Hopp til innhold

– Flaut for Obama om de ikke når avtale i København

– Det vil være mer enn flaut dersom USA er nødt til å innrømme at de ikke er klare for en avtale i desember, sier EUs klimadirektør, Karl Falkenberg.

Obama under OL-møte i København i oktober
Foto: Matt Dunham / Scanpix/AP

– Obama og hans administrasjon er veldig forpliktet, og det vil være mer enn flaut for dem dersom de blir nødt til på innrømme at de ikke er klare, uttalte Falkenberg under de forberedende møtene i Bangkok denne uken, ifølge Bloomberg .

Nasjonal avtale står i veien for Obama

Verden øynet nytt håp da USAs president Barack Obama overtok etter George W. Bush ved årsskiftet. Han har uttalt at han ønsker å lede amerikanerne inn i en foregangsposisjon i klimaforhandlingene.

Obamas hjertebarn, helsereformen , har lenge stått i veien for en nasjonal klimaavtale som ble vedtatt av Representantenes hus i Kongressen i juni.

Avtalen venter ennå på godkjenning i Senatet, og forrige helg bekreftet Obamas rådgiver Carol Browner overfor The New York Times at den nasjonale klimaavtalen ikke vil vedtas i USA forut for desember-møtene.

Dette kan få håpene om en ny, internasjonal avtale til å rakne i begge ender.

Les: Obama møter motstand

Ingen gjennombrudd i Bangkok

I dag ble de forberedende møtene i Bangkok, der 170 land har vært samlet, avsluttet.

Selv om det er bred enighet om å begrense temperaturstigningen i verden til to grader, er det fortsatt ingen felles målsettinger om hvordan man har tenkt å nå dette målet.

Partene skiltes dermed i dag ad, uten noen form for gjennombrudd i de internasjonale klimaforhandlingene.

– Videreføres eller erstattes?

I tillegg til få gjennombrudd har det oppstått nye spørsmål i diskusjonene:

Skal Kyoto-protokollen videreføres eller erstattes? Dette spørsmålet har fått utviklingslandene til å rase. De mener de rike landene prøver å sabotere eksisterende lover som de har inngått under Kyoto-protokollen.

Les: Beskylder industriland for klimasabotasje

Les også: Rike og fattige kriger i Bangkok

Enkelte industriland har tilbudt seg å kutte klimagassutslippene sine med 15-23 prosent under 1990-nivå innen 2020. Dette er imidlertid langt under de 25-40 prosentene flere forskere og aktivister har satt krav om.

Norge først ut

Den norske delegasjonen mottok «stor applaus» fra salen da de denne uken kunngjorde sine mål om å kutte 40 prosent innen 2020. Målet innebærer imidlertid at man kommer fram til en internasjonal avtale.

Norge er det første av industrilandene til å komme med en slik solid forpliktelse.

Flere utviklingsland, representert av blant ande FN-gruppen G77, har sagt seg villige til å ta sin del av arbeidet, men nekter så langt å gå med på bindene klimamål før de ser ambisiøse kuttplaner fra Vesten.

De har gjort det klart at de ikke ønsker å signere en eneste avtale før vestlige land garanterer økonomisk bistand til klimaarbeidet med flere milliarder dollar.

Les også: Rike og fattige kriger i Bangkok

Norges hovedforhandler, spesialrådgiver i Miljøverndepartementet Hanne Bjurstrøm, har tidligere uttalt at en ny avtale er fullstendig avhengig av konkret deltagelse fra amerikanernes side.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

– Fredspris øker sjansene for avtale

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund tror Obamas fredspris kan ha positiv innvirkning på samtalene framover. Blant annet tror han det er strategisk at klimatoppmøtet i København foregår i samme uke som utdelingen av prisen.

– Dette gir norske ministre muligheten til å snakke med president Obama rett før sluttspurten i København. Nobelfesten skjer under avslutningen av den første uka, og høynivådelen av møtene begynner uken etter.

Haltbrekken tror også dette øker sjansene for at Obama dukker opp under FN-toppmøtet i den danske hovedstaden.

– Dersom han dukker opp her er det et veldig godt tegn. En amerikansk president drar neppe dit uten at man er sikker på at man blir enige om en avtale. Dette kan være med på å øke sjansene for å få på plass en avtale i desember.

Les saken: – Øker sjansene for klimaavtale