Hopp til innhold

– Viktig at Finnmarksklinikken er i Karasjok

Tidligere alkoholiker Tor Asle Varsi reagerer med vantro når han hører Helse Nord vurderer å flytte Finnmarksklinikken fra Karasjok til Alta.

Tor Asle Varsi

Tor Asle Varsi er redd for at samisk språk og kultur vil forsvinne hvis rusklinikken flyttes.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg tror at en av grunnene til at jeg ble kvitt mitt alkoholproblem var at jeg fikk behandling i Karasjok. Jeg hadde mulighet å snakke mye samisk i hverdagen med både ansatte og andre samisktalende pasienter. Man føler seg trygg når man får behandling på sitt eget morsmål, sier Varsi til NRK Sápmi.

Styret i Helse Finnmark vurderer å flytte døgntilbudet og ruspoliklinikken ved Finnmarksklinikken til Alta. Klinikksjef Inger Lise Balandin for psykisk helsevern og rus har tidligere uttalt til den samiske avisen Ávvir at ingenting er bestemt, men at styret ser på mulighetene.

– Med tanke på folketallet så passer et slikt tilbud bedre til Alta. Det er heller ikke å skjule at det er vanskelig å få spesialister til Karasjok og at reisetiden til Karasjok er slitsom for pasientene, sa Balandin til avisen.

Skal ivareta samiske pasienter

Finnmarksklinikken består av en døgnenhet med 10 plasser og en ruspoliklinikk. All behandling er frivillig og tilpasses den enkeltes behov. I følge nettsidene til Helse Finnmark har klinikken et særlig ansvar for den samiske befolkningen.

Tor Asle Varsi fra Tana i Øst-Finnmark slet med alkoholproblemer i over 20 år før han erkjente at han trenger hjelp. Da fikk han hjelp av legen sin til å søke seg inn på behandlingstilbudet ved Finnmarksklinikken i Karasjok. Varsi er redd for at tilbudet blir dårligere hvis klinikken flyttes til Alta.

– Det er samiske pasienter som må lide hvis tilbudet flyttes fra Karasjok til en by hvor norsk står mye sterkere enn samisk. Jeg har erfart at i Karasjok er det mye kunnskap samt at samisk språk og kultur står sterkt. Flere av de ansatte ved klinikken behersker samisk godt og jeg er redd for at disse forsvinner hvis tilbudet flyttes.

Flere bekymret

Hjalmar Strømeng

Hjalmar Strømeng var på 70- tallet leder av Helse- og sosialutvalget ved Karasjok kommune, og var med på å planlegge opprettelsen av Finnmarksklinikken.

Foto: Berit Marie Lise Eira / NRK

Kriteriene for Finnmarksklinikken kan forsvinne hvis den blir flyttet fra samiske Karasjok til Alta, mener Hjalmar Strømeng som var med på å etablere institusjonen. Tidligere denne uken fortalte han NRK Sápmi at han er redd for at samiske pasienter får et dårligere tilbud.

– Det var et sjokk for meg sist fredag da jeg hørte på nyhetene at Helse Nord er i ferd med å flytte institusjonen fra Karasjok til Alta, og jeg tviler på at de har et like godt tilbud, iallfall ikke når det gjelder det samiske, sa Strømeng.

– Må stå sammen

Tor Asle Varsi som i dag sitter i kommunestyret i Tana forteller at han jobber med å finne ut hva konsekvensene blir hvis klinikken flyttes. Han anbefaler at alle de samiske kommunene går sammen for å få beholde Finnmarksklinikken i den samiske bygda i Indre Finnmark.

– Samiske kommuner som Tana, Kautokeino, Porsanger, Karasjok, Nesseby og Utsjok på finsk side må jobbe for at de samiske pasientene vil også i fremtiden være i fokus. Sammen må de kunne se hva som er det beste for samiske pasienter som vil begynner med et nytt liv.


Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK