Hopp til innhold

- Jeg deler utålmodigheten

- Vi har ventet hele vårt liv, sier ungdomsaktivistene. Det er enighet om at noe må gjøres, men hva - det klarer ikke politikerne å komme fram til. Etter to uker i Cancun ser det ut til at ungdommene må vente enda noen år.

EUs klimakommisær Connie Hedegaard

Forhandlingenes store paradoks, sier EUs klimakommisær Connie Hedegaard om politikernes gode vilje, men mislykkede forsøk på å enes.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

Formannsskapet i Mexico har sagt at møtene ved klimakonferansen i Cancun skal avsluttes klokken seks i ettermiddag.

- Muligheten er der, men mange må bøye viljen dersom dette skal gå, sier EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, til NRK.

Les også: - Forventningene er skrudd opp nå

- Ikke fortell meg at dere trenger mer tid

Politikerne har ropt ulv i flere år nå, og det toppet seg ved siste klimakonferanse i København da fremleggelsen av den ene klimarapporten etter den andre skulle fremskynde en politisk prosess i FN.

Til tross for at samtlige av de oppmøtte hungret etter en juridisk bindende avtale på klima, greide ikke landene å enes.

Situasjonen her i Cancun er fortsatt den samme. På konferanseområdet er interesseorganisasjonene lei av å vente.

På t-skjorteryggen til enkelte av dem står det: "Dere har forhandlet hele mitt liv. Ikke kom her og fortell meg at dere trenger mer tid."

Viljen svikter

Connie Hedegaard kaller dette det store paradokset i forhandlingene. Alle vil, men viljen svikter når beslutningene skal tas.

- Jeg deler utålmodigheten deres, sier hun.

Hedegaard er overbevist om at man må ta med seg noe hjem fra Cancun.

- Politikerne kan ikke dra hjem og si at de ikke har fått til noe her i Mexico. Dette er min 7. Cop (Conference of the parties, journ.anm.), og denne fredagen ser ut som hver fredag ved disse konferansene, sier hun til NRK.

Les også: Ber forhandlerne ta i bruk Stoltenberg-rapport

Erik Solheim i Cancun

Det har vært holdt møter gjennom natta, forteller Erik Solheim.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Ikke overrasket om det varer til lørdag

Det er fortsatt åpent hva dagen vil bringe. Den er så langt preget av utsettelser av møter og hyppige pressebriefer, noe som vitner om et høyt tempo. Viljen til å avslutte diskusjonene i dag er stor, sier Hedegaard.

- Men jeg blir ikke overrasket om vi dette går inn i lørdag morgen.

Klimakommissær Hedegaard ledet forhandlingene i ved forrige konferanse da det ble holdt i Danmarks hovedstad. "Fiaskoen i København" blir hyppig omtalt her i Cancun som noe man vil unngå, men det er ikke mye som tyder på at dette møtet vil arte seg annerledes ved slutten av den to uker lange konferansen.

- Ny tidsalder

Vår egen miljøvernminister, Erik Solheim, forteller at det har vært holdt møter gjennom natta.

I formiddag skal det legges fram en tekst i plenum utarbeidet av det mexicanske formannsskapet, som igjen vil tas med inn i mindre grupper der ministerne skal diskutere innholdet i forslaget.

- Situasjonen er fastlåst og vanskelig, sier Solheim til NRK.

Han sier at de største motsetningene gjennom konferansen har vært Japan og Russlands innstilling mot en videreføring av Kyoto-protokollen sammen med endel andre land, og utviklingslandene som sier at uten dette vil en avtale være ubetydelig.

- Vi er inne i en ny tidsalder der enkeltland ikke lenger kan bestemme over alle de andre. Alle må få si sitt, og målet er en balansert pakke, sier Solheim.

Sluttproduktet klart innen i morgen

Sluttproduktet av COP16 vil ligge på bordet innen morgendagen.

Ifølge Audun Garberg i den norske delegasjonen kan man få med tre ulike utfall.

- Enten får man en beslutning på flere områder som det nå forhandles om; klimatilpasning i u-land, forankring av utslippsmål, finansiering av klimatiltak, skogbevaring og en såkalt "felles visjon", en langsiktig målsetning.

Man kan også kunne enes om ett område man kommer langt med.

- Eller man kan på en måte ende opp med ingenting. Man hadde kommet langt på flere områder også København, men besluttet ingenting, sier Garberg.

Han forteller at møteutsettelsene siste dag i Cancun ikke nødvendigvis er et dårlig tegn.