OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Økonomi

Industri

Publisert 29.08.2001 15:31

Vestlige moteklær sys i Bangladesh
Vestlige moteklær sys i Bangladesh
Bangladesh er i hovedsak en jordbruksøkonomi, det er i den sektoren de fleste jobber. Men industri er svært viktig for å oppnå økonomisk vekst, og Bangladesh har gjort store fremskritt også på dette området, særlig når det kommer til produksjon av klær.

I landbruket er det behov for ekstra arbeidskraft et par ganger i året. Derfor er det mange landarbeidere i Bangladesh som er arbeidsledige store deler av året. Gjentatte regjeringer har derfor prøvd å fremme industrialiseringen av landet slik at folk kunne jobbe jevnt ut over hele året. Selv om de første industrialiseringsplanene kom allerede i 1947 har de ikke vært spesielt vellykkede.

Bearbeiding av råvarer

Fram til 1971 mens Bangladesh var en del av Pakistan gikk industriplanene ut på å utnytte landets råvarer som jute, bomull og skinn. Landet skulle og produsere konsumvarer slik at man ble mindre avhengig av å kjøpe varer fra andre land. 

Nasjonalisering av industrien

Etter uavhengigheten i 1971 gikk den sosialistiske regjeringen i Bangladesh inn for å nasjonalisere elektrisitetsverkene, vannverkene, transportselskapene, skog- og juteindustrien og lignende, det vil si at staten, og ikke privatpersoner, var eierne. Det var mange uerfarne folk som ble satt til å lede disse, og det brøt ut mye uro. Industriproduksjonen stanset nesten opp.

Kvinner som jobber i en koreansk elektronikkfabrikk i eksportsonen i Chittagong

Eksportsone og privatisering

Noen selskap ble tilbakeført på private hender og en ny industriplan med vekt på produktivitet og effektivitet ble introdusert i 1979. På 90-tallet opprettet regjeringen en eksportsone for å fremme eksportindustrier. Der trengte man ikke å betale skatt, og man fikk og andre fordeler. Planen var nå at Bangladesh skulle utvikle industri gjennom økt handel med andre land.

Industri i Bangladesh

EKSPORTINDUSTRI: Bangladesh sin største ressurs er alle menneskene som bor der. Dette er billig arbeidskraft og derfor finner man industri i Bangladesh som krever mye arbeid, og kanskje ikke så mange maskiner. I Bangladesh finnes det bedrifter som importerer alle delene til en TV og så settes TV-apparatet sammen av Bangladeshere og eksporteres.

TEKSTILER: Dette er en ny industri i Bangladesh som har vokst masse det siste tiåret. Amerikanske og europeiske kleskjeder kjøper ferdigsydde klær fra Bangladesh. Dette har ført til at det nå finnes fabrikker som lager knapper, glidelåser, tøy og lignende som brukes i klesproduksjon.
Bangladesh var tidligere et av de landene som produserte mest bomullstøy, men britene ødela med vilje denne industrien da de styrte i Bengal. (Les mer på historiesidene)


Murstein-"industri"
MURSTEIN: En annen industri er produksjon av murstein.

SKIPSOPPHOGGING: opphuggning av gamle båter. Det er særlig i Chittagong at det finnes store verft som driver med skipsopphugging. Det er ikke ufarlig å drive med dette, de siste årene har det vært mange dødsulykker fordi tankene i skipene som skal hugges opp ikke er godt nok rengjorte. Det er gass igjen i tankene og det kan føre til store eksplosjoner når de blir hugget opp. Mange som jobber på slike verft har omkommet i slike ulykker.

I en del fattige land som Bangladesh så er miljø-og sikkerhetskravene dårligere enn de vi finner i for eksempel Europa

Teen du drikker kan komme fra Bangladesh
TE: Te-industrien ble utviklet av britene. Te har alltid vokst i de områdene i Bangladesh med åser og fjell, og da britene oppdaget dette startet de med te-dyrking på store plantasjer. Tebuskene vokste tett i skyggen av store trær.

Det finnes 160 store ”te-hager” i Bangladesh og disse ligger langt fra byene. De som jobber der blir svært isolerte fra resten av samfunnet, og arbeidsgiveren må derfor sørge for skolegang til barna, jobbsikkerhet for livet, bolig og lege. Tidligere fantes det slavelover som gjorde at de som arbeidet på te-plantasjene var nødt til å jobbe der og ble slått hvis de prøvde å rømme.



Økonomi
U-hjelp (14.09.2001)
Lån til de fattige (31.08.2001)
Korrupsjon (30.08.2001)
Jute (30.08.2001)
Jordbruk (29.08.2001)
Den økonomiske situasjonen (29.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 07:52