Hopp til innhold

Utreder rettighetsforholdene i Finnmark

Arbeidet med å kartlegge bruksrettigheter knyttet til grunn og naturressurser på Stjernøya, Seiland og i Nesseby er i gang, og Finnmarkskommisjonen ber nå om folks oppfatninger og vurderinger.

Seiland nasjonalpark

Seiland nasjonalpark.

Foto: Marja Saijets / NRK

Jon Gauslaa

Kommisjonsleder Jon Gauslaa regner med å utferdige en rapport i begynnelsen av 2011.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Kommisjonen skal jo ikke bare ta stilling til eventuelle rettighetskrav som kommer inn, men også utrede rettighetsforholdene uavhengig av innmeldte krav. Det er bakgrunnen for at man nå har satt i gang en bred undersøkelse om rettsoppfatninger blant folk, sier lederen av Finnmarkskommisjonen , Jon Gauslaa.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har på oppdrag av kommisjonen sendt ut en spørreundersøkelse om bruk av grunn og naturressurser på Stjernøya, Seiland og i Nesseby.

Undersøkelsen er sendt ut til alle husstander og reindriftsutøvere i disse områdene og folk inviteres til å dele informasjon om nåværende og tidligere bruk, samt rettsoppfatninger knyttet til landområder og naturressurser som i dag disponeres av Finnmarkseiendommen.

Håper på stor respons

– Vi ber folk om å tegne ulike bruksområder inn på kart og krysse av for ulike alternativer for omfang og varighet av bruken, blant annet beitebruk, innlandsfiske, jakt og vedhogst, sier leder for utredningsgruppen, Einar Eythórsson ved NIKU i Tromsø.

Eythórsson sier at selv om det er en omfattende undersøkelse å svare på, håper de på så stor respons slik at de kan danne seg et bilde av de viktigste bruksområdene i de aktuelle områdene.

Utredningen skal fullføres innen årsskiftet og vil i tillegg til spørreundersøkelsen, også bygge på skriftlige kilder og intervjuer med et utvalg personer i de aktuelle områdene. Finnmarkskommisjonen regner med at en rapport vil være klar i løpet av 2011.

– Dette er en del av grunnlagsmaterialet for kommisjonens videre arbeid og når vi har mottatt rapporten fra de sakkyndige vil vi gå nærmere på innholdet i rapporten. Materialet vil bli sett i sammenheng med annet kildemateriale, sier lederen av Finnmarkskommisjonen, Jon Gauslaa.

Krav over samme område

Finnmarkskommisjonen har hittil fått inn 17 meldinger om mulige bruks- og eierrettigheter i Seiland og på Stjernøya, mens det fra Nesseby er kommet inn fire mulige krav. Kommisjonen har fått inn krav over de samme områdene fra flere ulike hold.

– Det reiser interessante spørsmål dersom flere hevder å ha bruksrettigheter på de samme områdene. Da kreves det utberetninger av bruk og konkret innhold i bruken, som hvor lenge det har pågått og hvilke rettsoppfatninger som har ligget til grunn for det. Foreløpig har vi fått noen slike krav og de overlapper hverandre til en viss grad, men vi har ikke ennå kommet til noen konklusjoner, sier leder av Finnmarkskommisjonen, Jon Gauslaa.

Jørgen Johansen Sara (80) og familien hans har drevet med reindrift på Stjernøya i flere generasjoner og hadde beiteområde på øya fram til 1992. I dag har ikke Sara-familien flokken sin på øya lenger, men har likevel sendt krav om bruksrettigheter.

– Vi har vært der i generasjoner, så lenge jeg kan huske. Vi har vært på øya fra barndommen av og derfor mener vi at vi har rettigheter der. Mine foreldre og mine besteforeldre flyttet med flokken ut til øya og det er vi som bør få rettigheter til området, ikke andre som har kommet til i senere tid, sier Sara.

Bortflyttede bes svare

Utredningsgruppen ved NIKU ber også folk som ikke lenger er bosatt i områdene og som tradisjonelt har benyttet seg av naturressursene i området, om å svare på undersøkelsen.

– Vi er klar over at det kan være mange som har viktige opplysninger om bruk og rettsoppfatninger som ikke er bosatt i de aktuelle områdene, som bortflyttede personer med tilknytning til områdene og folk i nabobygder som tradisjonelt har brukt ressurser og landområder på Seiland og Stjernøya eller i Nesseby, sier Einar Eythórsson ved NIKU i Tromsø.

Folk oppfordres til å laste ned kart og spørreskjema fra NIKU sine nettsider . Fristen for å svare på undersøkelsen er 6. april.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK