Hopp til innhold

Skal dokumentere lulesamisk duodje

Hun er pensjonist, men har ikke tid til pensjonistlivet.

Kaja Andersen, Tysfjord

Duodjeutøver Kaja Andersen fra Tysfjord som på sine eldre dager skal utgi bok om lulesamisk duodje.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Den 81-årige lulesamiske duodjeutøveren Kaja Andersen i Tysfjord har en travel hverdag.

Hun er en av de få gjenlevende som fortsatt besitter mye kunnskap om lulesamisk duodje (lulesamisk håndverk), og nå skal hun systematisere og dokumentere en del av sin kunnskap for framtidige generasjoner.

Så snart som mulig påbegynner hun nemlig et viktig arbeid med å samle, systematisere og dokumentere samiske ord og terminologi knyttet til lulesamisk duodje. Sametinget og Nordland fylkeskommune har bevilget penger til prosjektet.

- Alt hva du holder på med innen duodje har sin egen benevnelse, og dette må man kunne, vektlegger hun.

Dagens samer kan ikke lulesamiske duodjeord

Kaja Andersen har erfart at spesialord i lulesamisk duodje er i ferd med å dø ut. Dette sier Kaja om behovet for et slikt arbeid.

- Jeg har sett det lenge allerede, dagens samer kan ikke de samiske ordene. De vet for eksempel ikke hva guohpat er, så sier de gubodit. Det har jeg hørt lenge, her er et stort behov for å samle disse tradisjonelle lulesamiske duodjetermene.

- Og når ord og uttrykk på denne måten blir systematisert og gjort tilgjenglig for andre, så vil dette også være et bidrag i lulesamisk språkarbeid, understreker hun.

Kaja Andersen, Tysfjord

Kvinnekofta har gávlos, mens mannskofta har divlle, forklarer Kaja Andersen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

81-åringen skal gjøre mesteparten selv

Selv om Kaja regner med å gjøre mesteparten av arbeidet selv, vil hun trenge hjelp fra andre blant annet til fotografering og skriving. Hun beklager at hun ikke har lært å skrive på sitt eget morsmål, og må ha hjelp fra andre til det.

- Men jeg skal selv intervjue folk for å høre hvordan de forstår enkelte ord. Jeg skal jo også snakke med de eldste for å høre deres forklaringer, men jeg vet jo ikke hvor jeg finner dem, forteller en lattermild Kaja.

Hun må konstatere at det er hun selv som er den eldste.

- Det er synd at jeg ikke kom på dette tidligere, mens det enda fantes eldre personer, skratter hun.

Hun regner med å bruke bort i mot ett år til dette arbeidet, og venter nå på tilsagnsbrev fra Sametinget og fylkeskommunen slik at hun kan komme i gang.

Målet er å få skrevet ned og samlet til ei bok, og hun kan ikke love at boka også kommer på norsk i hennes levedager. Men på lulesamisk kommer den lover hun.

Kaja forteller at boka skal komme til nytte for dagens unge, for dagens og framtidens duodjeutøvere.

- Når jeg slipper dette ut av mine hender vet jeg ikke hva de gjør med dette, de som er lærere og de som etter mine dager skal holde på med duodje. Og derfor vil jeg nå samle alle duodjetermer slik at de ikke dør ut men fortsatt kan være i folks bevissthet til bruk for kommende generasjoner.

Ikke tid til stillesittende pensjonistliv

Det sier pensjonisten som ikke har tid til å leve pensjonistlivet fordi hun har så mange oppgaver som venter.

- Jeg slipper ikke fri fra symaskinen, før jul skal jeg sy fire-fem kofter, forteller hun.

- Jeg ser svært godt enda. Jeg kan fortsatt tre tråden gjennom den minste nåla, og jeg har fortsatt forstanden i behold. Så jeg har ingen planer om et stillesittende pensjonistliv, avslutter hun.

Gulldal: Kaja Andersen

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.