OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner516x5064

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Natur- og miljøfag

Oppdatert 08.05.2001 11:05

 

Historien om DDT

Fra mirakelpulver til miljøproblem.

En programserie om det hvite mirakelpulveret som verden tok imot med begeistring, men som nå representerer et alvorlig miljøproblem.


Nettverk for miljølære

Kan jeg gjøre noe med miljøet?
- med forurensning, med at fisken dør og at vakker natur ødelegges? Gjennom ”Nettverk for miljølære” kan elever i ungdomsskolen arbeide sammen for å kartlegge skadevirkninger i naturen, vise hva som kan gjøres og dermed hjelpe politikere og andre med å ta vare på miljøet.


Historien om DDT

Giften som truer vår forplantning

På begynnelsen av 70-taller er DDT forbudt i det meste av den vestlige verden. Men giften brukes fortsatt i land i den tredje verden. Mer enn en million tonn er nå spredt ut over hele verden. Til og med i polarområdene er giften funnet i store mengder. Men den største trusselen fra DDT var ennå ingen klar over.

På 1970-tallet studerer forskere sildemåker og terner på de store innsjøene i USA. De finner mange eksemplarer av de to artene som har utviklet besynderlige defekter. Noe virker inn på fuglenes forplantning. Men hva er det? Noen år senere blir det samme registrert hos andre og større dyr.


Historien om DDT

Giften som ikke lar seg stanse

Utover i syttiåra produserte bedrifter i USA og Europa fortsatt DDT som ble eksportert til utviklingslandene. I Asia, Afrika og Latin-Amerika blir giften brukt både i landbruket og for å bekjempe sykdomsbærende insekter.
I løpet av femti- og sekstitallet var malariaen nærmest utryddet i mange utviklingsland. Men etter hvert begynte sykdommen å spre seg igjen, delvis fordi landene ikke greide å holde den under kontroll, men også fordi stadig flere arter av malariamyggen ble resistente mot DDT. Valget for mange utviklingsland kan stå mellom å bruke stadig mer DDT eller skifte til andre og langt dyrere insektsdrepende midler.


Historien om DDT

Mirakelgiften

DDT (Diklor-Difenyl-Triklorethan) er blitt brukt i lang tid tid over hele kloden for å kontrollere dødelige sykdommer og til å drepe insekter i landbruket, i hjemmene og ellers omkring oss. For mer enn tretti år siden fant forskerne DDT bundet opp i næringskjeden; i naturen, i dyr og mennesker. Da det så ble klart at DDT er å finne også i morsmelken, ble giften bannlyst i vesten. Men den brukes fortsatt i landene i den tredje verden. Tydeligere enn alle andre kjemikalier har DDT vist oss at framskrittet har sin pris. De kjemikaliene vi slipper ut i våre omgivelser forsvinner ikke igjen. De vil bli der i årevis framover. Derfor rettes det i dag sterk kritikk mot bruken av DDT.


 
 
SØK

NETTVERK FOR MILJØLÆRE

HISTORIEN OM DDT

10 SISTE NATUR- OG MILJØFAG
07.05.2001 10:40
Mirakelgiften
14.02.2001 13:19
Nettverk for miljølære

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 12:05