Hopp til innhold

Brenner ikke kofter

Ledende samepolitikere fra Norge vil delta i demonstrasjoner i Finland. Sengetepper er et av målene.

Susanne Amalie Andersen

Susanne Amalie Andersen er en av sametingsrepresentantene som er med i demonstrasjonen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Lars Miguel Utsi

Lars Miguel Utsi.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Demonstrasjonen mot den finske turistindustriens bruk av samiske symboler, kofter og duodji, foregår i sentrum av Rovaniemi i ettermiddag.

- Det blir feil i symbolikken hvis vi brenner kofter, sier Lars Miguel Utsi.

Han er leder i organisasjonen Sámi Nuorra i Sverige.

Brenningen kunne misforstås

- Folk som ikke kjenner samisk kultur, ser ikke forskjellen på en ekte samisk kofte og en turistkofte, sier han til NRK Sámi Radio.

Det er samiske ungdomsorganisasjoner i Norge, Sverige og Finland som gjennomfører demonstrasjonen. Marsjen skal gå fra Lappia Huset og til Santa Claus Hotell i sentrum. Demonstrantene vil gå med plakater, dele ut informasjon og joike.

- Planen om brenningen av kofter har vokst ut av sine proposjoner. Det var et forslag om å brenne turistkofter; det vil si kofte-etterligninger. Noen forsto det slik at vi skulle brenne vanlige kofter, men det blir det ingen ting ut av, sier Lars Miguel Utsi.

LES OGSÅ: Sametinget støtter Santa Claus Hotel

Støtter demonstrasjonen

Flere politikere fra det norske Sametinget skal også delta i eller ved tilstedeværelse støtte demonstrasjonen i Rovaniemi.

- Jeg er glad for at ungdommene engasjerer seg. Vi er jo samlet her i Rovaniemi for å diskutere kulturarven vår, og hvordan vi skal sikre den, sier NSRs gruppeleder Aili Keskitalo.

Hun mener turistindustrien er et godt eksempel på en sektor der samer ikke har hatt innflytelse.

- Der presenteres noe som ikke er autentisk samisk. Jeg tror det finnes nok samer som kan presentere seg selv og samisk kultur på en ekte måte. Det er ikke noe andre trenger å gjøre.

Også sametingsråd Jørn Are Gaski (Ap) synes ungdommens engasjement er godt.

- Der hvor turistindustrien misrbruker det samiske, så synes jeg det er riktig å protestere imot det. Jeg har sett bilder av en som sitter i kofte ved en gruve og spiser grøt; det ser ikke pent ut, sier han.

- Ikke alt er misbruk

Gaski mener at ikke all bruk av samiske symboler er grunn til å aksjonene imot.

Baderomsvindu

Baderomsvindu på Santa Claus hotell i Rovaniemi.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- På hotellet vi bor på, Santa Claus Hotell, er det symboler fra runebommer på sengeteppene, gardiner og på glassmontere. Jeg vil si at disse kanskje er brukt i en feil sammenheng, men jeg kan ikke si at dette kvalifiserer til betegnelsen misbruk, sier Gaski.

Aili Keskitalo mener det er viktig å finne ut og drøfte hva man kan kalle for misbruk av samiske symboler og samisk kultur.

- Det kan ikke være slik at en enkelt same kan si at noe er greit, mens noe annet ikke er greit. Vi må ha en felles oppfatning av hvor grensen går, og hva som er absolutt uakseptabelt.

- Må være ekte

Lederne for de samiske ungdomsorganisasjonene håper flest mulig samiske politikere deltar i demonstrasjonen.

Sengeteppe med samiske symboler

Her er sengeteppene på Santa Claus hotell i Rovaniemi. - Jeg synes ikke dette er misbruk, mener sametingsråd Jørn Are Gaski.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Deler av den finske turistindustrien misbruker den samiske kulturen. Industrien sier at de presenterer samisk kultur, men det viser er duodji som ikke er laget av samer. I tillegg har de ikke-samer som viser kulturen. De kler opp personer som ikke er samer, og det er etter vår mening helt feil, sier Lars Miguel Utsi til NRK Sámi Radio.

Han mener det som skal vises fram, må være ekte vare. Dessuten må samer gjøre jobben for turistindustrien.

Korte nyheter

  • Stuorra beroštupmi lohkat sámegiela

    Dál leat ohcciid logut almmolaččat Sámi allaskuvllas ja erenoamáš bivnnut lea lohkat sámegiela easkaálgi dásis. Dássážii leat 70 ohcci ja eatnašat sis leat bidjan dán váldovuoruheapmin. Masteroahpu sámegielas lea maiddái bivnnut, 24 leat ohcan dasa.

    – Lea hui buorre oaidnit loguid ahte man gallis háliidit oahppat sámegiela ja lea šállu go mis leat dušše 15 oahpposaji. Dát mearkkaša ahte lagabui 55 kvalifiseren ohcci gártet vuordinlistui, ja danne ferten boahttevaš vahkuid vuoruhit gulaskuddančoahkkimiid sihke Sámedikkiin, ráđđehusain ja Stuorradikkis politihkalašjoavkkuiguin, dadjá rektor Liv Inger Somby. Go giellaoahppu lea nu bivnnut, de ferte dása gávdnat čovdosiid, eambbo resurssaid ja ruđa, joatká Somby.

    Sámi allaskuvla fállá maiddái easkaálgi oahppu lullisámegielas ja dása leat 11 ohcci, muhto máŋggas eai leat vuoruhan dán oahpu bajimužžii. Nu čállá Sámi allaskuvla preassadieđáhusas.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Suodjalus lea viežžan iežaset ruskkaid álbmotmeahccis

    Ruskkat maid gávdne duoddaris maŋŋá Nordic Response soahtehárjehallamiid lea dál vižžojuvvon Suodjalusas.


    Maŋŋágo Nato-hárjehallan Nordic Response lei leamaš Rávttošvuomi álbmotmeahcis njukčamánus, de fuomášuvvui ahte guovllus ledje ollu ruskkat.

    - Dát ii livčče galgan dáhpáhuvvat, dadjá Marianne Rygh Bø, gii lea birasgáhttenoffiseara Suodjalusa operatiivvalaš váldoguovddážis.

  • Trekker drikkevanns-protest

    De planlagte vindturbinene som kunne true drikkevannet i Berlevåg, skal flyttes.

    Det har Varanger Kraft Hydrogen besluttet.

    I fjor sa Mattilsynet nei til å utvide vindkraftanlegget på Raggovidda. Grunnen var at et eventuelt utslipp av kjemikalier ville havne i drikkevannet.

    Men en flytting av fire turbiner var alt som skulle til. Nå har Mattilsynet trukket tilbake sin innsigelse.