OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Politikk

Publisert 30.08.2001 14:10

Rivalene Sheik Hasina og Khaleda Zia
Rivalene Sheik Hasina og Khaleda Zia
Beskyldninger om valgjuks, antydninger om blodhevn, trusler, vold, generalstreiker og korrupsjon er alle elementer i rivaliseringen mellom de to kvinnene som dominerer politikken i Bangladesh og partiene de leder. Politikk i Bangladesh er noe annet enn i Norge.

Bitre rivaler

Politikken i Bangladesh domineres av to kvinner som begge kommer fra mektige politiske familier. Den ene er statsministeren Sheik Hasina som leder Awami-ligaen. Hun er datter at den første statsministeren i Bangladesh, Sheik Mujib, som ble myrdet i 1975. Den andre er Begum Khaleda Zia, lederen for det største opposisjonspartiet og enken etter Ziaur Rahman, en tidligere statsjef i Bangladesh som ble myrdet. Det er en bitter rivalisering mellom disse kvinnene og partiene de leder.

Jatiya sangsad, Parlamentet i Bangladesh

Parlamentarisk demokrati

Etter grunnloven er Bangladesh et parliamentarisk demokrati, slik også Norge er. Det vil si at regjeringen med den utøvende makten dannes av det største partiet i nasjonalforsamlingen, eventuelt dannes gjennom et samarbeid mellom ulike partier. I praksis har ikke dette systemet fungert så godt. Flere ganger har militæret tatt makten via statskupp og ikke demokratiske valg.

Mektig statsminister

Statsministeren velges av nasjonalforsamlingen og leder regjeringen. I Bangladesh har statsministeren svært mye makt, mye mer enn presidenten som offisielt utnevner statsministeren.

Presidenten har for det meste seremonielle plikter, men det er presidenten som leder den midlertidige regjeringen som styrer landet i en valgperiode. I perioden juli 2001 - oktober 2001 så er det presidenten i Bangladesh som har den utøvende makten. Etter grunnloven skal det være parlamentsvalg hvert femte år, siste valg var i 1996 og nytt valg blir i oktober 2001.

Nasjonalforsamlingen kalles Jatiya Sangsad og der sitter det 330 representanter. 30 av disse setene er holdt av for kvinner.

Blodig alvor

Bangladesh er et land hvor politikk er blodig alvor, og hvor man på ingen måte alltid følger de demokratiske spillereglene. Med unntak av valget i 1996 har det ikke vært noen valg i Bangladesh sin historie hvor ikke valgfusk har spilt en stor rolle. Og vold, politisk motiverte drap og store generalstreiker er en del av det politiske livet.



Politikk
Valg 2001 (03.10.2001)
Rivaliseringen mellom Sheik Hasina og Khaleda Zia (30.08.2001)
Politisk vold (30.08.2001)
Politiske partier (30.08.2001)
Lokalpolitikk (30.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:02