Hopp til innhold

Kamp om tanalaksen etter historisk bunnår

Full krangel på norsk side om hvem som skal begrense sitt fiske. Samtidig frykter norske myndigheter storinnrykk av finske sportsfiskere til sommeren. 2009-sesongen ble et historisk bunnår både i elva og sjøen.

Tanalaks tatt av Matti Sietiö
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy (t.v.), Arne Josvald Sabbasen og Øystein Kristiansen

Sjølaksefiskerne Arne Josvald Sabbasen (t.v.) og Øystein Kristiansen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK
Terje Aslaksen (t.v.) og Geir Kristiansen. Reidar Varsi med ryggen til.

Terje Aslaksen fra Finnmark Jeger- og fiskerforbund.

Kampen om tanalaksen tilspisser seg:

  • Sjølaksefiskerne føler seg ofret og kasta på land.
  • Fluefiskerne vil ha garnfiskerne i elva på land.
  • Garnfiskerne vil fjerne flest mulig turister som kommer til Tana for å fiske.

– Vi er fra før av allerede blitt regulert bort. Denne sommeren blir det bare noen få dagers fiske i sjøen for oss. Laksen som dermed får svømme forbi oss, blir likevel tatt av stang- og garnfiskerne i elva. Nå er det deres tur til å bli regulert, sier Arne Josvald Sabbasen til NRK.

Han er sekretær i Sjølaksefiskeforeningen i Finnmark. Nå venter han og resten av fiskerne på avgjørelsen til Miljøverndepartementet. Direktoratet for naturforvaltning har foreslått nedkorting av fiskesesongen for sjølaksefiskerne.

Krangelen mellom gruppene skjer samtidig som 2009 ble tidenes bunnår. I Tanavassdraget ble den totale fangsten på 62.8 tonn - historisk bunnår. I sjøen i Finnmark tok fiskeren 135 tonn, også dette en bunnotering.

– Spilt fallitt

Sportsfiskerne i Finnmark skjønner sjølaksefiskernes frustrasjon. Terje Aslaksen i Finnmark Jeger- og fiskerforbund:

– Nå lar de laksen passere i fjorden om våren, men i elva står drivgarnsfiskerne klar med sine garn allerede etter 20. mai. Dette er en håpløs reguleringsforvaltning. Den har spilt fallitt.

Jeger- og fiskerforbundet krever strengere reguleringer i elva; inkludert stangfisket.

Garnfiskernes leder i Tanaelva, Reidar Varsi er åpen for kutt i fisket.

– Men da forventer jeg også at de som tar mest laks, nemlig tilreisende sportsfiskere, reduserer sitt uttak tilsvarende, sier Varsi til NRK.

Offisielle tall viser imidlertid at tilreisende fiskere har tatt mellom 28 og 32 prosent av totalfangsten i Tanavassdraget de siste årene (se faktaboks).

Venter flere finner

Fylkesmannen i Finnmark går imidlertid ikke inn for reguleringer av verken sports- eller garnfisket i den norske delen av vassdraget kommende sesong. Derimot jobber fylkesmannen for strengere reguleringer på grensestrekningen.

Men finske myndigheter har satt foten ned, sier fiskeforvalter Harald Muladal:

– Finnene er ikke enige i vår beskrivelse av situasjonen for tanalaksen. Etter vår mening er den svært kritisk, sier han til NRK.

En beskjeden avkorting av sesongen etter 10. august ble avvist av regionale finske myndigheter.

Mens laksefiskerne på norsk side både opplever kutt i fisket, og krangler internt, frykter fylkesmannens fiskeforvalter at enda flere finske turister kommer til Tana for å fiske laks.

– Det blir mer kjent i Finland at Norge har regulert sitt sjøfiske. Hvis reguleringen skal ha noen effekt, betyr det at det vil komme noe mer laks opp Tanaelva. Da tror jeg at flere finske sportsfiskere også vil komme, sier Harald Muladal.

Møter finske sportsfiskere

Både garnfiskerne som er organisert i Tana Laksebreveierforening, og sportsfiskerne har kontakt med sine respektive "kolleger" på finsk side. Målet er å få til frivillige tiltak som kan minske presset på laksen.

– Vi skal ha et møte med finske sportsfiskerorganisasjoner om kort tid. Forvaltningen av grenseelvene skal settes på dagsorden. Situasjonen er alvorlig. Derfor må interesseorganisasjonene både på norsk og finsk side ta noen grep, sier Terje Aslaksen i Finnmark Jeger- og fiskerforbund.

Hver sommer kommer mellom 8.000 og 10.000 finske sportsfiskere til Tana.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.