Hopp til innhold

– Flerspråklighet avler åpenhet

Flerspråklighet i Norge har banet vei for en ny forståelse av det å være norsk.

Klasserom

Flerspråklige barn som samiske barn, har flere fordeler enn enspråklige barn i for eksempel skolesammenheng.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Språkforsker Pia Lane

Språkforsker Pia Lane ved Universitetet i Oslo.

Foto: Pressebilde/UiO

– Begrepene har blitt mer romslige, å være norsk er ikke lenger ensbetydende med at man har norsk som morsmål. Det er godtatt å si at man er både og, at man for eksempel har ett ben i det samiske og ett i det norske, sier språkforsker Pia Lane ved Universitetet i Oslo.

Hun er overbevist om at flerspråklighet har ført til at det norske majoritetssamfunnet er blitt et mer åpent og variert samfunn.

Verdens største språkkonferanse

I dag møter hun 700 av verdens fremste språkforskere på verdens største internasjonale konferanse om tospråklighet, arrangert av Universitetet i Oslo. Forskere fra hele verden samles for å høre om de nyeste forskningsresultatene innen fagfeltet og for å høre de nyeste rapportene om hvordan ulike lands språkpolitikk har virket inn på de ulike landenes minoritetsspråk.

En av hovedforeleserne er finske Sari Pietikäinen. Hun har ledet et forskningsteam som har sett på flerspråklighet og mangfold i Nordkalotten, som er et av konferansens hovedtema over de neste fire dagene.

Språkforsker Pia Lane som er født og oppvokst i Bugøynes i Finnmark i et flerspråklig hjem , og som selv har skrevet doktoravhandling om flerspråklighet blant finsktalende kvener i Varanger, sier at nordkalotten-forskningen er svært spennende.

– Spennende handelsperspektiv

Tidligere har majoritetssamfunnet tenkt på nordområdene som noe avsidesliggende der ulike språk har eksistert isolert sett, men forskning viser at det slett ikke er slik, sier Lane.

– De ulike gruppene som har bodd i de områdene har alltid hatt mye kontakt med hverandre og det har vært vanlig at man har kommunisert på alle de ulike språkene; samisk, kvensk, russisk og norsk. Det er rike språklige områder som man også kan se på i et handelsperspektiv.

Skal eksempelvis Norge inngå avtaler eller handle med Russland eller Finland, er man ikke kontakten begrenset til å skje på engelsk, russisk eller finsk.

– Det kan godt hende at man kan bruke et av de samiske språkene i en slik sammenhent. Vi ser at minoritetsspråkene ikke er bundet av landegrenser slik som nasjonalspråkene er, sier språkforskeren.

En annen forskningsgruppe fra Universitetet i Tromsø har forsket på to- og flerspråklighet i de nord-norske bysamfunnene, som Tromsø og Kirkenes.

Utsetter Alzheimers

Det er godt dokumentert i forskningen at to- og flerspråklige har flere fordeler enn enspråklige både når det gjelder læring og helse. Forskning fra Canada viser blant annet at det å vokse opp med to eller flere språk kan utsette Alzheimers sykdom med inntil fem år.

Nyere forskning viser også at voksne som har vokst opp med flere språk har en større evne til å løse kompliserte matematiske oppgaver enn enspråklige, og at flerspråklighet bidrar til kreativitet .

Flere ønsker å være flerspråklige

– Med dokumenterte forskningsresultater som viser fordeler med å være flerspråklig, så ser vi at det begynner å komme stemmer fra en del europeiske land som sier at de også vil være flerspråklig og at deres barn også skal få lov til å vokse opp med flere språk, sier Pia Lane.

Hun tror at verdenssamfunnet i større og større grad vil få opp øynene for flerspråklighet, noe som igjen vil være med på å heve statusen til minoritetsspråk. Hun unverstreker viktigheten av å arrangere et slikt flerspråklighetsseminar fordi flerspråklighet tross alt gjelder majoriteten.

– Flesteparten av verdens befolkning er flerspråklig. De aller, aller fleste i verden snakker nemlig mer enn to språk daglig, sier Lane.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.