OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Bangladesh: Historie

Øst-Pakistan

Publisert 22.08.2001 15:13

Mellom 1947 og 1971 var det som i dag er Bangladesh den østlige delen av det som i dag er Pakistan. Selv om hele India lå mellom dem så var de altså ett land.

Mohammed Ali Jinnah

Lite til felles

Det bodde flest mennesker i Øst-Pakistan (Bangladesh), men de ble styrt fra Pakistans hovedstad, Islamabad. Bangladesh og Pakistan ble skilt ut fra India under frigjøringen fordi folket her var muslimer. Men utenom religionen hadde de lite til felles. Frykt for indisk dominasjon var den eneste fellesinteressen.

Folket i Pakistan kom fra andre etniske folkegrupper og de snakket andre språk enn bengalerne. Det offisielle språket i det to-delte Pakistan ble urdu, selv om et flertall snakket bangla. Presidenten Mohammed Ali Jinnah tenkte nemlig at et felles språk ville styrke nasjonalfølelsen til dette to-delte landet. Naturlig nok synes ikke bengalerne noe om at de måtte gi opp bangla som offisielt språk.

Kampen for språket var en viktig motivasjon i oppstanden mot styret i Pakistan

Kampen for bangla

Selv om muslimene i Bengal selv hadde valgt å slå seg sammen med muslimene i Pakistan oppdaget de at de bare hadde byttet en overmakt, britene, med en annen, pakistanerne. Eliten i Vest-Pakistan tok de beste jobbene, de tok utviklingshjelpen som kom og brukte den for det meste i sin del av landet. Jute og te fra Bangladesh var det som skaffet Pakistan mest eksportinntekter, men disse ble gjerne brukt på utvikle industrien i den vestlige delen av Pakistan. Trusselen mot bangla som offiselt språk kanaliserte all misnøyen inn i en kamp for større selvstyre.

Sheik Mujibur Rahman

Kampen for selvstyre

Etter hvert kjempet bengalerne for større uavhengighet. Talspersonen deres ble Mujibur Rahman, kalt Sheik Mujib, leder for det nystartede partiet Awami-ligaen. Sheik Mujib ble til stadighet fengslet av de militære, og han ble svært populær. Han krevde større selvstyre for bengalerne, og i et valg i 1970 vant Awami-ligaen valget på ny nasjonalforsamling i Stor-Pakistan. Siden bengalerne var en majoritet i stor-Pakistan fikk Sheik Mujib nok plasser i Parlamentet til å bli statsminister for hele landet. Men det ville ikke eliten i Vest-Pakistan ha noe av og de sendte hæren sin til Bengal.

SE OGSÅ:
  • Frigjøringskrig (Frigjøringskrig)



  • Bangladesh historie
    Historisk tidslinje (02.11.2001)
    Hungersnød i 1943 (05.09.2001)
    Nyere historie (22.08.2001)
    Frigjøringskrig (22.08.2001)
    Frigjøring fra britene (22.08.2001)
    Juvelen i kronen (22.08.2001)
    Mogulriket (22.08.2001)
    Tidlige sivilisasjoner (22.08.2001)


     
     
    Bangladesh i lyd og bilde
    Til Bangla-forsiden
    AKTUELLE TEMA

    SAMFUNNSLIV

    POLITIKK

    SPRÅK OG RELIGION

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 07:42