Hopp til innhold

– Uproduktive og lite dagsaktuelle

Sjefsredaktør Anders Opdahl i avisa Nordlys mener at Sametinget har blitt kjedelig.

Anders Opdahl kritiserer Sametinget

Sjefsredaktør Anders Opdahl mener Sametinget er kjedelig og lite dagsaktuelt.

Foto: Montasje/NRK/Scanpix

– Sametinget må konsentrere seg om flere spennende saker og de må selv aktivt engasjere seg i saker som folk bryr seg om, sier Anders Opdahl til NRK.

Sjefsredaktøren i Nordlys, den største regionalavisa i Nord-Norge, mener at sakene som Sametinget i dag fremmer er uinteressante og kjedelige. Opdahl har et inntrykk av at Sametinget har slitt med å finne relevante saker som engasjerer både folk, offentlighet og media etter at Finnmarksloven kom på plass.

– Kjedelig og lite interessant

Det er avisa Ságat som i dagens papirutgave melder at avisredaktøren mener at Sametinget er mindre produktivt enn før og at det mangler politisk sting. Anders Opdahl savner relevante og spennende saker i Sametinget. Han presiserer overfor NRK at sakene kan være viktige nok, men at de er kjedelige.

– Inntrykket utenfra er at man ikke er like interessant som før, man er ikke på den bølgen som man var på for fem-seks år siden, sier han.

Sjefsredaktøren har denne uken kritisert Sametinget flere ganger, både på lederplass i egen avis og til medier som Ságat og NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aili Keskitalo på talerstolen

NSR-leder Aili Keskitalo i kjent positur på talerstolen. Sakene som behandles i salen er for kjedelige, mener Nordlys-redaktør.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Romfolk-saken som eksempel

Det startet med kritikk av Sametingets manglende romfolk-støtte i det som har vært sommerens største nyhetssak over hele landet. Opdahl mener at Sametinget, som ellers støtter minoriteter i andre land, burde ha støttet romfolket i en tid de behøver hjelp i vårt eget land.

Istedet forholdt Sametinget seg taus lenge.

Det er et manglende engasjement som også samiske samfunnsaktører har etterlyst da romfolk-debatten sto som verst for noen uker siden.

– I romfolk-saken hadde Sametinget som et urfolksparlament mulighet til å sette dagsorden, ikke bare lokalt og regionalt, men også nasjonalt, sier Anders Opdahl.

Bør friste mediene med saker

Egil Olli

Egil Olli har ikke sett Nordlys-journalister på Sametinget på en god stund.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NRK Sápmi har i dag ikke fått sametingspresident Egil Olli i tale. Han er på multebærtur, opplyser politisk rådgiver Hagbart Grønmo. Men til avisa Ságat har Olli utfordret blant annet Nordlys til å bli flinkere til å dekke Sametinget.

– Det begynner å bli lenge siden jeg så en Nordlys-journalist på Sametinget.

Sjefsredaktør Anders Opdahl medgir at de har et redaksjonelt ansvar med å dekke samisk politikk, men mener at Sametinget også har en jobb i å få ikke-samiske medier interessert i sakene deres.

– Sametinget må markere seg i storsamfunnet også utenfor plenumssamlingene, det tror jeg de må bli flinkere til. Da er det helt naturlig at vi vil bruke mer krefter på å dekke hverdagen i Sametinget i Karasjok, sier Opdahl til NRK.

Visepresident: – Fornærmende

Laila Susanne Vars

Visepresident Laila Susanne Vars synes kritikken fra Nordlys-redaktøren er uberettiget.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Jeg blir litt fornærmet når jeg hører at Anders Opdahl mener at samisk barnehage-, opplæring-, og språkpolitikk ikke er sexy nok for Nordlys, sier visepresident Laila Susanne Vars (Árja).

Vars sier at det er de sakene har vært prioriterte saker fra Sametingets side i denne perioden og at spørsmål om landrettigheter dermed ikke har fått like mye fokus.

Hun sier at de har valgt å høre på hva samiske velgere vil ha mer fokus på.

Folkemøtene som vi har arrangert viser at de samiske velgerne, folk flest, er opptatt av opplæringsrettigheter, de vil vite om deres barn får en samisk barnehageplass. Jeg håper at Nordlys etterhvert vil se at de sakene er dagsaktuelle, interessante og viktige, sier Laila Susanne Vars til NRK.

Visepresidenten sier at det er mange problemstillinger knyttet til de temaene som virkelig hadde fortjent mer interesse fra den største avisa i nord-norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.



Hun oppfordrer sjefsredaktøren i Nordlys til å selv komme på Sametingets plenumssamlinger og folkemøter for å høre hva det samiske folket selv anser som interessante og relevante saker.

Mer produktiv enn noensinne

Laila Susanne Vars er nå politiker på Sametinget, men startet som byråkrat. Hun vet derfor at det samiske folkevalgte organet er mer produktiv enn noensinne, det viser blant annet antall produserte dokumenter og antall arrangerte dialogmøter med det samiske folk.

– Vi er mye ute blant folk, vi er opptatt av dialog med de samiske velgerne, og vi legger mye ressurser i kommunikasjon, sier Vars.

Hun tilføyer at også Sametinget som andre institusjoner, har et forbedringspotensiale. Hun registrerer at et regionalt medium etterlyser bedre kommunikasjon fra Sametinget, og tar det med seg videre.

– Blir du bekymret når Nord-Norges største avis mener dere er irrelevante?

– Nei, jeg blir ikke bekymret over det. Jeg er veldig glad for at Opdahl ser ut til å oppriktig bry seg om Sametinget som demokratisk institusjon. Det er veldig bra at han vil oss vel, sier Laila Susanne Vars.

Større samfunnsrolle

Nordlys-redaktør Anders Opdahl sier til NRK at han ønsker å fremme konstruktiv kritikk, og vil ikke peke på enkeltpersoner. Han tror at Sametingets relevans i storsamfunnet skyldes et helhetlig bilde av hvordan institusjonen jobber.

Sametinget har de siste tyve årene skaffet seg mer kunnskap og autoritet, noe som de også bør fronte, sier han.

– Jeg tror Sametinget kan spille en helt annen rolle i det norske samfunnet, i det demokratiske drivverket. Den muligheten fikk man etter Finnmarksloven og den har ikke Sametinget utnyttet godt nok, sier Opdahl.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.