Hopp til innhold

– Inspirert av joike-cd, indianerbøker og sameradioen

– Arkitektene bak sametingsbygningen inntar ikke rollen som visjonære nyskapere, mener cand.philol Elin Kristine Haugdal.

Sametinget
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I doktorgradsavhandlingen "Ny monumentalitet" viser hun til at arkitektene Christian Sundby og Stein Halvorsen hentet inspirasjon fra "joike-cd´er og indianerbøker.

Arkitektene har forholdt seg overflatiske da de tegnet Sametinget, mener Haugdal.

- Både intensjonen og det bygde resultatet er verdt en diskusjon, skriver hun.

Inspirert av joike-cd og indianerbøker

Haugdal utdyper i avhandlingen arkitektenes overflatiskhet på følgende måte:

Elin Haugdal

Elin Haugdal.

Foto: Universitetet i Tromsø

- På spørsmål fra en journalist om hvordan formen ble til, svarte de at inspirasjonen til det første utkastet kom fra "Gaups Veiviseren, Ante fra barne-tv og indianerbøker". I det videre arbeidet "skaffet vi oss bøker om emnet og studerte foto. Jeg (Sundby) hørte til og med på sameradioen i bilen på vei til jobben, og vi kjøpte joike-cd´er.

Hun stiller seg kritisk til måte arkitektene har nærmet seg oppgaven.

- De har forholdt seg til det overflatiske og synlige i kulturen og tatt utgangspunkt i enkelte elementer og konsepter som sett utenfra er særegene, eksotiske og fremmede.

- Dette blir for dumt, sier arkitekt Halvorsen.

"Ikoniske etterligninger"

Dr.art Elin Kristine Haugdal hevder videre at resultatet er en bygning som på ingen måte strekker seg over tid, sted og kulturelle koder. 

- Likheten med sameteltet skaper forventning om oppfyllelse av en bestemt kode og lar denne ene bygningsdelen tjene som en tokningsnøkkel til andre arkitektoniske elementer og til bygningen som helhet. 

Sametinget

Sametingets plenumssal.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Haugdal mener detaljer som stålstagene i fasaden mot nord, solskjermene og takutspringet mot sør så vel som strukturen på utsiden av plenumssalen, ikke bare fremstår som motepreget overflatedekorasjon, men som ikoniske etterlikninger av heller anonyme konstruksjoner i samisk byggeskikk, av gjerderm rajer og reisverk.

- Manipulert lavvu 

Om salen hvor sametingsrepresentantene samles fire ganger i året, skriver Haugdal dette:

- Plenumssalen er ingen kopi av sameteltet, men en forstørret og manpulert utgave, splittet i to av en glassboks som er ganske typisk for arkitekturen rundt milleniumsskiftet.

I doktorgradsavhandlingen som har undertittelen "Fire bygninger i Nord-Norge og teorier om monumentalitet mellom 1960 og 2000", bruker Haugdal bekrepet "sameikonografi". 

- Askebegeret banalisering

– Faren med sametingsbygningen er at den mest markante figuren; selve plenumssalen, hele tiden blir repetert i tidsskrifter, aviser og blir dermed til et ikon som skal stå for hele bygningen, sier Elin Kristine Haugdal til NRK.

I intervjuet trekker hun fram noe som synliggjør "ikonet". 

Sametingsbyggets askebeger

Ganske dum banalisering, mener dr.art. Haugdal om askebegeret.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Askebegeret man har plassert foran inngangsdøra, ligner på plenumssalen. Jeg tror man har gjort det ganske dumt ved å banalisere det på den måten. Samtidig sier dette at det er en billedlig bygningsdel som kan etterlignes og reproduseres. Det er nok problemet med sametingsbygningen.

Askebegeret har imidlertid ikke arkitektene tegnet inn.

Hun synes ikke bygningen er en sterk figur, men sammensatt av mange detaljer.

– Det er det positive med sametingsbygget, og det som gjør den vakker. Mange synes den er flott og det er jo ikke noe galt.

Elin Kristine Haugdal har tatt for seg fire bygninger i Nord-Norge i doktorgradsavhandlingen ved Universitetet i Tromsø: Rådhuset i Mo i Rana, Lofotakvariet i Vågan, Tromsdalen kirke - Ishavskatedralen og Sametinget i Karasjok.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.