Hopp til innhold

Reinkjøtt-konkursen: – Lukter ille

Bostyrer Per S. Johannessen mener det er foretatt tapping av penger i reinkjøttselskapet Boalvvir.

Advokat Per S. Johannessen

Advokat Per S. Johannessen er bostyrer i Boalvvir-konkursen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I skifteretten ved Indre Finnmark tingrett i dag redegjorde han for de foreløpige funnene. Konklusjonen var klar:

– Konkursen burde vært åpnet allerede for tre år siden, sa Johannessen.

På spørsmål fra NRK om han synes det «lukter» av det som har skjedd i Boalvvir-systemet, svarer Johannessen:

– Ja, det kan man vel trygt si.

– Og hva lukter det?

– Det er forhold som tyder på at det har vært foretatt en slags tapping av selskapets midler til formål som var selskapet uvedkommende. Men det er vanskelig å si til hva, sier han.

Åtte millioner til merkevare

Bobestyreren viser til et notat i Boalvvir hvor det framkommer at det er brukt åtte millioner kroner til byggingen av merkevaren «Davas».

– Hvordan åtte millioner kroner er brukt opp i løpet av kort tid, må undersøkes konkret hvordan dette har skjedd, sier advokat Per S. Johannessen.

Boalvvir lanserte merkevaren «Davas» 6. februar 2006. I en pressemelding som selskapet sendte ut, het det blant annet:

«Vi vil ta tilbake kontrollen over hele verdikjeden - fra vidde til bord. I over ett år har vi planlagt vårt eget merkevare, Davas, for reinsdyrkjøtt, sier daglig leder Johan Johansen Eira.»

– Jeg har ingen kommentar nå, sier Johan Johansen Eira til NRK.

Han ønsker å sette seg inn i innstillingen fra bostyrer først.

– Det er først nå jeg hører om dette, sier Eira.

Konkurskarantene

Bostyrer Per S. Johannessen mener det er grunnlag for konkurskarantene. I skifteretten i dag innstilte han at samtlige styremedlemmer som satt i Boalvvir-styret 28. juni 2007, ilegges konkurskarantene.

– Under generalforsamlingen 2007 måtte det ha framstått som helt klart at løpet var kjørt for selskapet. På den tiden var ikke forutsetningene for drift lenger til stede. Da plikter et styre å begjære oppbud. At dette ikke skjedde har medført store negative konsekvenser for boet og for kreditorfelleskapet, sier Johannessen til NRK.

Han mener det er et stort generelt problem at plikten til å begjære oppbud når tidspunktet er riktig, ikke oppfylles.

– Man lar tingene flyte videre, og så melder styremedlemmer fratredelse. Dette er en slags form for ansvarsvegring og ansvarspulverisering som det er viktig å slå ned på. Å fratre er et slags forsøk på å unndra seg ansvaret for en virksomhet man har kjørt i senk, sier bostyreren.

Var ikke i styret

Are Figved som var styremedlem i Boalvvir, sier til NRK at han ga beskjed til styret om at han trekker seg.

Det gjorde jeg før i god tid før generalforsamlingen, og et nytt styremedlem ble valgt inn for meg. Derfor stiller jeg meg uforstående til innstillingen fra bostyrer, sier han.

Sorenskriver Finn Arne Selfors sier innstillingen om konkurskarantene tas til behandling.

Ingen dokumentasjon

Bostyrer Per S. Johannessen skal i slutten av oktober gjennomgå Boalvvir-saken sammen med Økokrim. Da vil flere dokumenter undersøkes.

Han er imidlertid klar på at det finnes en hel del udokumenterte utbetalinger.

– Allerede på generalforsamlingen 28. juni 2007 var det klart at det var foretatt en rekke utbetalinger til andre selskap uten noen helst form for dokumentasjon, og antakelig utbetalinger som ikke burde vært foretatt. Og det er foretatt utbetalinger til andre personer uten dokumentasjon for at det forelå et krav, sier han til NRK.

– Hermansen en idealist

Robert Hermansen var styreleder i Boalvvir fra 2004 til 2008. Også han bør ilegges konkurskarantene, mener Per S. Johannessen. Han nedtoner imidlertid hans rolle.

– Mitt inntrykk av Hermansens rolle er at han har vært en idealist, og har selv lidt store personlige tap. Men det er jo likevel slik at den samme loven gjelder for idealister som for andre som kanskje har gjort seg skyldig i mer kritikkverdige forhold, sier Johannessen.

Bobestyreren har ingen holdepunkter til å anta at Hermansen har hatt personlig vinning av å sitte i styret.

– Jeg vil heller si; tvertimot, sier Per S. Johannessen til NRK.

Robert Hermansens advokat, Christian B. Hjort, ønsker ikke å kommentere innstillingen fra bobestyreren.

– Jeg er i retten i dag, og har dermed ikke hatt anledning til å sette meg inn i forholdet, sier han til NRK.

I skifteretten opplyste bostyreren at han ikke har vurdert eventuelle straffbare forhold ettersom politiet etterforsker saken.

Økokrim har siktet Robert Hermansen for grov økonomisk utroskap i forbindelse med Store Norske-saken.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.