Hopp til innhold

– Forkastelig å dumpe gift i fjorden

Gruveselskapet Nussir vil bruke Repparfjorden som søppelplass. Naturvernforbundet reagerer sterkt på det.

Kvalsundgruva i Repparfjorden
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Lederen i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken stiller seg uforstående til at Norge fortsatt er et av de fem landene i verden som tillater giftig utslipp rett i fjorden eller sjøen. De andre fire er Tyrkia, Papa New Guinea, Indonesia og Filippinene. Andre land har innført totalforbud.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, i Bella Center.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Are Føli / SCANPIX

– Vi deler fiskernes frykt for de konsekvensene et sjødeponi kan ha, sier Haltbrekken til NRK Sápmi.

Storsatsingen på nye gruver som foregår i Norge kan få store konsekvenser for livet i sjøen, om vi ikke sørger for å stille strenge miljøkrav og avviser alle planer om å bruke sjøen som vår felles søppelplass, mener naturvernlederen.

Gruveselskapet Nussir ASA planlegger å starte opp kobbervirksomhet ved fjorden, og ønsker å deponere overskuddsmaterialet fra kobberproduksjonen – såkalt gruveavfall, på bunnen av Repparfjorden.

– Dersom det blir et sjødeponi her vil det være spikeren i kista, safisker Yngve Nilsen fra Kvalsund til NRK nylig.

Direktør i Nussir ASA Øystein Rusfeldt, mener det er galt å påstå at det er bedre med et deponi på land før man vet det med sikkerhet.

Permanent søppelplass


Etter at Fiskeridirektoratet i fjor kom med tunge innvendinger mot gruveplanene og sjødeponi i Vevring (Førdefjorden) i Sogn og Fjordane, ligger saken nå på miljøvernministerens bord.

Under møtet i Vevring sa Fiskeridirektoratet at vi måtte kalle en spade for en spade og innrømme at det var en permanent avfallsplass gruveselskapet ønsket å etablere i sjøen.

De hadde fått nye målinger fra fjorden som viste store utskiftinger av vannmassene, det gjør at avfallet fra gruvene lett kan sprees, i motsetning til det selskapet hevder.

Saken og avgjørelsen om sjødeponi i Førdefjorden blir en prøvestein som også kan få konsekvenser for Repparfjorden.

I dag er det i praksis forbud mot å dumpe avfall på åpent hav. Gjennom Londonprotokollen har Norge forpliktet seg til å følge dette. Noe som gjør at kravene til oljeindustrien og skipstrafikken er strengere enn den er for gruveindustrien.

Problemet er at det ikke er et like sterkt forbud mot å dumpe avfall på sjøen om en gjør det fra land, sier Haltbrekken.

Hør saken her (på samisk):



Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.