Hopp til innhold

Ekstraordinært k-styre om legestillinger

På to dagers varsel er kommunestyret i Tysfjord innkalt for å behandle den etter hvert så betente legesaken i Tysfjord.

Vil legekabalen i Tysfjord løse seg etter morgendagens ekstraordinære k-styremøte
Foto: Sander Andersen / NRK

Det er innkalt til ekstraordinært kommunestyremøte i Tysfjord onsdag. Den eneste sake som skal opp er legesituasjonen i Tysfjord.

Tverrpolitisk liste i Tysfjord (TPL) er en av partiene i kommunestyret som har kommet med krav om et kommunestyremøte der det blir orientert om saka. Og varaordfører Guttorm Aasebøstøl (TPL) har ingen innstilling til vedtak til morgendagens ekstraordinære kommunestyremøte.

Guttorm Aasebøstøl
Foto: Sander Andersen / NRK


- Vi har ikke fått god nok informasjon fra administrasjonen om denne saken. Derfor har vi krevd et ekstraordinært kommunestyremøte. De to legene det gjelder reiser jo henholdsvis 24. og 31. mai. Så det haster å få en klarhet i dette.


Hva som kommer ut av morgendagens møte kan ikke varaordføreren spå, annet enn at han vil ha en redegjørelse på hva som har skjedd.

Sa opp


To av fastlegene sa opp sine stillinger i vinter da de mente kommunens administrasjon ikke tolket et kommunestyrevedtak fra 2009 om at de skulle innvilges årlig permisjon i to uker for å oppdatere sine kunnskaper innen allmennmedisin.

Tysfjord kommune tok oppsigelsene til følge og lyste ut de to stillingene, blant andre en stilling som kommuneoverlege eller kommunelege 1.

Søknadsfristen på disse stillingene gikk ut i går, og så langt har kommunen fått to søkere.

Trakk oppsigelsen


Men etter å ha kommet til en avtale med kommunen, har de to legene trukket tilbake sine oppsigelser , og tilbudet fra kommunen til legeparet er at den ene beholder sin stilling, og den andre blir tilbudt en klinisk stilling.


Etter det NRK Sápmi forstår er da ingen av dem tilbudt stillingen som administrativ lege (kommuneoverlege/kommunelege 1).

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde

    Les på norsk.

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmogat miehtá máilmmi ságastit eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dán jagi lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sáhkadoallin. Su ráhpansártnis son muitala ahte eamiálbmogat vásihit garra deattu.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deattu vuolde. Min eksisteansa sáhttá jávkat boahttevaš logi jagi siskkobealde.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmis ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmogat suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamiid.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    Loga sámegillii.

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK