Hopp til innhold

Forelsket samekvinne på frimerke

Her står hun. Samekvinnen Snøfrid sammen med selveste Harald Hårfagre - mannen som samlet Norge til et rike.

Frimerke med Harald Hårfagre og Snøfrid
Foto: Posten Norge

Motivet finnes på Postens frimerkeserie "Norrøn mytologi" .

På frimerket møter Harald Hårfagre Snøfrid ved Tofte på Dovre. Og det er da det skjer!

Hårfagre blir ifølge myten brennhet i hele kroppen og vil ha Snøfrid på flekken. De to gifter seg senere og får fire sønner.

Sverre Morken

Sverre Morken.

Foto: Knudsen, Knut Erik / Scanpix

Det er kunstneren Sverre Morken som har gjenskapt det hete møtet mellom de to.

Kjente til historien

– Jeg ble virkelig inspirert av en artikkel som professor Gro Steinsland hadde skrevet i Aftenposten. Historien om Snøfrid og Harald Hårfagre kjente jeg godt til fra før av. Jeg utdannet meg som treskjærer for 45 år siden akkurat på Dovre, forteller Morken til nrk.no/sami.

HØR: Kunstner Sverre Morken

Morken fikk et oppdrag på en gård på Dovre med å skjære ut en skåpkoll, og da fikk han se et maleri av Hårfagre og Snøfrid som hang på finstua på kongsgården. Da han fikk oppdraget fra Posten Norge om frimerkeserien kom han på dette maleriet.

– Da bestemte jeg meg for å koble sammen dette maleriet med nasjonalfjellet Dovre, forteller kunstneren.

Inviteres inn i lavvoen

Professor Gro Steinsland ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter innen norrøn mytologi. I programserien Mellom himmel og jord på NRK forteller Steinsland om møtet mellom Snøfrid og Harald.

Hør historien om Snøfrid

– Kong Harald er i ferd med å samle landet til et rike. Han kommer til Dovre ved juletider og tar inn på det store gården Tofte like ved Dovrefjell. Han sitter og koser seg med julemat sammen med mennene sine da samen Svåse banker på døren. Han vil at kongen skal følge med ham til teltet sitt. Kongen blir irritert og rasende over å bli forstyrret, men samen gir seg ikke og kongen blir med. Straks han trer inn i teltet hos Svåse, så stiger den vakre kvinnen fram, forteller Steinsland.

På det nye frimerket vises også Snøfrids far Svåse som står i bakgrunnen og passer på at alt går riktig for seg.

Sørger over liket i tre år

Hårfagre godtar Svåses krav om at han må gifte seg med Snøfrid før de kan elske. Senere gifter de seg.

Gro Steinsland.

Professor Gro Steinsland.

Foto: UiO

– Hårfagre elsker denne kvinnen svært høyt. Når hun dør, så sitter Harald Håfagre over liket hennes i tre år og sørger. Han holder på å bli gal, forteller Gro Steinsland.

Også i Heimskringla (sagaen om de norske kongene) forteller Snorre Sturlason om møtet mellom samekvinnen og Harald Hårfagre.

Norrønt og samisk blir ett

Ifølge professor Steinsland er møtet mellom Snøfrid og Harald en riksdannelsesmyte.

– Her inngår det norrøne og det samiske folket på fredelig vis en allianse som får rikspolitiske konskvenser. Snøfrid ble Haralds ektemake. Navnet hennes gir assosiasjoner til Snøhetta. Friđir er et eldgammelt religiøst begrep som betyr fred og fruktbarhet. Snøfrid kom til å skjenke kongen fire sønner. Det som har fått liten oppmerksomhet, er at det er fra samekvinnen Snøfrid at den norske kongerekkefølgen føres videre fra og med Harald Hårdråde, Snøfrids oldebarn, forteller Steinsland.

HØR OGSÅ: Religionens kjendiser

Utsolgt på Dovre

Kunsteren Sverre Morken synes historien om Snøfrid og Harald Hårfagre er svært interessant. Tilbakemeldingene er positive.

– På Dovre ble frimerkene utsolgt med en gang postkontorene ble åpnet. Jeg tror det var meget populært. Fra samisk hold har jeg ikke hørt noe. Jeg vet ikke om hvor mange som vet om dette.

– Kanskje frimerkene også blir utsolgt i Karasjok og Kautokeino?

– Det hadde vært kjempeartig, svarer Morken.

Han har også tidligere brukt samiske motiv på frimerker. I 2006 brukte han en sjamantromme av finnmarkstypen.

Sønnen Ragvald drept av broren

Også den samiske historikeren Aage Solbakk har satt seg grundig inn i historien om Snøfrid. Han er i ferd med å skrive en historiebok på samisk for ungdomsskoletrinnet, og her skal Snøfrid skildres.

Historiker Aage Solbakk

Aage Solbakk.

Foto: Tom Hardy

– Norske historikere har til nå skrelt vekk Snøfrid, forteller Solbakk til NRK Sámi Radio.

GULDAL: Historihkkár Aage Solbakk:a Snøfrid birra

Solbakk mener beretningen om Harald Hårfagres møte med samene på Dovre, tyder på at Hårfagre må ha hatt stor respekt for samefolket.

Han forteller at Snøfrid hadde evner utenom det vanlige; noaidi-evner.

– Disse evnene arvet sønnen Ragnvald. Han ble imidlertid drept av sin egen bror Erik Blodøkse. Trolig følte Erik seg truet nettopp på grunn av de spesielle evnene til Ragnvald, sier Solbakk.

Den samiske historikeren kjenner ikke til Snøfrids samiske navn.

Korte nyheter