OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner516x5064

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Natur- og miljøfag

Oppdatert 08.05.2001 11:05

 

Historien om DDT

Giften som truer vår forplantning

Publisert 08.05.2001 07:40

På begynnelsen av 70-taller er DDT forbudt i det meste av den vestlige verden. Men giften brukes fortsatt i land i den tredje verden. Mer enn en million tonn er nå spredt ut over hele verden. Til og med i polarområdene er giften funnet i store mengder. Men den største trusselen fra DDT var ennå ingen klar over.

På 1970-tallet studerer forskere sildemåker og terner på de store innsjøene i USA. De finner mange eksemplarer av de to artene som har utviklet besynderlige defekter. Noe virker inn på fuglenes forplantning. Men hva er det? Noen år senere blir det samme registrert hos andre og større dyr.


Alligatorer som skifter kjønn.



En gruppe amerikanske forskere fra universitet i Florida studerer i 80-åra alligatorene i den store Apopka-innsjøen. De ønsker å finne ut hvor mange alligatorer som kan skytes uten å skade bestanden. Det de finner i Apopka-innsjøen skremmer ikke bare dem, men det meste av verden. Forskerne mistenker at årsaken er insektgifter fra et stort utslipp fra en kjemisk fabrikk nær innsjøen. Fabrikken er stengt og utslippet hadde funnet sted i 1980.

De tar nå for seg ikke bare Apopka-innsjøen, men også andre innsjøer i det samme området som ikke var blitt forurenset av de samme utslippene. De finner vesentlige uregelmessigheter i dyras
forplantningssystem. Mange av hannene ser ut til gå igjennom et kjønnsskifte.
Lake Apopka


Fosterutviklingen forstyrres.


På grunn av forurensning noen få år tidligere falt utruging av egg til det halve, men av de 50% som ble ruget ut, døde 95% Hele den nye generasjonen av alligatorer var stort sett utryddet.

Laboratorieresultater viste at hvis DDT eller DDE er til stede når sæden møter egget, blander giften seg med hormonene og forstyrrer fosterets utvikling. Giften påvirker fosterutviklingen og dermed forplantningsevnen. Dette gjelder både fugler, rotter, alligatorer – og mennesket.


Antallet sædceller hos menn halvert!


Tidlig på 90-tallet samlet danske forskere på Rigshospitalet i København over tre år informasjon om den menneskelige forplantningsevne. Resultatene er sjokkerende. Antallet sædceller hos menn er halvert i løpet av de siste 50 årene. I det samme tidsrommet har antallet tilfelle av testikkelkreft økt dramatisk. Forskerne har dessuten registrert en økning i antallet gutter født med deformerte kjønnsorganer. Altså det samme mønster som forskerne i Florida fant hos alligatorene.
DDT og forplantning

Ikke bare DDT er mistenkt for å ha en skadelig virkning på fostre. Andre kjemikalier kan ha den samme effekten. Det er med andre ord en rekke kjemikalier som har forurenset miljøet. DDT er bare en del av dette bildet, men en vesentlig del.

I den vestlige verden har forskerne rettet sin oppmerksomhet mot virkningen av DDT på forplantningen hos mennesker og dyr nærmere tretti år etter at DDT var blitt forbudt. I mange utviklingsland er problemene større. DDT brukes der fortsatt mot malariamyggen, og malaria er en alvorlig sykdom. Bare i Afrika dreper den hvert år en million mennesker.


Alvorlig dilemma.


Da FNs miljøorganisasjon UNEP innbød representanter fra hele verden til en konferanse i Bonn
for å drøfte hvordan en skulle få slutt på bruken av DDT, kom forhandlerne snart opp i et dilemma.
Målet var å bli enige om en avtale for å begrense eller helt få slutt på bruken av de 12 mest forurensende kjemikalier i verden. Dilemmaet er klart, spesielt når det gjelder DDT. På den ene siden ønsker mange land og mange miljøorganisasjoner, spesielt i vesten, å få et forbud mot bruk av DDT i hele verden. Spesielt etter at de store mengdene DDT er funnet i polarområdene og en samtidig har DDT mistenkt for å virke på hormonsystemet. På den annen side må de ta hensyn til de landene der malaria fortsatt er et stort problem. De har behov for både alternative kjemikalier og penger for å bekjempe malarien uten DDT.


Alternativ malariabekjempelse mulig.


I India brukes det fortsatt en mengde DDT for å bekjempe malaria. Dette trass i at det indiske forskningssenter for malaria har utviklet alternative metoder for å kontollere sykdommen uten bruk av DDT. Men en trenger tid for å vinne fram med de nye metodene. Men i noen land er de alternative metodene blitt en suksess. I Mexico har en for eksempel praktisk talt gjort slutt på bruken av DDT.

Det hele er et spørsmål om penger. I desember 2000 møttes representanter fra nærmere 100 land for å få til en avtale om tungt nedbrytbare organiske miljøgifter. De mest optimistiske mener vi vil slutte å bruke DDT i løpet av 10 til 20 år. Men da må de rike landene være villige til å betale det det koster for at de fattige landene skal kunne bekjempe malaria uten DDT.

Vil de rike landene betale?


For eksempel har Sør-Afrika nettopp gjenopptatt bruken av DDT etter en pause på fire år. Det finnes altså fortsatt land – spesielt Afrika – som har problemer med å unnvære DDT i bekjempelsen av malaria. FNs helseorganisasjon WHO er også nølende til å forby giften. Det avgjørende er om de rike landene vil være villige til å betale for hva det koster å finne alternativer til de giftige stoffene.
UNEP
WHO



__________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til denne serien er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no



SE OGSÅ:
  • Mirakelgiften Om program 1
  • Giften som ikke lar seg stanse Om program 2


  • LENKER
  • Lake Apopka Om forurensningen av innsjøen
  • UNEP Offisiell hjemmeside
  • WHO Offisiell hjemmeside
  • DDT og forplantning Informasjon om farer og problemer


  •  
     
    SØK

    NETTVERK FOR MILJØLÆRE

    HISTORIEN OM DDT

    10 SISTE NATUR- OG MILJØFAG
    07.05.2001 10:40
    Mirakelgiften
    14.02.2001 13:19
    Nettverk for miljølære

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 03:07