjen en video som viste en pingvin som angivelig hadde rømt fra en zoo. Pingvinen var selvsagt bare 3D-animert.

– Ser ekte ut

NRK.no var tidligere i dag i kontakt med ornitolog og ørneekspert Alv Ottar Folkestad i Norsk ornitologisk forening for å komme til bunns i mysteriet.

Han mente videoen av ørnen så ekte ut.

– Det har vært enkelte som begynner å snakke om at den er sammensatt av flere forskjellige opptak, men selve videoen tror jeg nok er ekte, sier Folkestad til NRK.no.

– Å? Det er da ganske oppsiktsvekkende, i så fall?

– Jada. Videoen er nok ekte, men videoen framstiller ørnen som en «Golden Eagle», altså en kongeørn, men jeg så umiddelbart at dette ikke er en slik. Dett er en ungfugl av keiserørn, som ikke finnes vilt i Nord-Amerika, sier han.

LES OGSÅ: Ærfuglvoktere får pris
LES OGSÅ: Framleis vanskar for ørn på Smøla

– Trolig en dukke

Keiserørnen finnes fra Øst-Europa til Asia, altså en halv jordklode unna Montreal. Og det er mer.

– Keiserørnen er mindre enn kongeørnen, og den har derfor mindre kapasitet til å ta bytte. Og der kommer det andre ankepunktet mot at dette er et reellt angrep. En keiserørn veier fra 2,5 til fire kilo, og barnet i videoen er altfor lite i forhold til den ørnearten, sier han videre.

– Og dermed…?

– Dermed må det være snakk om en dukke. Det er ikke vekt i «barnet», og dukken danser i lufta på en måte som er svært unaturlig. Når ørnen gir opp og slipper tak, spretter den også temmelig unaturlig opp fra bakken, sier han.

LES OGSÅ: – På det meste hadde vi seks levende ørner hjemme på kjøkkenet
LES OGSÅ: Jerven forsynar seg grovt av årets lam

– En regissert jakt på ei dukke

Med andre ord mener Folkestad at dette dreier seg om noe helt annet enn et dramatisk ørneangrep.

– I Nord-Amerika er det tillatt med falkoneri, og jeg tror ganske sikkert at keiserørn finnes i fangenskap. Når man ser hvilken ørneart det er snakk om, aner man at mennesker må ha hatt en viktig finger med i spillet, sier han.

Falkoneri er dressur av rovfugler, der man trener opp fuglene til spesielle oppgaver, hovedsakelig innenfor jakt. Det som gjør at Folkestad er temmelig sikker i sin sak er at opptaket i tillegg ganske perfekt, kameraet følger ørnens hele flukt, avstanden er perfekt og lysforholdene optimale. Det ville også vært svært uvanlig at ørnen slo ned i en park full av mennesker.

Og:

– Det er falkonereren som har brukt det. den er dressert på å plukke opp ei dokke, det skal ikke stor trening til at de gjør det, det er bare å bruke en matbit, så går det relativt enkelt, sier han.

– I sum ser jeg for meg at de som har produsert dette, har lagt inn disse elementene for å vise hvor lett det er å lure folk. Det er for å fange oppslag, og for å vise hvor dumme vi er.

Nå viser det seg altså at det verken er en kongeørn eller keiserørn, men en 3D-ørn som fanger en 3D-baby.

LES OGSÅ: 3D-printet et nytt nebb
LES OGSÅ: – Ørna tar for mange rein

Ett troverdig angrep av ørn

Likevel er det ett brennende spørsmål småbarnsforeldre, trolig over hele verden i skrivende stund, har spurt seg.

– Hvor vanlig er ørneangrep på barn?

– Det har ikke forekommet ørneangrep på barn tidligere. Det har vært påstander, men ingenting som har vært mulig å verifisere. Det nærmeste som jeg tror på, skjedde i Ørsta på begynnelsen av 1900-tallet. Folk som var ute på markaslått hadde med seg en ganske nyfødt baby. Den var reivet (svøpt inn i teppe, journ. anm.) og lagt på toppen av ei såte. Ei kongeørn slo ned i bylten, og hun fikk tak i reiven og dro ut den. Fuglen dro av gårde med tøystykket, slik at babyen rulla ut, sier han.

– Og det er den eneste historien du mener er troverdig?

– En historie som var beskrevet og fortalt nøkternt, og av en type som virket tilforlatelig. Ørnen kan ha oppfattet bylten som noe annet enn et menneskebarn, sier han.

Nå gjenstår det altså bare å se om noen «dukker» opp med den offisielle forklaringen på ørneangrepet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober