Hopp til innhold

Utøya ofre ble ikke tilbudt hjelp

Her på ungdomsskolen i Karasjok har Utøya ofre gått i det stille uten å bli tilbudt hjelp. Nå reagerer en av foreldrene.

Karasjok skole
Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

– Vi fikk barna våres hjem fra Utøya, men de har forandret seg, forteller Siw.

Tre elever som går på ungdomsskolen i Karasjok var på Utøya i fjor sommer, da 69 personer ble skutt og drept av Anders Behring Breivik.

Siv Høgden er skuffet over at hennes sønn ikke har fått oppfølging av grunnskolen i Karasjok etter Utøya tragedien.

Ventet forgjeves å få hjelp

Etter kontakt med skolen i fjor høst har hun ventet på støttetiltak til hennes sønn, men hjelpen har uteblitt.

– Det har ikke vært noen form for kontakt. Det synes jeg er meget merkelig, sier hun.

Sønnen hennes går i tiende klasse på ungdomsskolen, foreldrene har ikke engang blitt innkalt for elevsamtale som har vært vanlig frem til nå, forteller Høgden.

Sjekker rutinene

Rådmannen i Karasjok, Hilda Vuolab, har vært i kontakt med grunnskolen i Karasjok. Hun har fått tilbakemelding om at skolen skal gå igjennom rutinene sine.

– Jeg har vært i kontakt med skolen i dag. De skal se nærmere på rutiner og hvordan de skal håndtere saken videre, sier rådmannen.

– Særlig ansvar hos skoler

Fungerende fylkesmann i Finnmark Tor Stafsnes mener at Utøya ofrene ikke skal bli satt i en posisjon der de selv må oppsøke hjelp. De skal bli tilbudt hjelp enten de gir direkte uttrykk for at de har behov for det eller ikke.

– Alle de berørte kommunene skal tilby det som heter tilstrekkelig og psykososial oppfølging av de som er rammet av Utøya tragedien, sier Stafsnes.

Fungerende fylkesmann i Finnmark retter også særlig ansvar for skoler.

– Det ligger nok et særlig ansvar til det kommunale apparatet at man er mer oppsøkende, og at man nødvendigvis ikke venter til man blir spurt om hjelp, sier Tor Stafsnes.

Fylkesmann i Finnmark har oppretten en egen kontakttelefon for Utøya ofrene og deres nærmeste.

Benyttet ikke fylkesmannens kontaktperson

Siw Høgden

Forelder Siw Høgden

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

– Det er veldig bra at fylkesmannen tar ansvar, men vi har ikke tatt kontakt, sier Siw.

Familien har to barn hjemme og dagene er lange nok.

– Vi orker ikke å legge oss ut i det, fordi vi føler at vi har kjempet nok.

Barna har forandret adferden

Siw Høgden vet at på Samisk videregående skole i Karasjok får Utøya ofrene oppfølging. Der har lærerne og rektor vært på kurs og lært hvordan man skal få hverdagen til Utøya ofrene å bli lettere.

Men i grunnskolen har det vært stille, og det har Siw merket.

– Vi fikk barna våres hjem fra Utøya, men de er ikke de samme ungene som vi sendte til Utøya. De har forandret seg, forteller Siw.

Barna sitter for det meste hjemme, i motsetning til det de gjorde tidligere. Før var de oftere sammen med venner, beskriver hun.

Fungerende rektor ved grunnskolen i Karasjok, Kari Skoglund Sara vil ikke kommentere saken, men viser til det møtet som har vært mellom rådmannen, foreldrene og skolen.

Korte nyheter