Hopp til innhold

Dyrker djevelen og Jomfru Maria

Karnevalet i Rio er kanskje den som er mest kjent i verden, men minst like spektakulær er Carnival of Oruro i Bolivia. Den bygger på urfolkenes og kristne tradisjoner.

Carnival of Oruro, Bolivia

Carnival of Oruro i Bolivia er et spektakulært skue.

Foto: DAVID MERCADO / REUTERS

Bolivias Carnival of Oruro er et kaleidoskop av sang, dans, musikk, masker og tekstiler og er en feiring som avholdes hvert år blant urbefolkningen i Oruro.

Oruro er en gruveby på rundt 230.000 innbyggere og ligger i fjellene i vestlige Bolivia.

30.000 sangere og dansere

Prosesjonen er i år 5. og 6. mars, med rundt 30.000 sangere og dansere som tar del i en spesiell parade som på sitt høydepunkt vil strekke seg for rundt 10 kilometer.

Paraden kulminerer i en felles feiring, som spenner over flere dager med dans, sang, drikking og diverse festligheter.

Det mest karakteristiske trekket ved Carnival of Oruro er dets fokus på underverdenen og innbyggerne som bor der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvinne utkledd som engel, Bolivia

En kvinne utkledd som en skummel engel.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

Gjennom hele feiringen vil du finne bilde av djevelen over alt, spesielt på fargerike, fryktinngytende hornete masker som brukes av tusenvis av karnevaldeltakere.

Og blant rundt 17 forseggjorte og intrikate danser, er høydepunktet på "diablada" - djeveldansen - en liksom kamp mellom det gode og det onde, mellom Satan og hans demoner mot den kristne erkeengelen Michael.

Djevelmaske, Bolivia

Djevelen er sentral i feiringen.

Foto: AIZAR RALDES / Afp

Djevelen, referert billedlig her som "El Tio" eller onkel, er en sentral figur som smelter sammen elementer fra urfolkenes egen kultur og kristne kulturer - ikke bare under karnevalsfeiringen, men også i hverdagen.


Som med sin motpart i kristen teologi, bor djevelen i denne andinske troen i et underjordisk rike.

Men heller enn å bli sett på som en fallen engel, som skal skys eller frykter, er han noe tilsvarende som en skytshelgen for gruvearbeiderne.

– Når de går inn i gruvene, ærer arbeiderne djevelen - kjent her som gruvenes "onkel" . Arbeiderne håper med dette å overtale ham til å finne mer av edle metaller, forklarer Juan Aguirre, kurator ved Oruro museum for antropologi, til AFP.

Aguirre opplyser at noen gruvearbeidere til og med ber til djevelen, kjent som demonen "Supay" i den andinske kulturen. Arbeiderne ber også om at han skal beskytte dem mens de arbeider under jorda.

Et eget djevelmuseum

Så sentral er djevelen i årlige festligheter at han har fått sitt eget museum i Oruro. Museet er fullt av masker, broderier og kunstgjenstander skapt til hans ære.

Evo Morales, djevelmasker

President Evo Morales på Carnival of Oruro.

Foto: Juan Karita / Ap

Til og med Jomfru Maria har sin egen inkarnasjon i underverdenen her, hvor hun er referert til som Grottejomfruen eller "Virgin of the Grotto" (det engelske navnet).

Richard Vega (25) er medlem i Tinkus Dance Club. Til daglig jobber han som elektroingeniør. Vega sier at han i fritiden opptrer for Grottejomfruen, som han takker for å ha hjulpet ham å bli ferdig med universitetsstudiene for et år siden.

– Jeg danser av hengivenhet til "Mamita del Socavon", Grottejomfruen, eller "Kjachamosa" som han kalles på Quechua-språket.

Spanske inntrengere, som erobret landet på 1600-tallet, forbød innfødte Uru-indianerne i å praktisere mange av sine stedegne ritualer.

Urfolkene fortsatte imidlertid å tilbe sine guder i skjul, da som helgener som også ble æret av de spanske conquistadorene.

Helt frem til i dag har denne tradisjonen fortsatt. Andinske guddommer og katolske helgener er fortsatt sammenvevd i den unike folklore som vises på en dramatisk måte hvert år i den bolivianske Carnival of Oruro.

Karnevalkvinne, Bolivia

En feststemt kvinne på Carnival of Oruro.

Foto: DAVID MERCADO / REUTERS





Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.