Hopp til innhold

Rastløs ungdom i Nord-Norge

Musikkvideoregissør Emil Trier fikk frie tøyler av artisten «Torgny» til å lage tre musikkvideoer.

crosskjører og rein

Crosskjører Ole Martin Hætta kjørte på vann med skuteren sin i musikkvideoen til Emil Trier. Lenke til musikkvideo i saken.

Foto: Privat

Etter to musikkvideoer bestemte regissøren å dra til Nord-Norge og Kautokeino for å fullføre musikkvideotriologien.

– Vi følte vi måtte ha noe like originalt og rotekte norskt som både rånere og russ - dette gjorde oss mer nysgjerrige på samiske kids og livene deres, sier artisten Torgny til Smug .

– Det er også geografisk bra å stikke to timer med fly og fortsatt være i Norge. Nysgjerrighet på nord og tydelig kontrast til det vi allerede hadde vært innom, skyter Emil inn under intervjuet med Smug, om hvorfor de ønsket å lage musikkvideo i Kautokeino.

Hør intervjuet av regissør Emil Trier.

Rastløs ungdom i Kautokeino

Musikkvideoskapernes ønske med musikkvideoen fra Nord, er å vise frem urnorsk og autentisk nordnorsk ungdom.

Ungdommenes rastløshet er en gjenganger i disse tre musikkvideoene.

– Gjennom musikkvideotriologien ønsker vi å formidle og vise ungdommen i Norge kort sagt, sier produsent Magnus Castracane til NRK.

Se musikkvideoene til artisten Torgny

Scooter på vann

Crosskjører Ole Martin Hætta kjører på Kautokeino-elva.

Foto: privat

Spesiell kamera fra England

Musikkvideoene er filmet i sakte film. De to første videoene er filmet av en kamera filmgjengen fikk låne hos Olav Skogøy. Kamera er av typen "red", som kan filme rundt 100 og 120 bilder i sekundet, informerer produsent Magnus Castracane.

Mens den siste videoen er filmet med en spesialkamera fra England.

– Vi fikk midler fra Norskfilmproduksjon AS, og hadde penger til å leie «Phampton Flex» filmkamera fra England. Det er første gang en slik kamera er blitt brukt i Norge, sier Castracane.

«Phantom Flex» filmkamera filmer 2000 bilder i sekundet, mot 24 bilder i sekundet som er det vanlige bildefrekvensen i videoverden.

– Vi bestemte oss for å filme scooter på vann, og da trengte vi en god kamera, for å kunne kjøre filmen i sakte film i etterarbeid, forteller Emil Trier.

– Ville vise frem Kautokeino

Den siste musikkvideoen i triologien: Torgny - "I Came Here", som ble filmet i Kautokeino i begynnelsen av mai, var lett å produsere i følge produsenten.

Musikkvideoskaperne og alle fagfolkene bak kamera er henrykt over hvor lett det var å filme i Kautokeino, og det er de veldig takknemlige for.

Samer i samedrakt

Tvillingene Jan Cato og Ole Thomas Hætta lot ikke vente på seg, når de ble spurt om å være med på musikkvideoen.

Foto: Privat

– Når vi spurte ungdom om de vil være med å lage musikkvideo, fikk vi bare positive svar. Da vi spurte om de kunne kjøre snøskuter, så gjorde de det. Da vi spurte om en reindriftsutøver kunne ta med reinsdyr opp på vidda, fikk vi også, ja, forteller produsenten.

Magnus takker også lokale uteplasser som Boddu og Kautokeino grill og pizza, som lot videoskaperne å filme i lokalene deres.

Kommer tilbake til Nord

Regissør Emil Trier er veldig gira på å lage en film i Nord-Norge. Han er enda i tenkeboksen om hva slags film han ønsker å lage her.

– Jeg synes det var utrolig kult i Kautokeino, både natur og alle menneskene. Jeg har lyst å komme å lage film her, men det får tiden vise, sier han.

Korte nyheter

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.

  • Nuorat čoahkkanit oahppat vuostálastit sámevaši 

    Cuoŋománu 25 beaivvi gitta 28. b. deaivvadit 25 nuoraidovddasteaddji viđa iešguđet fylkkagielddas Áhkánjárggas oassin prošeavttas «Sammen mot samehets». Innlandet, Trøndelága, Nordlándda, Romssa ja Finnmárkku nuoraidráđiid ovddasteaddjit oassálastet dán čoahkkimii.

    Prošeavtta ulbmil lea ráhkkanahttit nuoraidjođiheddjiid vuostálastit, ja eastadit sámevaši iežaset báikegottiin.

    Narviksenteret vuođđudus ja Det Europeiske Wergelandsenteret jođiheaba ovttas prošeavtta, maid Bufdir lea dorjon.

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL