Hopp til innhold

Nepals klimarop fra Mount Everest

Den nepalske regjeringen gikk i dag til nye høyder for å vise sin bekymring over klimaendringene som rammer fjellene i Himalaya.

Regjeringsmøte på Kalapattar-platået nær Mount Everest

Regjeringsmøte på Kalapattar-platået nær Mount Everest.

Foto: Prakash Mathema / Scanpix/AFP

De 23 regjeringsansatte, inkludert statsminister Madhav Kumar Nepal, spente på seg oksygen-beholdere - og reiste 5262 meter over havet for å holde møte.

Få dager før klimatoppmøtet i København tar til ble ministerne fraktet i helikopter opp til Kalapattar-platået nær Mount Everest, på 5262 meters høyde.

«Everest-erklæringen»

Møtet skal sette søkelyset på de truende klimaendringene som har sin innvirkning på isbreene i fjellkjeden.

Vel framme på platået signerte regjeringsmedlemmene nye miljølovnader og forslag om å utvide nasjonens beskyttede områder.

– Everest-erklæringen var en beskjed til verden om å minimalisere den negative innvirkningen av klimaendringene på Mount Everest og de andre fjellene i Himalaya, sa statsminister Kumar Nepal etter stuntet.

Regjeringsmøte på Mount Everest

De 23 ministerne satt på platået i 20 minutter før de ble fraktet ned igjen.

Foto: Prakash Mathema / Scanpix/AFP

– Oversvømte landsbyer

Forskere har tidligere gått ut med advarsler omkring de smeltende isbreene, som forårsaker innsjøer med vegger som kan briste og oversvømme landsbyer under fjellene.

Fjellklatrere har også ytret bekymring om at deres ruter oppover fjellene blir mindre stabile og vanskelige å følge.

Ministerne måtte gjennom legeundersøkelser før stuntet, og mye utstyr ble med dem på den korte reisen.

For å unngå høydesyke, varte stuntet ikke lenger enn 20 minutter på den solfylte dagen. På torsdag ble de fraktet til byen Lukla, 2800 meter over havet, for å bli vant til høyden. Deretter dro de opp til Syangboche - på 3900 meters høyde, der et helikopter ventet på å frakte dem det siste stykket.

Ønsker finansiell støtte

Den nepalske regjeringen holdt møtet på et strategisk tidspunkt, bare tre dager før klimatoppmøtet sparkes i gang.

Nepal ønsker å fremme et forslag for at de rike landene skal binde seg til en finansiell støtte på 1,5 prosent av BNP for å hjelpe de fattigere landene med å beskytte miljøet.

I oktober holdt også regjeringen på Maldivene et liknende stunt - under vann . De frykter for det økende havnivået dersom verden ikke greier å begrense den globale oppvarmingen.

Regjerings møte under vann

Maldivene holdt sitt regjeringmøte under vann.

Foto: Mohammed Seeneen / Scanpix/AFP