Hopp til innhold

Ville sprenge politiskipet Janina

En sameaktivist planla å sprenge passasjerskipet som ble brukt til å huse politifolkene under Alta-aksjonen, men de andre aktivistene rådet ham fra det.

Janina.

Passasjerskipet Janina ble brukt som hjem for politifolkene under Alta-aksjonen.

Foto: Brennpunkt / NRK

Niillas A. Somby i 1979

Niillas A. Somby under Alta-aksjonene i 1979.

Foto: Rolf Chr. Ulrichsen / Scanpix

– Ja, vi hadde planer om å senke Janina. For at det var vel omtrent som at den her Tirpitz, ble sunket, sier sameaktivisten Niillas A. Somby. Han var med i Samisk aksjonsgruppe og prøvde i forbindelse med Alta-aksjonene å sprenge Tverrelvdalen bru.

Sprengningsforsøket mislyktes da sprengstoffet detonerte ved et uhell. Somby skadet et øye og en arm i forbindelse med eksplosjonen. Armen måtte senere amputeres.

– Det var jo krig. Rett og slett krig. For at når man kommer opp med, med så mange politifolk, og at man bruker så mye ressurser på å fjerne, så, det er jo et maktovergrep, forklarer Somby i kveldens Brennpunkt-program "Farlige fronter".

Konkrete planer

Somby opplyser at det ble lagt konkret planer om hvordan sprengningen av Janina skulle skje.

Niillas A. Somby.

Niillas A. Somby (61).

Foto: Brennpunkt / NRK

– En undervannsaksjon. Å sprenge den fra, fra under vannet. Og der var ganske konkrete planer om, om hvordan man skulle gjøre det, det var eksperter på, på, på området som hadde laget en plan, sier Somby.

Sameaktivisten hevder imidlertid at de som sto bak disse planene ville ha en skånsom sprengningsaksjon.

– ...et forslag om å senke Janina på en pen måte, som ikke ville skade hverken folk, eller, eller drepe dem. At man rett og slett laget hull i, som ikke pumpene skulle klare å, å pumpe unna vannet, så skulle den her, det her hovedkvarteret til politiet være borte, og, eh, og det skulle ihvertfall ikke være så lett å, eh, gjennomføre den her politiaksjonen, forklarer Niillas A. Somby i kveldens dokumentar.

For å få plass til de 600 politifolkene som ble fraktet inn for å delta i de store politiaksjonene i 1981 ble Janina leid inn som overnattingssted.

– POT visste om planene

Politiets overvåkingstjeneste (POT) fikk imidlertid nyss om sprengningsplanene.

POT-tjenestemann Gunnar Larne.

POT-tjenestemann Gunnar Larne.

Foto: Brennpunkt / NRK

– Dette var jo opplysninger som, som politiet pg POT fikk, fikk på et forholdsvis tidlig stadium og det ble jo iverksatt tiltak, ganske sterke tiltak for at dette ikke skulle finne sted, og om det da var et forsterket politioppbud som gjorde at de ikke utførte det eller ikke, det kan jeg ikke svare på, men heldigvis ble det ikke slik at det prøvde å sprenge det ihvertfall, sier POT-tjenestemann Gunnar Larne. Han arbeidet med Alta-saken ved POTs hovedkvarter i Oslo på den tiden.

Sprengningsplanene fikk da heller ikke gjennomslag i Samisk aksjonsgruppe.

– Vi var veldig sterkt imot at man skulle gjøre det, for da ville hele aksjonen få et voldelig element. Det er det ene. Det andre er at det ville fullstendig sparke beina under argumentasjonen vi brukte her, og det var at vi sto for en ikke-voldelig linje, forklarer aksjonist Bjarne Store-Jakobsen.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.