OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Samfunnsliv

Skole

Publisert 07.09.2001 10:37

I Norge må alle gå på skole i ti år, og svært mange fortsetter på videregående og universitet eller høgskole. I Bangladesh er det mange som ikke får mer enn et par års skolegang.

Grunnskole til man er ti år

Grunnskolen er for dem under ti år. Den skal være gratis, men foreldre er ikke pålagt å sende barna sine på skolen. Selv om tallene ikke er helt sikre er det bare mellom 75 og 80 prosent av aldersgruppen 6 til 10 år som går på skole. Dette tallet synker etter hvert som elevene blir eldre, de må nemlig begynne å jobbe for å hjelpe familien.

Mye barnearbeid

I følge en undersøkelse gjort av regjeringen i 1996 så er det 6,3 millioner barn mellom fem og 14 år som er i betalt arbeid i Bangladesh. Dessuten er det svært mange barn som jobber mye på familiens jorde eller hjelper til med barnepass og matlaging.

Fordi det er så få skoler og lærere må elevene mange steder gå på skolen på skift. En gruppe er noen timer på skolen om formiddagen, noen er der om ettermiddagen.

Fundamentet i det bangladeshiske utdanningssystemet ble lagt i perioden da området var under britisk styre. Som i Norge har man et system med tre nivåer: Grunnskole (Primary school), videregående (Secondary school) og høyere utdanning (Higher education).

Korrupsjon i skolesystemet

Det hender at folk i statsapparatet stjeler lærebøker som er ment for fattige barn slik at foreldrene skal ha råd til å sende dem på skole. Disse bøkene dukker i stedet opp på markeder hvor fattige foreldre må bruke store summer (for dem) på å kjøpe skolebøker til barna som i utgangspunktet skulle være gratis for alle.

Ofte er ikke innholdet i skolebøkene spesielt bra heller. Et bangladeshisk fjernsynsteam sjekket skolebøker som var ment for fattige barn og der fant de mange feil. Det var nemlig kona til en minister i regjeringen som hadde fått jobben (og masse penger) med å kvalitetskontrollere bøkene. Den jobben fikk hun selv om hun ikke hadde noen kvalifikasjoner for å gjøre en sånn jobb. Da hun ble spurt viste det seg at hun heller ikke kjente til innholdet i bøkene hun skulle kvalitetssikre.



Samfunnsliv
Barnearbeid (13.09.2001)
Menneskerettigheter (07.09.2001)
Familieliv og bryllup (06.09.2001)
Organisasjonsliv (30.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:07