Hopp til innhold

Belo Monte-utbyggingen startet

Mens karnevalfeberen raser i Brasil, startet utbyggingen av den omstridte monsterdemningen Belo Monte i går.

Belo Monte, Xingu

En mann ser på Bacaja-elven, som er en sideelv til Xingu, 220 km utenfor Altamira i Brasil.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

En brasiliansk domstol har omstøtt vedtaket om å suspendere utbyggingen av den omstridte Belo Monte-demningen i Amazonas-området, opplyser HydroWorld.com .

Denne nyheten bekreftes også av Regnskogfondet .

– Nå har vi fått melding om at myndighetene har begynt å rydde både veien inn til selve konstruksjonsstedet for dette kjempekraftverket og å rydde skog for å kunne sette i gang denne kjempestore utbyggingen. De har altså satt i gang byggearbeidet nå midt under karnevalet, opplyser Lars Løvold i Ragnskogfondet.

Mange utsettelser

I går begynte utbyggingen av den 11.200 MW demningen i den brasilianske delstaten Para etter uttallige utsettelser. Utbyggingen har en estimert totalkostnad på rundt 11 milliarder dollar og skal bygges i Xingu-elva, som er en sideelv til Amazonas.

Prosjektet skal etter planene være ferdig i løpet av 2015.

Lars Løvold

Lars Løvold i Regskogfondet.

Foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet

Belo Monte-prosjektet er svært kontroversielt og kampen mot demningen har pågått i årevis. Den planlagte demningen, som vil bli verdens tredje største, skal bygges midt inne i Amazonas. Rundt 20.000 mennesker vil bli drevet på flukt og enorme områder vil bli lagt under vann.

Byggingen av vannkraftprosjektet ble fredag 25. februar foreløpig blokkert av en dommer på grunn av miljøhensyn, men nå er imidlertid denne domsbeslutningen blitt omstødt.

– Myndighetene har rett og slett appelert denne avgjørelsen med henvisning til en lov som sier at man av hensyn til nasjonens sikkerhet kan tilsidesette rettslige vedtak. Dette er en lov som går tilbake til militærdiktaturet. Dette gjør de til tross for at dommeren hadde kommet frem til at utbyggerne ikke hadde gjort nødvendige miljøunderskelser før de setter i gang med utbyggingen, forklarer Løvold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belo Monte, Xingu

Barn langs bredden av Xingu-elva.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Motstand og lenkegjenger

Urfolkene som bor i området og motstanderne av monsterutbyggingen er rasende på grunn av den siste utviklingen i Belo Monte-sagaen.

Urfolks-protest mot Belo Monte

Urfolk reagerer med harme mot Belo Monte-utbyggingen.

Foto: EVARISTO SA / Afp

– Vi har ennå ikke fått noen beskjed om hva som nå skjer. Det vi vet er at ikke minst urfolkene i området, som har slåss mot dette prosjektet i mer enn 20 år, ikke kommer til å gi seg. Det vekkes naturlig nok stor harme når det brukes slike juridiske triks til å tilsidesette eksisterende miljølovgivning, sier Løvold.

Løvold sier at det er gått voldsom prestisje i denne saken helt opp til toppen av brasiliansk politikk, helt opp til den brasilianske presidenten. Han mener at det virker som om de har forbannet seg over at dette kraftverket skal bygges ut uansett.

– Vi i Regnskogfondet tror at denne saken kommer til både å møtes med protester, med lenkegjenger og den slags type ting, men også med stadig nye saker for rettsvesenet. Vi har ennå ikke vært i toppen av brasiliansk rettsvesen, forklarer Lars Løvold.

Dette er den siste utviklingen i utbyggingen av Belo Monte-demningen:

  • 25. februar: Prosjektet blir dømt ulovlig i en brasiliansk domstol. Miljølisensen fra miljødirektoratet var utstedt ulovlig, etter sterkt press fra myndighetene. En rekke alvorlige miljøkrav er ikke oppfylt slik lovverket krever.
  • 3. mars: En annen dommer overprøver dommen. Myndighetene benytter seg av paragraf som stammer fra militærdiktaturet. Den sier at andre dommer kan overprøves hvis nasjonal sikkerhet står i fare.
  • 7. mars (i går, midt under karneval): Byggeprosessen starter, til tross for at domstoler, statsadvokater, miljødirektoratet og utviklingsbanken mener det er ulovlig.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.