Hopp til innhold

– Bør få betalt for å jakte på rev

Aksel Johannes Hætta (16) fra Kautokeino håper at flere vil satse på revejakt i fremtiden. I følge han er "Skuddpremie" løsningen.

Aksel Johannes Hætta (16) håper på flere revejegere.

Aksel Johannes Hætta (16) som er en av landets største skytetalenter er lei av å være alene på revejakt.

Foto: Privat

– Det er ikke mange som orker å jakte på rødrev. Hadde man fått betalt for å være med på å regulere revebestanden, så tror jeg at jaktinteressen hadde steget betraktelig.

I vinter har 16-åringen fra Kautokeino skutt ti rødrev. Når han er på fjellet så er han som oftest alene - ingen å se, ingen å jakte med. Dette bekymrer han.

– Jeg opplever at i de områdene hvor jeg har tatt ut mange rødrev de siste årene begynner rypebestanden å ta seg opp. Det er mye rev, og det går ut over fuglebestanden.

I Indre Finnmark er det ingen lokale jegere som får betalt for å skyte rødrev. Jaktperioden er fra 15. juli til 15.april.

1000 kroner pr. rev

Fjellrevprosjektet på Varangerhalvøya er inne i sitt åttende år, og er et samarbeid mellom Statens naturoppsyn (SNO) og Universitetet i Tromsø. Prosjektet går ut på å ta ut rødrev i området for å se om fjellreven da reetablerer seg. Det er tatt ut rundt 1200 rødrev de årene prosjektet har pågått, 120 i vinter.

Alfred Ørjebu

Alfred Ørjebu i SNO støtter tanken på at flere lokale jegere skal få betalt for å skyte rødrev.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

SNO har fått hjelp av lokale jegere å ta ut rev i området. I praksis betyr det at private jegere har solgt rev som de har skutt til prosjektet - 1000 kroner pr. rødrev. Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn er takknemlig for hjelpen de får av lokale jegere.

– Det hjelper godt på at bestanden (rødrev, red.anm.) blir tynnet ut langs bebyggelsen og ved sjøen, for da er det ikke så mye rev som trekker inn i området som fjellreven har som sitt hovedområde.

Ørjebu støtter tanken på at flere lokale jegere bør få betalt for å skyte rødrev i områder hvor fuglebestanden er lav.

– Man kunne hatt flere tiltak som stimulerer til å ta ut rødrev. Det er ganske mye av dem viser tall fra blant annet Iešjávri der SNO har tatt ut ganske mange rev. Rypebestanden har problemer med å ta seg opp i disse områdene.

Les: Flere hundre rødrev felt i Iešjávri

– Ønsker flere unge jegere

Aksel Johannes Hætta

Aksel Johannes Hætta (16) ville ha brukt mer tid på jakt hvis han hadde fått betalt for å felle rev.

Foto: Privat

Aksel Johannes Hætta er en av landets største skytetalenter, og har vunnet flere titler. I 2010 vant han NM i ungdomsklassen i Nordisk trap, en tittel han forsvarte i 2011. Nå håper han at det vil bli satt i gang tiltak for å berge fuglebestanden.

– Det skulle vært "skuddpremie" på rev i flere områder i landsdelen. Jeg tror at det ville ha ført til at interessen for revejakt hadde økt, spesielt blant unge. Det er veldig tidskrevende å jakte på rev, og dessuten må man regne med kostnader til ammunisjon.

Direktoratet for naturforvaltning ønsker å se effekten av blant annet fjellrevprosjektet i Varangerhalvøya før de vil se på nødvendigheten av å iverksette andre tiltak.

– Vi har ingen konkrete planer om at privatpersoner skal få betalt for å jakte på rødrev, men vi håper selvsagt at lokale jegere vil felle noen dyr i løpet av vinteren for det. Det vil være av egeninteresse og påvirke til at det vil være mer rype under høstens rypejakt, forteller Jo Anders Auran i Direktoratet for naturforvaltning.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.