Hopp til innhold

Indianere okkuperer Belo Monte

Flere hundre indianere, bønder, fiskere og aktivister okkuperte i går området der det gigantiske demningsprosjektet Belo Monte er i ferd med å bygges. De planlegger å bli værende inntil prosjektet er avlyst.

Belo Monte, protest

Urfolkene motarbeider byggingen av det som vil bli verdens tredje største demning.

Foto: Rebecca SOMMER / Afp

Demonstrantene har også blokkert en motorvei som går gjennom området.

– Dette er et nytt trinn i den 20 år lange kampen indianerne i Xingu-området har ført mot Belo Monte-utbyggingen. Indianerne har ikke blitt konsultert på en seriøs måte. Okkupasjonen er et nytt forsøk på å bli hørt, etter å ha blitt overhørt i alle forsøk på protester, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold til Regnskogfondets hjemmeside .

Paralleller med kampen mot Alta-utbyggingen

Regnskogfondet har fulgt situasjonen siden starten.

– Regnskogfondet mener det er helt tydelig at de brasilianske myndighetene har brutt alle normale prosedyrer når de har gitt tillatelse til at dette prosjektet settes i gang. Vi har lenge undret oss over framgangsmåten til myndighetene, sier Løvold.

Akkurat som skjedde under den store mobiliseringen i Alta her i Norge, forhindrer demonstrantene fra Xingu byggearbeidet og tiltrekker seg enorm oppmerksomhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belo Monte, protest

En gruppe urfolk danser ved innfartsåren til Belo Monte-demningen.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Oppmerksomheten denne aksjonen får setter myndighetene i et vanskelig dilemma – de vil ikke komme godt ut av det dersom de bruker militær- eller politimakt til å fjerne de ikke-voldelige demonstrantene som stort sett består av urfolk, lokale fiskere og småbønder, sier Løvold.

The Indian Missionary Council (Cimi), en organisasjon støttet av den katolske kirken, forklarer i en uttalelse gjengitt av BBC hvorfor urfolkene har gått til det skrittet å okkupere Belo Monte:

«Siden regjeringen ikke respekterer oss, okkuperer vi nå anleggsområdet og blokkerer inngangen til motorveien Transamazon.»

Belo Monte, protest

Urfolk og miljøaktivister har i 20 år stått side om side i kampen mot Belo Monte.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Den Inter-Amerikanske menneskerettskommisjonen (IACHR) har bedt om en forklaring på hvorfor den brasilianske regjeringen ikke sikret urfolkenes rettigheter i forkant av utbyggingen. Ifølge Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), har den brasilianske regjeringen en plikt til å informere og konsultere urfolk som vil bli berørt av demningen før bygging.

– Vi krever bare hva grunnloven allerede skal sikre oss: Våre rettigheter. Våre forfedre kjempet slik at vi kan være her nå. Mange dokumenter har blitt skrevet, og møter funnet sted, men ingenting har forandret seg. Maskinene fortsetter å komme for å ødelegge regionen vår, sier Juma Xipaia, en indianerleder fra Xingu til organisasjonen Amazon Watch.

Den brasilianske regjeringen nektet i går å delta på en lukket høring sammenkalt av IAHCR. Høringen skulle fremme dialog og diskutere mangelen på beskyttelse av urfolk som er truet av Belo Monte.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.